Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 31. prosince - Anthony Hopkins

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 31. prosince. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Rušení náboženských misií, silvestrovské patenty, USS Monitor potopen u mysu Hatteras, Viktor Dyk, Thomas Alva Edison a žárovka, Simon Wiesenthal, Anthony Hopkins, rozhlasový novoroční přípitek J. Smrkovského, rozpad The Beatles, zánik Sovětského svazu, zánik ČSFR, rezignace Borise Jelcina, konec tuzemského rumu..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1780 – Josef II. vydal nařízení, kterým se rušily náboženské misie, dohlížející na pravověrnost v krajích a pátrající po zakázaných knihách.

Toto nařízení bylo doplněno dalším výnosem z 20. března 1781.

1851 – Došlo ke zveřejnění dvou císařských patentů a jednoho císařského kabinetního přípisu (tzv. silvestrovských patentů):

1. odvolával březnovou oktrojovanou ústavu z roku 1849;

 

2. ze základních občanských práv potvrzoval jen občanskou rovnost před zákonem, zrušení poddanství a přislíbil ochranu státem uznaných konfesí;

3. zveřejňoval tzv. Zásady pro organické zákonodárství (v 36 článcích byly obsaženy základy příští politicko-správní struktury monarchie). Tyto tři dokumenty položily formální základ Bachova neoabsolutismu (1851-1859).

1862 – U mysu Hatteras se potopila americká obrněná válečná paroloď USS Monitor, první loď tohoto typu, postavená podle plánů švédského vynálezce Johna Ericssona.

1877 – Narodil se Viktor Dyk, český básník a politik († 14. května 1931)

1879Thomas Alva Edison představuje svou žárovku.

1904 – Byl uveřejněn císařův vlastnoruční list, kterým se propouštěl "ze zdravotních důvodů" z úřadu ministerského předsedy E. von Koerber; již 9. prosince padla jeho vláda při hlasování o mimořádných vojenských úvěrech.

1908 – Narodil se Simon Wiesenthal, „lovec nacistů“ († 20. září 2005)

1937 – Narodil se sir Anthony Hopkins, britský a americký herec

Sir Anthony Hopkins, CBE (celým jménem Philip Anthony Hopkins, * 31. prosince 1937 v Port Talbot, jižní Wales, jako jediné dítě Muriel Yeats a Richarda Arthura Hopkinse) je britský a americký herec a příležitostný režisér a hudební skladatel.

Do širokého povědomí lidí vstoupil zejména svou známou kreací psychopatického doktora Hannibala Lectera ve filmu Mlčení jehňátek.

Po skončení střední školy začal studovat hudbu a drama na Cardiff College ve Walesu. Dva roky studia završil úspěšným absolvováním, po němž se stal členem umělecké rady, v níž strávil dva roky, než nastoupil do armády.

Po návratu začal pracovat jako herec a režisér v divadle v Manchesteru. V roce 1961 získal stipendium na prestižní královské akademii herectví v Londýně (RADA), jíž úspěšně absolvoval.

Držitel Oscara v kategorii nejlepší herec (1991) za film Mlčení jehňátek navzdory faktu, že v celém bezmála dvouhodinovém filmu se jeho postava objeví na plátně po celkovou dobu pouhých 17 minut.

24. září 2003 mu byla odhalena hvězda na Hollywoodském chodníku slávy.

Poprvé se oženil v září 1967 s Petronelou Barker, o rok později se jim narodila dcera Abigail. V roce 1972 se však rozvedli. Svou druhou ženu Jennifer Lynton potkal při práci na jednom ze svých filmů. Pár se nechal oddat roku 1973, ale v roce 1999 se rozvedli. V roce 2003 se Anthony Hopkins po téměř dvouleté známosti oženil potřetí, tentokrát se Stellou Arroyave, s níž žije dodnes (leden 2006).

V roce 1997 se stal Komturem Řádu britského impéria. V roce 1993 mu byl anglickou královnou udělen rytířský titul sir.

1968 – Novoroční přípitek pronesl v Čs. rozhlasu J. Smrkovský.

1970 – Rozpadají se The Beatles

1991 – Ve 24.00 oficiálně zanikl Sovětský svaz.

1992 – Zanikla Česká a Slovenská Federativní Republika jako společný stát Čechů a Slováků.

1999 – Boris Jelcin, první ruský demokraticky zvolený prezident, rezignoval a jmenoval Vladimíra Putina úřadujícím prezidentem.

2002 - o půlnoci v čechách zanikl název tuzemský rum, od 1.1. 2003 se smí prodávat pod názven tuzemák

Tuzemský rum nese od roku 2003, na základě dohody rozhodujících domácích producentů, sdružených v Unii výrobců lihu a lihovin, nové druhové označení Tuzemák. Jedna z nejoblíbenějších domácích lihovin se musela od roku 2003 vzdát svého tradičního názvu, aby Česká republika vyhověla pravidlům EU.

Název rum mohou podle předpisů unie nést jen produkty, jejichž základem je destilát z cukrové třtiny. Tuzemské rumy jsou ale většinou vyráběny z melasového či obilného lihu. V inkriminovaném období tvořil tento druh nápoje zhruba pětinu spotřeby lihovin v ČR. Rum Božkov měl podle Stocku Plzeň zhruba 20procentní tržní podíl ve své kategorii. Od roku 2003 jej firma přislíbila vyrábět pod označením Božkov Tuzemák.

Tradice tuzemského rumu sahá do 19. století, kdy malí likérníci hledali způsob, jak z domácích surovin vyrobit lihovinu připomínající rumy z Karibiku. Výsledkem byl nápoj z bramborového lihu zředěného vodou a ochuceného rumovou esencí.

Svátky:

Svátek mají Silvestr/SylvestrMelánie/Melanie.

V občanském i církevním kalendáři má dnes svátek Silvestr či, jak se dříve psalo, Sylvestr. Jméno má své počátky v latinském slově silvestris, jež znamená "lesní".

Dnes si celý svět připomíná svátek papeže Silvestra I. Narodil se v Římě asi v polovině 3. století. Knězem se stal ještě před začátkem protikřesťanského teroru, který rozpoutal císař Diokletianus. Několik let žil v různých úkrytech. Papežem (římským biskupem) byl zvolen 31. ledna roku 314. Za jeho pontifikátu se uskutečnil první všeobecný koncil níkajský, který svolal v roce 325 císař Konstantin Veliký. Tohoto vladaře údajně pokřtil právě Silvestr I. Později se tato legenda ještě rozkošatila o tvrzení, že Silvestr císaře zázračně uzdravil, za což mu Konstantin věnoval celé město Řím.

O Silvestrovi se vypravuje ještě jedna legenda. Podle ní chtěla Konstantinova matka Helena převést svého syna k židovství. Nato došlo mezi Silvestrem a dvanácti rabíny k prudké hádce. Jedenáct jich Silvestr překonal. Poslední zabil býka, ale neuměl již zvíře přivést k životu. Silvestrovi se to prý podařilo. Dojati tímto činem, nechali se všichni včetně rabínů na místě pokřtít. Silvestrův kult se začal Evropou šířit od 5. století.

V kalendáři má dnes svátek také Melánie (možná je i varianta jména Melanie). Počátky tohoto jména lze vystopovat v řeckém slově melania, znamenajícím "čerň" nebo "temnota". K nám se toto jméno dostalo z Francie.

Melánie pocházela z římské šlechtické rodiny, kde se narodila v roce 383. Po smrti svých rodičů věnovala veškerý zděděný majetek chudým, kostelům a klášterům. Spolu se svým manželem Piniánem si však neužili rodičovského štěstí, neboť všechny jejich děti předčasně zemřely. Od té doby žili oba manželé ve zdrženlivém manželství. Melánie putovala po celém tehdy známém světě a postupně navštívila mnoho významných osobností, jako byl Paulín z Noly, Rufin z Aquileje, Augustin z Hippa nebo Cyril z Alexandrie. V roce 417 se nakonec Melánie a Pinián usadili v Jeruzalémě a založili na Olivové hoře klášter. Pinián v něm zemřel roku 431 a jeho manželka Melánie 31. prosince roku 439. Melániin kult se šířil především ve východní církvi, kde také najdeme nejvíce jejích zobrazení. Většinou je nakreslena v řeholním nebo poustevnickém obleku, má u sebe kříž, palmu, kalich, džbán, umrlčí lebku nebo zelnou hlávku či jinou zeleninu. Na Západě je Melániiných zobrazení velice málo.

Předvečer Nového roku byl vždy dobou plnou veselí. Lidé se od pradávna oblékali do zvířecích kůží, rohů a parohů a hořícími pochodněmi zažehnávali zlé duchy. Jedlo se vždy zvláštní pečivo. V okamžiku příchodu Nového roku otvírali všichni okna i dveře a rámusili s nádobím, aby vyhnali škodlivé emeritní duchy, kterým s koncem roku končí mandát, a přivítali s důvěrou a modlitbou rok nový, s čerstvou garniturou duchů dalších.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | sobota 31.12.2011 16:09 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 696x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)