Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 8. ledna - Elvis Presley a David Bowie

Marco Polo, Anna Tyrolská českou královnou, Galileo Galilei, Pětatřicátníci, úmysl Františka Josefa I. nechat se korunovat za českého krále, Paul Verlaine, čtrnáct bodů W. Wilsona, Církev československá, Elvis Presley, bitva o Suomussalmi, Baden-Powell, Stephen Hawking, proces s členy italské Velké fašistické rady, David Bowie, RVHP, Jiří Růžička, Josef Skupa, Sputnik 1, 8. leden 1969, Queen Mary 2...

Události:

1324 – Zemřel Marco Polo, italský cestovatel (* 1254)

1616 – Ve Svatováclavské kapli chrámu sv. Víta bylakorunována manželka císaře Matyáše Anna Tyrolská za českou královnu.

1642 – Zemřel Galileo Galilei, toskánský astronom, filozof a fyzik (* 15. února 1564)

1683 – V Plzni byl založen legendární plzeňský 35. pěší pluk.

1864 – Za zprostředkování redaktora Boleslavanu F. Vinklera se uskutečnila schůzka několika poslanců a žurnalistů.

Byli přítomni bratři Grégrové, Thurn-Taxis, E. Tonner, F. Schulz. Na schůzce Thurn-Taxis vystoupil s návrhem založit samostatnou stranu, která by byla liberálnější než dosavadní politická reprezentace v čele s Palackým a Riegrem. Pro rozpory uvnitř této skupiny se záměr nezdařil.

1866 – Maršálek českého zemského sněmu hrabě Rothkirch oznámil poslancům úmysl císaře Františka Josefa I. nechat se korunovat v Praze za českého krále.

1896 – Zemřel Paul Verlaine, francouzský básník (* 30. března 1844)

1902 – V Itálii se katolíci postavili proti připravované osnově zákona o civilním rozvodu manželství.

1909 – V Prostějově byla definitivně ustavena Politická strana českoslovanského živnostenstva s působností pro Moravu (založena již 20. dubna 1908 tamtéž); politické ústředí měla v Olomouci, kde působil dlouholetý předseda R. Mlčoch kolem časopisu Zpravodaj. Mimo tuto stranu stála Řemeslnicko-živnostenská jednota (1908).

1918 – Americký prezident W. Wilson přednesl ve svém poselství Kongresu "čtrnáct bodů", v nichž byly obsaženy základní zásady k ukončení války a uzavření míru; pro československý odboj byl důležitý 10. bod, v němž se hovořilo o autonomii pro národy habsburské monarchie (tedy ne ještě samostatnost!). Zahraniční odboj byl poselstvím zklamán.

1920 – Reformačně založení katoličtí kněží vytvořili vlastní náboženskou společnost, jíž dali název Církev československá; o dva dny nato vydali provolání k národu, aby opustil římskou církev a vstoupil do této národní církve. Na výzvu reagovalo do roku 1921 přes půl milionu katolíků. V čele církve (měla 140 kněží z celkového počtu 8450 katolických duchovních) stál K. Farský; státem uznána 15. září t. r.

1935 – Narodil se Elvis Presley, americký zpěvák († 16. srpna 1977)

Snad žádný jiný člověk nezanechal ve svém oboru tak nesmazatelnou stopu jako nesmrtelný Král rock and rollu Elvis Aaron Presley. Talent od Boha se už od mala věnoval hudbě. Hrál na kytaru a na piano a především měl naprosto nezaměnitelný hlas.

První nahrávky My Happiness a That´s When Your Heartaches Begin natočil Elvis už ve svých osmnácti letech v srpnu roku 1953. Kolem této desky později vznikla legenda, že Elvis skladby složil k narozeninám své matce.

Zlom v jeho hudební kariéře přišel v r. 1955, kdy přestoupil k nahrávací společnosti RCA Records a nazpíval singl Heartbreak Hotel, jehož se prodalo přes milion kopií. Z Elvise se začíná stávat hvězda první velikosti. Ve své tvorbě dokáže mistrně spojit inspiraci z černošského spirituálu a blues spolu s country, je hlavní postavou nově vznikajícího hudebního směru rock and rollu, který rozpoutá doslova šílenství po celých Spojených státech.

Prodává miliardy desek, pravidelně vystupuje v televizi. Od fanoušků si vyslouží přezdívku "The King" (Král).

Ve stejné době začíná Elvis dostávat nabídky také od filmových producentů. V r. 1956 debutuje před kamerou v titulní roli westernového muzikálu LOVE ME TENDER. O rok později si podobnou úlohu zopakuje ve snímku VĚZEŇSKÝ ROCK. V podstatě ve všech svých filmech Elvis ztvárňuje sám sebe a ačkoli jeho první snímky se stávají kasovními trháky, je to způsobeno především jeho účastí než kvalitou těchto děl.

V r. 1958 Elvis zmizí na dva roky fanouškům z očí, neboť je nucen nastoupit na vojnu, kterou si odkroutí v Západním Německu. Zde se poprvé seznamuje se svojí budoucí manželkou Priscillou. V době jejich seznámení bylo Priscille pouhých čtrnáct let. Díky jejímu manželství s rokenrolovým králem se později stala slavnou celebritou a rovněž se nějaký čas věnovala herectví. Elvis s ní měl také svoji jedinou dceru Lisu Marii Presley (*1968).

Po návratu z armády v r. 1960 se Elvis obrací k pomalým baladám, např. It´s Now or Never. Hojně také pokračuje v natáčení filmů, ke kterým mnohdy vytváří i soundtracky. Avšak jejich úroveň postupně klesá stejně jako Elvisova celková popularita. Částečný comeback na vrchol se podaří v r. 1969, kdy s písněmi Suspicious Mind, In the Ghetto a The Wonder of You opět zbourá všechny hitparády a to nejen v USA, ale i ve Velké Británii a Německu.

V r. 1973 znovu přichází krize. Elvis se rozvádí s manželkou Priscillou, velmi přibírá na váze a propadá drogové závislosti. Přesto stále vydatně a úspěšně koncertuje. Jako první umělec v historii čtyřikrát po sobě vyprodá newyorskou Madison Square Garden.

16. srpna roku 1977 je nalezen ve svém domě v Memphisu mrtev i se svojí snoubenkou Ginger Alden. Po jeho smrti se z jeho sídla stává muzeum, které je dodnes druhou nejnavštěvovanější budovou v USA, po Bílém domě. Přestože Elvis Presley odešel z tohoto světa v pouhých 42 letech, zanechal po sobě miliony oddaných fanoušků, z nichž mnozí dodnes věří, že je stále naživu a chystá veliký comeback. Svým stylem ovlivnil neuvěřitelné množství lidí a nepochybně jej můžeme zařadit mezi největší umělce všech dob.

1940 – Zimní válka: Velkým vítězstvím Finska a drtivou porážkou Rudé armády skončila bitva o Suomussalmi.

1941 – Zemřel Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwell, britský voják, zakladatel skautského hnutí (* 22. února 1857)

1942 – Narodil se Stephen Hawking, britský matematik a teoretický fyzik

1944 – Začátek procesu s 18 členy italské Velké fašistické rady, kteří přinutili v červenci 1943 Mussoliniho podat demisi. Proces se konal ve Veroně.

1947 – Narodil se David Bowie, britský zpěvák a skladatel

Významný anglický zpěvák a hudebník (m.j. kytarista a hráč na klávesové nástroje), vl. jm. David Robert Jones nar. 1947.

Začínal jako saxofonista. V letech 1964 - 65 hrál m.j. ve skupinách King Bees, Manish Boys a Lower Third. Všechny dospěly pouze k neúspěšným singlům. Až v r. 1966 uspěl poněkud lépe singl Can´t Help Thinking About Me, natočený s posledně jmenovanou kapelou, už pod změněným názvem David Bowie & The Lower Third.

Po jejím rozchodu se Bowie osamostatňuje a natáčí 1. album.

V r. 1968 zakládá trio Feathers, které se sice o rok později rozpadá, ale v této době vzniká zásadní nahrávka Space Oddity. Singl se dostal na 1. místo britské hitp. ale až v r. 1975. V r. 1970 sestavuje Bowie doprovodnou skupinu Hype (Tony Visconti - bg, John Cambridge - dr, Mick Ronson - g).

Skupina byla později nazývána The Spiders From Mars. Zásadní průlom představuje album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, které je prvním z velice dlouhé řady úspěšných desek. Od r. 1974 pobývá Bowie 2 roky v U.S.A. a nové prostředí se odráží na albech z tohoto období. Např. na albu Young Americans spolupracoval i s Johnem Lennonem. Deska přinesla i jeho 1. hit č. 1 v USA - Fame. V roce 1976 se stěhuje do Berlína a v té době dochází také ke změně hudebního stylu a desky Low, Heroes a Lodger budou částečnou inspirací interpretům new wave.

Na těchto albech spolupracoval s Brianem Enem. Velkého úspěchu dosahují i alba Scary Monsters And Supercreeps - s hitem Ashes To Ashes (1. v Anglii) a Let´s Dance - s hitem Let´s Dance (1. v USA i v Anglii). Počínaje albem Tonight má už Bowieho kariéra po komerční stránce jisté výkyvy. Úspěšně v té době vycházejí ale CD-reedice starších nahrávek. V r. 1988 sestavuje sk. Tin Machine, s níž natáčí celkem 3 alba. Album Black Tie White Noise zaznamenává v Anglii opět 1. pozici.

Důležitým momentem je i Bowieho kariéra herecká, která začala už na konci 60. let a z řady divadelních a filmových rolí stojí za zmínku m.j. pantomima Pierrot In Turquoise (1967), filmy The Man Who Fell To Earth (1976), Just A Gigolo (1978), The Hunger (1983), Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), Into The Night (1985), Absolute Beginners (1986), Labyrinth (1987) nebo divadelní představení The Elephant Man (1980) a Boal (1982). Souvisí s tím i Bowieho důraz na scénické ztvárnění koncertů, v němž byla často naznačována jeho bisexualita. Ke špičkovým patří jeho videoklipy.

Velkého ocenění se dostává i kvalitním albům z 90. let.

1949 – Vznikla Rada vzájemné hospodářské pomoci.

1956 – Narodil se Jiří Růžička, český herec († 20. února 1999)

1957 – Zemřel Josef Skupa, český loutkář (* 16. února 1892)

1958 – Sputnik 1 přestal být aktivní.

1969 – Prostřednictvím ČTK předsednictvo vlády dementuje zprávy, že sovětské jednotky obsazují některé závody, ústřední orgány a redakce: „...mají zřejmě zanášet mezi obyvatelstvo neklid a nejistotu“.

Předsednictvo České národní rady jmenovalo českou vládu. Předseda: St. Rázl, místopředsedové A. Červinka a L. Adamec, ministři: plánování D. Dvořák, práce a sociálních věcí F. Toman, výstavby a techniky K. Löbl, školství V. Bezdíček, kultury M. Galuška, pro mládež a tělovýchovu E. Bosák, zdravotnictví V. Vlček, spravedlnosti V. Hrabal, vnitra J. Grösser, průmyslu F. Čihák, stavebnictví F. Toman, zemědělství a výživy J. Černý, lesního a vodního hospodářství L. Hruzík, dopravy J. Starý, pošt a telekomunikací R. Urbánková, obchodu M. Kohoutek, ministr Fr. Jaška.

Týdeník Reportér otiskl stať Jiřího Hochmana „Případ Smrkovský“, v níž rekapituloval dosavadní politický vývoj v zemi a zejména změnu postojů G. Husáka. Až dosud při všech mocenských zásazích se dařilo některým novinářům proniknout na stránky novin se svobodnými názory. V nejvíce střežené televizi však byl s definitivní platností zakázán ještě před uvedením třetí díl Publicistický magazin.

V Ostravě byla rehabilitována 29členná skupina bývalých sociálně demokratických funkcionářů.

2004 – Queen Mary 2, v té době největší osobní loď v historii, byla pokřtěna britskou královnou Alžbětou II.

Svátky:

Svátek mají ČestmírSeverin (z Norika) a Šebíř.

Dnes má svátek Čestmír. Toto jméno je pochopitelně staročeského původu a nosí jej člověk "ctící mír" a je vůbec velice mírumilovný. Zvláštní je, že dnešní den byl ve starém Římě zasvěcen Iustitii, tamní bohyni spravedlnosti. Obdoby jména Čestmír se nacházejí i ve starší srbštině a bulharštině.

Nejstarším naším Čestmírem je slavná literární postava, která se objevuje v Rukopisu královédvorském, konkrétně v epické básni Čestmír (jak byl stručněji nazván zpěv O vicestvie nad Vlaslavem). Obsahem básně je pověst o velkém a těžkém boji Čechů s Lučany, k němuž došlo na Turském poli nedaleko Levého Hradce. Jenže jak už to v dějinách bývá, všechno bylo trochu jinak. Tuto báji zpracoval už na počátku 12. století kronikář Kosmas. V podání tohoto letopisce se však tento vojevůdce Čechů jmenoval Tyr, další kronikář Dalimil mu říkal Styr a Hájek Štyr. To se ale vlastenecky cítícímu autorovi Rukopisů příliš nelíbilo - nezní to přece příliš česky a asi to ani české jméno není. Proto nahradil ve svém obrozeneckém nadšení Tyra pěkným českým Čestmírem. Toto jméno převzal i Alois Jirásek do svých Starých pověstí českých. Ať už se jmenoval vymyšlený hrdina jakkoliv, jisté je, že samotné jméno Čestmír tím nijak neutrpělo a ještě dnes je velice oblíbené. Inu, komu čest, tomu čest.

V českém církevním kalendáři má svátek Severin, ve staré češtině Šebíř. Jméno má své počátky v latině a souvisí zřejmě se slovem severus, což znamená "vážný" nebo "přísný".

Pověst praví, že Severin z Norika se narodil někdy kolem roku 410 kdesi v Orientě. V době stěhování národů přišel po roce 453 do tehdejší římské provincie Norika (dnes převážně území Rakouska). Zde se prý až do svých posledních dnů staral o chudé. Jako katolický duchovní to ale neměl právě lehké, neboť jeho farníci zde tvořili menšinu obyvatelstva. Většinou tu totiž žili ariáni (přívrženci učení, které mimo jiné tvrdilo, že Kristus nebyl syn Boží, ale pouze výjimečný člověk). Severin byl ale mužem kompromisu a neustále oba tábory usmiřoval. Do dějin však také vstoupil jako zakladatel mnoha klášterů. Nejznámější z nich byly ve Favianisu (Mautern), Lorchu nad Ennsem a v Pasově. Ostatky světce, který zemřel 8. ledna roku 482, se dostaly roku 1807 do farního kostela ve Frattamaggiore u Aversy (Kampánie, Itálie). Severin je patronem Bavorska, ale také vinařů, tkalců a zajatců. Úcta ke světci je stále živá: jedno z posledních Severinových vyobrazení je z roku 1971. Jedná se o výjevy na bronzové bráně baziliky v Lorchu.

Vraťme se ještě k české podobě jména Šebíř. Muž nosící toto jméno byl šestým biskupem pražským a pocházel z domácí šlechtické rodiny. Jako klerik se stal dvořanem a brzy i oblíbencem knížete Oldřicha. Později vstoupil do Břevnovského kláštera. Jeho kariéra pokračovala, dostal se k pražské kapitule a byl jmenován proboštem. Na počátku roku 1030 usedl na pražský biskupský stolec. Jako hlava české církve bojoval hlavně proti přežitkům z dob pohanských a spolu s knížetem Břetislavem také vydal důležité zákony k jich vymýcení. Stalo se tak při vyzdvižení ostatků sv. Vojtěcha v Hnězdně (Gniezno, Polsko; 1039). Za jeho episkopátu byly mj. založeny kolegiátní chrámy ve Staré Boleslavi a v Litoměřicích a byl to také on, kdo roku 1063 svolil k založení olomouckého biskupství. Zemřel 6. prosince roku 1067.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | neděle 8.1.2012 13:30 | karma článku: 16,76 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 696x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)