Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 7. prosince - Zuzana Navarová

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 7. prosince. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Lucemburský vévoda Václav, smlouva o příměří mezi Matyášem a Vladislavem Jagellonským, Jihlava zbavena Švédů, Karel III., japonský útok na Pearl Harbor, Jitka Asterová, 7. prosince 1968 a 1970, E. Erban předsedou ČNR, Dara Rolins, demise vlády L. Adamce, Zuzana Navarová..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1383Zemřel nejmladší bratr Karla IV., vévoda lucemburský Václav (narozen 25. února 1337), po němž se Lucembursko dostalo do držení Václava IV.; ten je roku 1388 zastavil markraběti moravskému Joštovi (v témže roce získal rovněž od Zikmunda Braniborsko za 50 tisíc kop pražských grošů - do roku 1411).

1462 – Osvobození císaře u Vídně se zúčastnily i moravské oddíly; jejich zásluhy byly odměněny císařským erbovním listem Fridricha III., kdy místo dosavadního stříbrno(bílo)-červeného šachování doprava hledící orlice s korunkou mohly nadále užívat heraldicky vznešenějšího šachování zlato-červeného.

1478 – Na radnici v Olomouci došlo za účasti plnomocníků obou stran k vyhlášení smlouvy o příměří mezi Matyášem a Vladislavem Jagellonským; byl uznán dosavadní stav roztržení Koruny české. Navíc smlouva stanovila, že v případě, kdyby Vladislav zemřel bez dědiců a dříve než Matyáš, přičemž by Matyáš nebo jeho nástupce byl zvolen českým králem, měly by vedlejší země být bez výplaty spojeny opět s Čechami. V případě opačném mohly být vyplaceny jen po smrti Matyášově za 400 tisíc uherských zlatých. Navíc v Olomouci se Vladislav smířil s panskou jednotou, která podporovala Matyáše, a byly zrušeny papežské klatby uvalené na Čechy. Zároveň s těmito smlouvami byly provedeny změny v obsazení zemských úřadů, které znamenaly další posílení panstva na úkor nižší šlechty (a také vedly k dalšímu omezení královské moci královskou radou, jež byla nástrojem panské oligarchie; tradovalo se, že Vladislav na jednáních většinou spal a na všechno odpovídal slovem "bene", odtud byl posměšně nazýván králem "Dobře"). Smlouvy obnovily vnitřní mír.

1647 – Po dvouměsíčním obléhání císařských vojsk generála de Souchese a hraběte Buchheima (padl velitel posádky Oesterling) byla Jihlava zbavena Švédů.

1741 – Kurfiřt bavorský a arcivévoda hornorakouský (od 13. září 1741) Karel Albrecht byl v Praze veřejně vyhlášen za českého krále jako Karel III. [1741-1742]; ke korunovaci však nedošlo, protože korunovační klenoty byly od pobělohorské doby ve Vídni a do Prahy byly přiváženy jen ke korunovaci. Karel Albrecht si nárokoval českou korunu jako manžel dcery Josefa I. Marie Amálie a přímý potomek dcery Ferdinanda I. Anny.

1919 – Sešla se první samostatná konference levice v sociální demokracii, jež se ustavila jako "strana ve straně" a vyhlásila program "socializace výroby ... převzetí moci ve státě ... a zřízení diktatury proletariátu".

1929 – Nastoupila nová vláda agrárníka F. Udržala (tzv. široké koalice), v níž se sešli ministři agrární strany, lidovci, národní demokraté, živnostníci, socialisté, němečtí sociální demokraté a Německé volební souručenství. Namísto koaličních výborů (Pětka, Osmička) si vláda zvolila ze svého středu politické a hospodářské kolegium a výbor pro personální otázky.

1937 – Delegace polské menšiny v ČSR předala premiéru M. Hodžovi své požadavky.

1941 – Japonský útok na Pearl Harbor, Spojené státy vstupují do války.

Útok jako první začala japonská letadla a trpasličí ponorky. Je pravdou, že Američané již dříve prolomili japonský kód, a o tom že se chystá útok věděli. Avšak vzhledem k obtížím spojeným s dekodováním zachycených zpráv se nepodařilo zjistit cíl onoho útoku před jeho započetím.

Útok, pod velením Admirála Isoroku Yamamota, byl zničující jak ve ztrátách životů, tak v poškození americké flotily.

Sedmého prosince v 06:05, šest japonských letadlových lodí zahajuje útok vypuštěním první vlny 183 letadel, sestávající hlavně z torpédových a střemhlavých bombardérů a stíhačů.

Japonci zasáhli americké cíle v 07:51. První vlna zasáhla vojenská letiště na ostrově Ford.

V 08:30, druhá vlna 170 Japonských letadel, z většiny torpedových bombardérů, zaútočila na flotilu kotvící v Pearl Harboru. Bitevní loď Arizona byla zasáhnuta protipancéřovou bombou, která prorazila plášť a zasáhla přední sklad munice, což mělo za následek doslovné roztrhnutí Arizony a její potopení během několika sekund.

Celkem byla potopeno 9 lodí a 21 vážně poškozeno. 3 z těchto 21 byly neopravitelné. Celkové ztráty na životech byly 2350 mrtvých, včetně 68 civilistů a 1178 zraněných. Z vojenského personálu bylo právě 1177 z Arizony.

První odpálené střely byly z torpedoborce Ward na trpasličí ponorku, která plula na hladině u přístavu. Ward ponorku potopil v přibližně 06:55, hodinu před útokem na Pearl Harbor.

1959 – Narodila se Jitka Asterová, česká herečka a moderátorka

Jitka Asterová se narodila v Praze 7. prosince 1959. V mládí se věnovala gymnastice a také krasobruslení. Chodila do dětské lední revue. Jako absolventka gymnázia šla studovat na Lidovou Konzervatoř, ze které přestoupila na DAMU. V roce 1984 ji úspěšně absolvovala. V ročníku byla společně s Ivanou Chýlkovou, Karlem Rodenem či Evou Holubovou.

Jitka Asterová nyní moderuje na Frekvenci 1. Občas se objevuje v seriálu ULICE a jako hlasatelka v rádiu Free Radka Zejdová. Zahrála si například ve filmu ČAS SLUHŮ, ŠAKALÍ LÉTA či ve VRATNÝCH LÁHVÍCH.

1968 – V ukrajinském Kyjevě došlo k setkání nejvyšších představitelů ČSSR a SSSR, z něhož nebylo téměř nic publikováno. Sovětům šlo zejména o to, jak se připravuje nejbližší plénum ÚV KSČ. Byl zde také vysloven mj. názor na vydání „Černé knihy“ , na jejímž vydání se podílel Historický ústav Čs. akademie věd a Sovětský svaz očekává příslušná opatření, která by potvrdila dobrou vůli čs. strany vůči Sovětskému svazu. A. Dubček po návratu prohlásil pouze, že partneři ocenili výsledky listopadového pléna a nepříznivě hodnotili jen práci čs. tisku. Zvlášť kladli důraz na kádrové a personální záležitosti, v nichž spatřovali klíč k dalšímu normalizačnímu vývoji. Na dotaz, proč chyběl při setkání J. Smrkovský, odpověděl, že šlo o jmenovitá pozvání ze strany SSSR.

1970 – Předsednictvo ÚV KSČ projednávalo dokument Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ, který Ústřední výbor KSČ schválil 10. prosince 1970 a který popisoval a interpretoval události Pražského jara a intervence vojsk Varšavské smlouvy. Podle dokumentu se Československo od ledna 1968 nacházelo v krizi a vstup vojsk Varšavské „pětky“ byl bratrskou pomocí. Dále byl přijat návrh rezoluce k aktuálním otázkám jednoty strany.

Kromě toho bylo projednáno odvolání Ivana Málka (1909 – 1994), bývalého člena ÚV KSČ, který byl uvolněn již 26. 9. 1969, penzionován v roce1973. Byl akademikem a jedním ze zakladatelů čs. mikrobiologie, ředitel Mikrobiologického ústavu ČSAV. Podílel se na významném projektu o fungování mocenských struktur ve vědní politice v 50. a 60. letech minulého století (1952 – 1989), na který navázalo až po listopadu 1989 nové vedení ČSAV. Ze svých proreformních názorů z období Pražského jara nikdy neslevil.

1971 – Předsedou České národní rady se stal E. Erban.

1972 – Narodila se Dara Rolins, zpěvačka

1989Vláda L. Adamce podala demisi; sestavením nové vlády "národního porozumění" byl pověřen dosavadní místopředseda vlády M. Čalfa (za KSČ).

1994 – Vláda navrhla zásady zákona proti praní špinavých peněz.

2004 – Zemřela Zuzana Navarová, česká zpěvačka, skladatelka a textařka.

Zuzana Navarová de Tejada (18. června 1959, Hradec Králové – 7. prosince 2004, Praha) byla česká zpěvačka, skladatelka a textařka.

Vystudovala španělštinu a češtinu (učitelský obor) na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po studiu nastoupila jako učitelka španělštiny na jazykové škole.

Na konci 80. let studovala souběžně s vystupováním konzervatoř obor pop. zpěv. Od roku 1980 zpívala se skupinou Nerez, její první sólové album vzniklo v roce 1992.

V roce 1994 nahrála album s kapelou Tres a v následujících letech dalších pět alb se skupinou Koa. Skládala také hudbu k divadelním představením. Byla producentkou (Věra Bílá, Rom - Pop, Kale) a objevila zpěvačku Radůzu. Od začátku 90. let stála v čele Nadace Život umělce.

Dlouho pobývala na Kubě, kde potkala svého manžela Luíse. Kubánská hudba inspirovala její vlastní skladby.

Zuzana Navarová zemřela ve věku 45 let na rakovinu spojenou s cirhózou jater.

Je po ní pojmenována Cena Zuzany Navarové.

Od roku 1980 zpívala se skupinou Nerez. Již v té době byla oceňována jako výjimečná sólistka a získala si uznání odborné kritiky i posluchačů.

V roce 1987 vystupovala na Kubě se skupinou Nerez. Na prvním sólové album Caribe (1992) navázalo koncertování s příležitostným seskupením Caribe Jazz Quintet.

Na konci roku 1994 začala spolupracovat s kolumbijským písničkářem a brilantním kytaristou Ivánem Gutiérrezem. Spolu s baskytaristou Karlem Cábou vytvořili trojčlenné uskupení Tres a vydali stejnojmenné album se staršími Ivánovými písněmi (1995). Poté nahráli ještě jednu desku s písněmi Navarové, ta však dodnes nevyšla. Kolem dvojice Zuzana Navarová – Iván Gutiérrez se posléze vytvořila skupina Koa – Mário Bihári (akordeon, klavír, klarinet), Camillo Caller (bicí a perkuse) a František Raba (kontrabas) a vzniklo album Skleněná vrba (1999, za které dostala cenu Žlutá ponorka) a koncertní Zelené album (2000).

Po odchodu Gutiérreze do Španělska vyplnil uprázdněné místo kytaristy Omar Khaouaj. V takovéto sestavě vznikla dvě alba – Barvy všecky (oceněna českým Andělem za rok 2002) a poslední album nazvané Jako Šántidéví z roku 2003; kromě češtiny, romštiny, slovenštiny, ruštiny a jidiš na něm Zuzana Navarová zpívá i kečuánsky.

Méně přízně než u kritiky a posluchačů si Zuzana Navarová získala u nahrávacích firem a v rozhlasových stanicích, které její hudbu zařadily do kategorie menšinových žánrů a hrály ji jen sporadicky. To se změnilo až v roce 2004, kdy se Navarová a skupina Koa prosadila do vysílání mainstreamových radií se skladbou Marie z alba Jako Šántidéví. V té době jí však zbývalo už jen několik posledních měsíců života.

Na posledních albech se psala jako Zuzana Navarová, d. T. (de Tejada)

Pozoruhodné jsou její písňové texty, v nichž se dokázala oprostit od charakteristických folkových a countryových klišé (jimž se celý život vysmívala – viz parodická skladba Cesta dom z alba Jako Šántidéví) a vdechnout textu zvláštní poetiku, v němž využila nápadité anakoluty a další básnické prvky („hubená noc přisedla si s otráveným vínem/ bledá holka přikryla tmu černým baldachýnem“). Navarová se zařadila mezi několik málo českých textařů, jejichž texty dokážou obstát samy o sobě i jako poezie.

Texty písní z let 1998–2004 vydalo v červnu 2009 nakladatelství Host pod názvem Andělská počta. Editorkou publikace je Hana Svanovská.

Svátky:

Svátek mají Benjamín a Ambrož.

V občanském kalendáři má dnes jmeniny Benjamín. Toto hebrejské jméno znamená, že jeho nositel je "synem pravice" čili "milovaným synem". Z toho vyplývá, že naši předkové měli ve větší oblibě pravici, která je šikovnější než levice, alespoň pokud jde o ruce. Jisté je, že toto jméno je velice oblíbené a nosilo je mnoho významných mužů. Jeden z nich, křesťanský světec Benjamín, byl jáhnem a počátkem 5. století kázal v Persii křesťanskou víru. Při pronásledování přívrženců Kristových byl však zajat. Zdráhal se klanět pohanským božstvům, a tak byl krutě umučen. Latinská i řecká církev slaví jeho památku 31. března.

Známější Benjamín byl nejmladším synem Jakuba a jeho manželky Ráchel. Stal se miláčkem svého otce i slavného bratra Josefa Egyptského. Je pokládán za praotce izraelského kmene, který sídlil ve střední Palestině. Z pokolení Benjamínova vzešel i první židovský král Saul. Po návratu z babylonského zajetí se především pokolení Judy a Benjamína vrátila do vlasti a vytvořila jádro obnoveného národa.

V církevním kalendáři má dnes svátek Ambrož. Toto jméno je řeckého původu a vychází z přídavného jména ambrosios, jež znamená "nesmrtelný" nebo "božský".

Dnes si připomínáme patrona Milána a Bologne, ale také ochránce včelařů, voskářů i včel a všech domácích zvířat - svatého Ambrože. Včely nejsou u tohoto světce náhodou, také on byl neobyčejně pilný a pracovitý. Na svět přišel pravděpodobně v roce 339 v Trevíru (Trier, Německo) v rodině prefekta Galie. Dostalo se mu vynikajícího vzdělání. Po smrti otce odešel do Říma a nastoupil politickou dráhu. Brzy z něho byl konzul v Miláně. Po smrti tamního biskupa vypukly ve městě nepokoje a Ambrož se stal prostředníkem mezi soupeřícími stranami. Vedl si tak skvěle, že byl sám zvolen nástupcem zemřelého. V té době však ještě nebyl ani pokřtěn. Tento nedostatek rychle odstranil, a tak mohl být 7. prosince roku 374 vysvěcen. Jeho prvním činem v úřadě bylo, že rozdal své veškeré jmění, a pak se ponořil do studia teologických knih. Záhy se z něho stal charismatický kazatel, po jehož proslovech přijímaly stovky lidí svátost křtu. Vedle toho psal stejně zdařile i básně a knihy. Svým dílem směrodatně ovlivnil kulturní život 4. století i věků následujících. Napsal velké množství hymnů a jeho opusy (ambroziánský chorál) jsou zpívány ještě dnes. Je zajímavé, že jako první použil pro eucharistickou slavnost výrazu "mše".

Po životě naplněném prací zemřel Ambrož 4. dubna roku 397. Jeho památka se slaví od 11. století v den jeho biskupského svěcení. Místo posledního odpočinku nalezl v milánské bazilice Mučedníků, která nese nyní jeho jméno. Ambrož patří mezi západní církevní Otce a byl papežem Bonifácem VIII. povýšen na církevního učitele. Pravděpodobně nejstarším Ambrožovým znázorněním je mozaika z doby kolem roku 470 v kapličce sv. Viktora v Ciel d'Oro v kostele sv. Ambrože v Miláně. Mnozí badatelé se domnívají, že jde o vůbec první zobrazení světce.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 7.12.2011 13:21 | karma článku: 16,38 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 696x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)