Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 31. srpna - Smrt princezny

Vy ještě nevíte co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou vybraných událostí které se pojí k datu 31. srpna. Zikmund korunován císařem Svaté říše římské, Charles Pierre Baudelaire, Jack Rozparovač, vznik Trojdohody, William Saroyan, přepadení vysílačky v Gliwicích, návrhy na způsob likvidace českého národa, 31. srpen 1968, bolševické štvaní v roce 1969, Princezna Diana, Pavel Tigrid... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Události:

1433 – V Římě byl Zikmund slavnostně korunován císařem Svaté říše římské (stal se tak třetím Lucemburkem nosícím tento titul a čtvrtým, který získal titul král římský).

1867 – Zemřel Charles Pierre Baudelaire, francouzský básník (* 9. dubna 1821)

1888 – V Londýně začal řádit Jack Rozparovač.

1907 – Mezi Velkou Británií, Ruskem a Francií byla vytvořena Trojdohoda.

1908 – Narodil se William Saroyan, americký spisovatel arménského původu († 18. května 1981)

1929 – Haagská konference jednající o německých reparacích snížila Československu tzv. příspěvek za osvobození; původní částka 750 milionů zlatých franků (12 miliard 750 milionů Kč) byla snížena na jednu čtvrtinu, tj. 3 miliardy Kč, která měla být splácena po dobu 37 let.

1939Fingované přepadení německé vysílačky v Gliwicích příslušníky SS v polských uniformách se stalo záminkou k německému útoku na Polsko.

1940K. von Neurath a K. H. Frank předložili A. Hitlerovi návrhy na způsob likvidace českého národa.

1968 – Na zasedání ÚV KSČ (doplněném o členy zvolenými "vysočanským" sjezdem) byl přijat moskevský protokol jako jediné východisko z dané situace. Politickou iniciativu měly v rukou reformní síly v čele s A. Dubčekem, které se domnívaly, že existuje reálné východisko z tragické situace (možnost normalizovat situaci v zemi a dosáhnout odchodu cizích vojsk).

V sobotu 31. srpna se konalo zasedání ÚV KSČ za účasti členů ÚKRK a některých delegátů XIV. mimořádného sjezdu, vybraných krajskými výbory KSČ. Hlavní referát měl A. Dubček, potom L. Svoboda informoval o postupu moskevských jednání a J. Smrkovský o znění moskevského protokolu. V. Biĺak, J. Pilller, M. Jakeš, D. Kolder a další přenesli čestná prohlášení, že se nikdy, ani v posledních deseti dnech. nedopustili na lidu republiky ničeho, co by bylo v rozporu se ctí komunisty a občana Československé socialistické republiky.

Zasedání schválilo výsledky moskevských protokolů, zrušilo usnesení o svolání mimořádného XIV. sjezdu KSČ na 9. září a ustavilo komisi pro přípravu sjezdu komunistů v českých zemích. Kooptovalo do ústředního výboru sedm dosavadních kandidátů a 80 nových členů, zvolených na vysočanském sjezdu.

Z návrhů o kádrových změnách schválilo uvolnění M. Chudíka z členství v ÚV KSČ, z předsednictva byli uvolnění O. Švestka, D. Kolder, E. Rigo, F. Kriegel, z funkce kandidáta předsednictva ÚV KSČ uvolnilo A. Kapka a Č. Císaře uvolnilo z funkce tajemníka ÚV KSČ. Novými členy předsednictva ÚV KSČ byli zvoleni L.. Svoboda (čestný člen), E. Erban, J. Hetteš, L. Hrdinová, G. Husák, Vl. Kabrna, Z. Mlynář, K. Neubert, J. Pinkava, Š. Sádovský, V. Slavík, V. Šimeček, B. Šimon, A. Ťažký a J. zrak. Novými kandidáty předsednictva ÚV KSČ se stali K. Poláček, F. Barbírek. Novým šéfredaktorem Rudého práva byl jmenován Jiří Sekera namísto O. Švestky, který byl pověřen řízením týdeníku Tribuna.

Ještě v průběhu zasedání z Moskvy L. Brežněv telefonoval A. Dubčekovi a kritizoval „nedemokratický způsob doplňování ÚV“, tj. kooptaci části delegátů vysočanského sjezdu do nového ÚV KSČ.

Ze své funkce byl odvolán ministr vnitra J. Pavel a na jeho místo jmenován Jan Pelnář. Ten okamžitě vydal rozkaz o dalších úkolech ministerstva, v němž je nutné konzolidovat bezpečnostní aparát, narušený v minulých dnech. Zároveň vydal tajný rozkaz o mimořádných opatřeních k zabezpečení klidu a pořádku.

V prohlášení umělců, novinářů a vědců se dementují zprávy ze zahraničí o tom, že naši kulturní pracovníci opouštějí republiku. „Lidé, kteří jsou za hranicemi, jsou tam legálně, nehodlají vytvářet novou emigraci, naopak se chtějí vrátit domů“.

Moskevská Pravda uveřejnila článek, podle něhož „řádilo v ČSSR na 40 000 ozbrojených kontrarevolucionářů“.

Americká agentura AP a některé rozhlasové stanice přinesly zprávu o současném pobytu čs. ministra zahraničních věcí J. Hájka ve Švýcarsku a jeho cílem je ustavit čs. vládu v exilu.

Ve Washingtonu se konala schůzka velvyslanců zemí NATO a státního departmentu USA. Komuniké konstatovalo „nejsilnější přítomnost sovětských ozbrojených sil ve střední Evropě od druhé světové války, což představuje ohrožení bezpečnosti USA a jejich spojenců“. Je proto nutné uvést v život konkrétní opatření k zajištění společné bezpečnosti.

1969 – Ze SSSR se vrátila čs. delegace vojenských prokurátorů po týdenním pobytu. ~ Vyšlo 32stránkové vydání Rudého práva s hlavním titulem „Neprošli...“ , které připravili Miroslav Moc, Karel Douděra, Jaroslav Kořínek a Otakar Svěrčina. Za autory byli uvedeni Karel Janík a Ota Staník. V tzv. dokumentární reportáži ze srpnových dnů 1969 s mnoha reportážními snímky byl otištěn statistický přehled (viz záznam z 25. 8.) a v líčení jsou například titulky „Duše se prodávají a kupují“, „Návštěvy u jistého diplomata“, „Demokraté národní a sociální“, „Probuzení předúnorových prominentů“, „Vysílačka nenávisti“, „Boj o ulici začíná“, „Kontra nastupuje do útoku“.

1994Sinn Féin, politické křídlo Irské republikánské armády, poprvé vyhlásila jednostranné příměří.

1996 – Začala působit nově zřízená (30. května t. r. papežem Janem Pavlem II.) římskokatolická Ostravsko-opavská diecéze; jejím biskupem se stal F. V. Lobkowicz.

1997 – Zemřela Diana Frances Spencerová, britská princezna z Walesu, bývalá manželka prince Charlese (* 1. července 1961)

Diana Frances Spencerová, známá pod jménem Princezna Diana, (1. července 1961 Sandringham – 31. srpna 1997 Paříž) byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jeho dvou synů. Po svém rozvodu se soustředila na charitativní práci pro Červený kříž a zejména na boj proti AIDS a pozemním minám. Ve své době patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. Spolu se svým tehdejším přítelem Dodim al-Fayedem zahynula při automobilové nehodě, jejíž příčiny se později staly předmětem spekulací a konspiračních teorií.

Pozdě v noci 30. srpna 1997 opustila se svým milencem Dodim Al-Fayedem hotel Ritz v Palace Vendome v Paříži a snažila se uniknout devíti francouzským novinářům, kteří ji pronásledovali. Krátce po půlnoci v neděli 31. srpna vjelo auto do tunelu poblíž Place de l´Alma. Řidič jel při útěku bulvárním novinářům rychlostí 95-110 km/h, čímž překročil povolenou rychlost. Automobil značky Mercedes narazil do zdi na pravé straně, odrazil se a čelně narazil do třináctého z pilířů, který podpíral střechu tunelu.

Dodi al Fayed a Henri Paul byli mrtví hned na místě nehody. Lady Diana ležela uvězněná pod troskami auta. Poté, co ji záchranáři stabilizovali a odvezli do nemocnice, se zjistilo, že její zranění jsou příliš rozsáhlá. Její srdce bylo přemístěno z levé na pravou stranu hrudníku s rozřízlou plicní tepnou. I přes operaci museli lékaři nakonec konstatovat Dianinu smrt.

Lionel Jospin (francouzský premiér), Bernadette Chirac (manželka prezidenta Jacquese Chiraca) a Bernard Kouchner přišli vzdát princezně poslední poklonu. Do Anglie tělo převezl princ Charles a Dianiny dvě sestry.

2000 – Zemřel Pavel Tigrid, český spisovatel, publicista, politik (* 27. října 1917)

Svátky:

Svátek mají Pavlína, Pavlín a Rajmund.

V občanském kalendáři má dnes svůj svátek Pavlína. Základem tohoto jména je latinské slovo paulus, což znamená "malý". Pavlína nebo také Pavla má v kalendáři svátek hned několikrát: Pavla Římská jej měla již 26. ledna, Pavla Frassinettiová 11. června a konečně Pavla Alžběta Cerioliová až 24. prosince.

Svůj svátek však také může slavit Pavlín, protože v kalendáři je dnes vzpomínka na Pavlína Trevírského, který se narodil kolem roku 300 v Akvitánii ve vznešené rodině. Ve svých 46 letech se stal nástupcem trevírského biskupa Maximina, od něhož předtím přijal i kněžské svěcení (Trier, Německo). Když císař Konstantin žádal na koncilu v Arles (Francie), aby byl alexandrijský patriarcha Atanáš odsouzen, byl Pavlín jako jediný z biskupů proti tomu. To se mu stalo osudným, neboť musel odejít do vyhnanství až do Frýgie (dnes západní Turecko), kde 31. srpna roku 358 zcela vysílen zemřel. Dnes jsou jeho ostatky uloženy v kostele sv. Pavlína v Trevíru. V rakvi z cedrového dřeva je tam prý přenesl biskup Felix koncem 4. století a pochoval je v kryptě původního kostela. Později byla drahocenná rakev přenesena i s tělem do sarkofágu, který je dodnes k vidění.

V církevním kalendáři má dnes svátek Rajmund. Základem tohoto jména je starofranské Radin-mund čili "ochránce rady". Dnešní světec se jmenoval celým jménem Rajmund Nonnatus čili Nenarozený. Toto zvláštní jméno dostal proto, že musel být vyříznut z těla své zesnulé matky. Stalo se tak roku 1204 v Portellu (Španělsko).

Jako mladý muž vstoupil Rajmund v Barceloně do řádu mercedářů, který se věnoval vykupování křesťanských zajatců v Africe. Byl natolik šlechetný, že když jednou neměl dostatek peněz, nabídl sám sebe jako rukojmí a strávil pak v krutém vězení několik měsíců. Zemřel velmi mladý 31. srpna 1240 v Cardoně (Španělsko). Rajmund se stal patronem těhotných, chudých, dětí a nevinně obžalovaných. Samozřejmě se k němu modlí těhotné ženy, aby jim dopomohl ke šťastnému porodu a také proti horečce. Rajmund Nonnatus byl v roce 1567 začleněn do římského martyrologia a roku 1681 byl jeho kult povolen pro celou církev. Na některých vyobrazeních nebo sochách je zachycen v kardinálském oblečení. Není však jisté, zda tuto hodnost vůbec kdy zastával.

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Prameny:
Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů a další zdroje

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | úterý 31.8.2010 12:30 | karma článku: 13,18 | přečteno: 2079x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 4,92 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,34 | Přečteno: 129x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 700x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

VIDEO: Jiskry a dým. Boeing s poruchou podvozku dosedl v Istanbulu na „čumák“

8. května 2024  12:41

Nákladní letadlo Boeing společnosti FedEx Airlines ve středu přistálo na istanbulském letišti bez...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 911
  • Celková karma 6,62
  • Průměrná čtenost 1690x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)