Fandit, ale s rozmyslem

Neustále mě překvapuje počet lidí, kteří bez širšího rozhledu a většinou i bez historické paměti za všech okolností na scéně světové politiky fandí barbarům.

O Američanech, potažmo EU nebo NATO se vyjadřují v oblíbených klišé jako o fašistech a imperialistech majících na svědomí veškeré zlo v naší galaxii od hamburgerů přes globální oteplování až po válku na Ukrajině. Naopak Rusko  s carem Putinem v čele obdivují jako skvělý a poctivý národ, který pěkně po imerialisticku vykonal moderní anšlus Krymu a nyní válčí na východě Ukrajiny. Ovšem byl k tomu samozřejmě vyprovokován západní civilizací a nejmodernější zbraňové systémy vozí na Ukrajinu jen s největším sebezapřením hodným legendárního mírotvorce Gándího. Z úst oněch fanoušků - podle kterých bylo před lety bombardování v Bosně válečným zločinem proti lidskosti, kdežto anexe Krymu jen přirozenou součástí mírového plánu Vladimíra Putina – můžeme slyšet, že za vstup ruských bojovníků a poradců může Amerika. Za násilí páchané islamisty všude po světě může Amerika. Dokonce jsem se v jedné diskusi dočetl, že Spojené Státy nutně potřebovaly spustit konflikt na Ukrajině ale také třeba v Sýrii, protože mají nutkavou potřebu rozjet třetí světovou válku. Snad proto tedy Američané pomáhali dva předchozí celosvětové konflikty zastavit. Tím pádem může za podporu a fandění radikálům všeho druhu zase Amerika (potažmo samozřejmě NATO a EU).

Ne, nemůže za to Amerika, může za to ta část obyvatelstva, které neustále omílá cosi o báječných lidičkách tam v těch krásných a mírumilovných krajích arabského světa. O skvělých a hodných  domorodcích se srdíčkem na tom pravém místečku a ručníčkem na hlavičce. Tito povětšinou mladí, naivní a nezkušení obyvatelé západních zemí jsou přesvědčení (a co hůř - přesvědčují o tom neustále i ostatní), že veškeré zprávy o zločinech, vraždách a terorismu páchaném islamisty a podporovaném většinou arabského světa, jsou lži a podvrhy šířené všemi těmi zlými tajnými službami v čele s americkou CIA. Samozřejmě je pochopitelné, že se ještě téměř dětské duše sotva dospělé části populace snaží zuby-nehty držet pohádkových představ o hodných sultánech či neohrožených princích trestajících nepravosti v pohádkách tisíce a jedné noci. Pravda se ovšem skrývá už v samotném názvu těchto známých příběhů - středověká noc v oněch krajích skutečně trvá již mnoho tisíc nocí.  Setkání s realitou bývá potom velmi tvrdé, jak se o tom mohla přesvědčit před časem unesená česká děvčata. Těžko říci čím to je, že se tolika mladým lidem zatemňuje mysl. Snad je to mix tradičního pubertálního odporu proti autoritám a dospělákům spolu s minimálním rozhledem (protože nezájmem) velmi špatnou úrovní vzdělaní a to i na středních i vysokých školách. Maturity jsou dnes upraveny tak, aby je zvládnul udělat i šikovnější lachtan a o hodnotě většiny vysokoškolských diplomů si vůbec nemá cenu dělat nějaké iluze. Stačí se podívat například na písemný projev většiny středo i vysokoškoláků a podle úrovně vyjadřování i znalostí pravopisu, rodného jazyka či typografie (o myšlení nemluvě) byste si ho snadno spletli s chovancem Jedličkova ústavu.

Přitom by stačilo za využití těch tolik oblíbených (ovšem amerických) vynálezů jako je internet a Google trochu provětrat síť a najít si třeba význam slova fašizmus nebo si něco málo přečíst o druhé světové válce či válce studené, která se rozhostila na našem kontinentu na pěknou řádku let a díky které nám tu řádili mírotvorci z tehdejšího Sovětského Svazu se svými tanky, kalašnikovy, vodkou a všeobecným nepořádkem. To ovšem zavání myšlením, odvěkým to nepřítelem všech diktátorů, diktatur a zla všeobecně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Sarda | středa 10.9.2014 12:04 | karma článku: 12,82 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Karel Sarda

Zelené mozky opět na scéně

3.10.2016 v 19:48 | Karma: 36,68

Karel Sarda

Europoslanecké řešení krize

5.8.2016 v 21:16 | Karma: 31,98

Karel Sarda

Evropa na skluzavce

15.1.2016 v 14:14 | Karma: 33,49

Karel Sarda

Evropská zbabělost pokračuje

7.1.2016 v 18:40 | Karma: 41,74

Karel Sarda

Zrození nové ideologie

13.11.2015 v 13:47 | Karma: 33,32