Jak ono to vlastně je s tou naši Ústavou?

Chystám se odkrýt svou naprostou neznalost a budu rád, pokud se mezi vámi najde dobrá duše, která mě poučí. Uběhlo už mnoho vody ve Vltavě od doby, kdy byla oběma komorami parlamentu schválena i prezidentem podepsána úprava umožňující samorozpuštění sněmovny třípětinovou většinou.

Po úspěšném napadení předchozího Ústavního zákona Milošem Melčákem naši politici přišli s touto alternativou. Ta byla bleskově vytvořena, schválena a nakonec ještě rychleji zavržena Jiřím Paroubkem. 

Oním odůvodněním bylo, že právní rozbor ČSSD spatřuje nebezpečí, že by opět mohlo dojít k napadení tohoto Ústavního zákona u Ústavního soudu tentokrát již v naprosté blízkosti voleb, nebo dokonce po jejich konání a rozhodnutí občanů. 

 Pokud mě má chatrná paměť neklame, pak jedním z důvodů pro zamítavý postoj Ústavního soudu (resp. vyhovění stížnosti M. Melčáka) byl fakt, že je nevhodné měnění Ústavy ad hoc. 

A teď už se snad dostávám k jádru věci a otázkám, které mě napadají. Pokud byl přijat Ústavní zákon, který umožňuje samorozpouštění PS a jelikož jeho použití bylo nachystáno, pak předpokládám, že byl. A pokud byl tento zákon stvořen jakožto nástroj k použití ne pouze v tomto volebním období, není mi jasné proč tedy nebyl požádán Ústavní soud o rozhodnutí, zda je užití této normy možné. Když už jsme nevyužili instrument nejrychlejších předčasných voleb nyní, neznamená to přeci, že bychom se jej nemohli chtít dovolat tímto způsobem někdy v budoucnosti. To budeme zase čekat?

 

Díky za všechny názory a korekce 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Šárka | čtvrtek 22.10.2009 15:49 | karma článku: 6,88 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Michal Šárka

Včera Sobotka byla

29.10.2013 v 21:29 | Karma: 23,32

Michal Šárka

Kupředu levá!

14.8.2013 v 8:15 | Karma: 14,46

Michal Šárka

Vylomeniny Zdeňka Škromacha

4.7.2013 v 8:15 | Karma: 25,06