Jak se vařilo ... ve středověku
Rozhodla jsem se jít proti proudu. Nehubněte! Nechte krabičky krabičkami, beztak je to podfuk! Saláty jsou už moc profláknuté a ruku na srdce - nudné!
Dejte si ŠALŠI! Nabízím jeden z posledních objevů své šílené kuchařské mysli !
U Čechách a na Moravě jsme vždycky byli virtuozové na omáčky. Kam se to podělo, když už se ve středověku vědělo, že bez šalše není hodokvasu? Kuchař, který neměl na šalše buňky, byl rázem odepsaný. Pokud ho nespokojený pán nenechal zamordovat hned, většinou se musel spasit útěkem na jiné panství. A šalše se hbitě doučit.
Jelikož se ve středověku jedlo hlavně pečené nebo vařené maso a koření bylo drahé, žádná hostina se neobešla bez speciálních omáček, kterým se také říkalo jíchy. Teď mluvím hlavně o horních deseti tisících. Hradní čeládka si pečeně moc neužila, z masa dostávala jenom hovězí dršťky, osrdí nebo hlavy. V podhradí byla gurmánská realita ještě tristnější. Jedly se hlavně polévky, kroupy, hrách, zelí a chleba.
Ale zpět k jíchám neboli šalším. A to na panské dvory a šlechtická sídla, kde se podávala hlavně pečeně všeho druhu, ryby či zvěřina na jakýkoliv způsob. A drůbež. A taky asi všechno, co lítalo kolem. V historickém románu Ranhojič (Anglie a Orient v 11. století) jsem četla sofistikovaný recept na pečenou labuť. Bacha, je dost suchá, chce to hodně špeku! Běžné byly i vývary z vran (toužím ochutnat už od dětství, kdy jsem přečetla Babičku) a nadívaní slavíci či skřivani. O kvíčalách ani nemluvím. Onehdy jsem v parku takového obézního drozda zahlédla a už jsem ho viděla na středověkém pekáči ...
Ke všem výše uvedeným krmím se právě podávaly šalše. Hlavně zvěřina se bez správné jíchy neobešla. Tak konečně několik receptů. Vybírám ty říznější:
Śípková šalše : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance! (Není-li Bivoj po ruce.)
Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi : Nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa (asi 2dcl) 2 hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek pole chuti (aspoň 2 stroužky). Následně vem volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Jíchu už máš. A chceš-li můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína.
Hroznová šalše: zastřel kachnu, vyjmi šíp a po oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Přidej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Podávej k oné medové kačce.
Zázvorová francouzská jícha Jance : na dvoře si odchytni pěkného kapouna a dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.
A na závěr dvě jíchy velmi speciální. Ještě jsem je nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž k veverkám. I když mám jistotu, že ty se u nás jídávaly běžně. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky u Kudrnů přece ochutnala i Barunka! A to už dávno nebyl středověk...
Takže :
Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.
Žlutá : upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj. Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.
Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem a hovězí polévku. Vše povař. Proceď a propasíruj. Dodej veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženými vajíčky.
Dobrou středověkou chuť!
P.S. Nech veverku žít ...!
Šárka Bayerová
A já v pátek přišla pozdě...
To víte, z Libně na Smíchov je kus cesty... A tak jsem prošvihla slavnostni ceremoniál. Však mi to taky Větva vyčet. Ale obhájila jsem se faktem, že si to ještě pamatuju od loňska...
Šárka Bayerová
Kolem Macochy... (Kateřinská jeskyně a okolí)
Moravský kras poprvé je fakt bomba. Zamilujete se na první pohled. No a když je vedro, tak jeskyně jsou nejlepší únik...
Šárka Bayerová
Kolem Macochy ...
... jsem kroužila několik dní. S nadšením Jindřicha Wankela jsem chodila i proplouvala jeskyněmi a vyvracela hlavu na dně naší nejslavnější propasti...
Šárka Bayerová
Pravdivá zpráva o dobytí i dobití
Dobyté mám srdce. Už dávno. Dobitá jsem občas celá, ale pak - v jakémsi zázračném kruhu - se zase dobiju. Protože dobří klienti se vracejí a dobývají dál...
Šárka Bayerová
Když ještě na Machu Picchu skoro nikdo nejezdil...
...tak jsem tam byla já. Tři dny jsme bydleli přímo sto metrů od veleslavných ruin v luxusnim hotelu. Na tu dobu, jelikož tehdy byly zcela jiné standardy....
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 547
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1510x
( aladul333@gmail.com )
Seznam rubrik
- Kde se vzalo slovo...?
- O ženách, které se nedaly
- Vzpomínky na historii
- Pikanterie z historie i světa
- Fotoblogy
- O psech
- O lidech
- O psech a lidech
- O zvířatech a lidech
- O svatých trochu jinak
- Svatí na Karlově mostě
- O apoštolech na orloji
- Osobní
- O exotickém vaření (zvesela)
- Historky všeho druhu
- Komentované události, glosy
- Povídky
- O mé rodině a jiné květeně