„Nežer ty žláchotiny před obědem!“

říkávala mi babička, když jsem jako malý špunt sahala do špajzu po nějaké sušence, či bonbonu. Nesnášela to. Na plotně se vařil oběd a já měla pocit, že když si rychle něco nedám na zub, umřu hlady.

Samozřejmě jsem dostala přes ruku,protože:“Nacpat se žláchotinama a pak se rejpat v jídle, to v žádným případě!“

Když jsme vyrazili na pouť, stláskali jsme všechno možné dohromady. Však si určitě vzpomínáte. To byla cukrová vata, žužu, párek v rohlíku, někdy i turecký med a pak jsem měla co dělat, abych na řetízkáči udržela žaludek na svém místě. Domů (nebo k prarodičům) jsem došla zelená jak sedma, babička spráskla ruce a povídá:

“ Ty ses zase přežrala nějakých žláchotin, že jo!“

Pro ni byly žláchotiny vše, co nebylo pořádné jídlo a po čem bylo člověku zle od žaludku.

  

Vzpomněla jsem si na toto slovo nedávno v mé oblíbené diskusi. A zjistila, že to slovo nikdo z přítomných nikdy neslyšel. Tak jsem zkusila google, protože google přece ví všechno. Ale na žláchotiny je i google malý. Vypadlo na mě toto:
Pro výrazy žláchotiny nebyly nalezeny žádné výsledky

 

Vyjel mi jen jeden odkaz se slovem šláchoty- což je zastarale šlachovité maso. Šlachovité maso, jak víme, není moc strávníky oblíbeno, většinou si člověk to šlachovité a tlusté odřezává. Ale moje „žláchotiny“, to byly přece samé dobroty!

 

Tak mi vrtá hlavou, když to slovo internet vůbec nezná, kde se vzalo? Říkala to i moje prababička, babička to od ní převzala a já také občas na děti houknu:“ nejez ty žláchotiny, za chvíli bude oběd!“

 

Jojo, babička se s ničím nepárala. Z jejího slovníku by zastánci slušné mluvy dostali brzy kopřivku, ani před námi, dětmi, si nebrala servítky:

 

„Babi, slíbilas mi krupicovou kaši, když udělám rychle úkoly!“

„Ále, hov*o jsem ti slíbila!“

 

A stejně jsem ji měla ráda. I když byla metrnice, či jak se to říká. A žláchotiny- to je takové dědictví, předávané z generace na generaci.

Jo a ještě mi říkala, když jsem šmejdila ve špajzu, či lednici: " Co tam zas vyslizuješ?":-)))

 

Tak mě napadá. Neměla bych si to slovo nechat patentovat? Když ho ani google nezná?:-)

 

 

 

Autor: Šárka Andrlová | neděle 17.4.2016 13:17 | karma článku: 25,39 | přečteno: 1103x