Vzpomínáček - 30. června - vznik StB

Co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou vybraných událostí které se pojí k datu 30. června. Arnošt z Pardubic, Želivského převrat, generál Laudon, teorie relativity, Tunguská událost, noc dlouhých nožů, vznik StB... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Události:

1221 – Slavnostní shromáždění v Schatzberku ("na Šacké hoře") při moravsko-rakouské hranici, kde za účasti Přemysla, biskupa Ondřeje a papežského legáta Řehoře de Crescentia český král ustoupil. Došlo k obnovení privilegií pražského biskupství; listina z 2. července 1221, nazývána konkordátem (legát Řehoř rozhřešil krále i šlechtu z klatby a zbavil diecézi Ondřejova interdiktu), zaváděla pořádek do placení desátků.

 

 

1364 – V Roudnici zemřel (byl pak převezen do Kladska) první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Jeho nástupcem byl zvolen 12. července t. r. Jan Očko z Vlašimi (od roku 1351 biskup olomoucký); 18. září 1378 jej jmenoval papež Urban VI. (v Římě) jako prvního z Čechů kardinálem. Nástupcem Jana Očka v Olomouci se stal biskup litomyšlský Jan ze Středy (pozvedl dále kult sv. Cyrila a Metoděje). ~ Karel IV. po složitých kombinacích získal (zakoupil) území Dolní Lužice (inkorporační listinou v roce 1370 přivtělil toto území k českému státu).

1421 – V Praze provedl Jan Želivský převrat, 2. července obsadil obě radnice (Starého i Nového Města pražského) a "tehdy vládl celou obcí" (jak zaznamenal Starý letopisec); na radnice dosadil po patnácti konšelech ze svých přívrženců.

1758 – V sedmileté válce vojáci generálmajora Laudona zničili obří konvoj se zásobami pro pruskou armádu obléhající Olomouc v bitvě u Domašova.

1859 – Francouzský akrobat Blondin přešel jako první člověk na visutém laně Niagarské vodopády.

1899 – Narodil se kardinál František Tomášek († 4. srpna 1992)

1905Albert Einstein představil v článku „Zur Elektrodynamik bewegter Körper“ („O elektrodynamice pohybujících se těles“ - „On the Electrodynamics of Moving Bodies“) teorii relativity.

1908Tunguská událost: enormní exploze zničila více než 40 000 stromů v oblasti v centrální Sibiře a zdevastovala území v okruhu sedmdesáti kilometrů od epicentra výbuchu na řece Podkamenaja Tunguska.

1919 – V Bratislavě uzavřena tzv. Alžbětinská univerzita (zřízena z dosavadní akademie, 1912) a současně zákonem zřízena státní univerzita (vládním nařízením z 11. listopadu t. r. nazvána Komenského), navazující na tradice Akademie Istropolitany (1465).

1921 – Československá vláda vyhlásila nový vyživovací plán, jehož podstatou bylo uvolnění obchodu s obilím. O den později (1. července) prosadila agrární strana zrušení vázaného hospodářství.

1934 – V Německu začala Noc dlouhých nožů, během které byl na příkaz Adolfa Hitlera zlikvidován velitelský sbor SA. ~ Na iniciátory protimasarykovské kampaně před prezidentskými volbami (poslance K. Gottwalda, J. Krosnáře, V. Kopeckého a J. Štětku, kteří vydali leták Ne Masaryk - ale Lenin!) byl vydán zatykač. Trestnímu stíhání unikli útěkem do SSSR.

1939 – Ustavena Národní odborová ústředna zaměstnanecká jako složka Národního souručenství; vznikla sloučením dřívějších odborových organizací a sdružovala vlastně dva větší celky - Ústředí jednot dělnických (21 jednot) a Ústředí jednot soukromých zaměstnanců (5 jednot).

1944 – Vládním delegátem pro osvobozené území byl jmenován ministr F. Němec, jeho zástupcem generál R. Viest.

1945 – V Československu vznikla Státní tajná bezpečnost (StB). Jako jedna z neuniformovaných složek Sboru národní bezpečnosti (SNB) byla po roce 1948 jedním z hlavních nástrojů komunistického teroru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947 – V Československu ukončila hospodářskou činnost mezinárodní organizace UNRRA (1943), jejímž úkolem bylo poskytovat pomoc státům poškozeným ve válce formou dodávek potravin, léčiv, oděvů, spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků. Dodávky do ČSR představovaly částku zhruba 13,5 miliardy korun (793 451 tun různého zboží).

1967 – Svým vystoupením na Vysoké škole stranické zahájil A. Novotný sérii útoků proti kritikům poměrů ve státě a nastolil tvrdý kurs znamenající konec "tání", konec liberalizace.

1968 – Ministerstvo národní obrany oznámilo, že cvičení vojsk zemí Varšavské smlouvy skončilo a jednotky se stahují z Československa (jejich odchod se však protahoval po celý červenec). Podle informací čs. pozorovatelů cvičí sovětské a východoněmecké jednotky armády modelovou situaci potlačení „teoretické kontrarevoluce v Praze“.

1969 – Předsednictvo ÚV KSČ přijalo usnesení „o problémech boje proti pronikání antikomunistické ideologie a propagandy v Československu“. ~ Sekretariát ÚV KSČ zrušil své usnesení z ledna 1968 o zřízení řádného studia politických věd mládeže na Vysoké škole politické. Posluchači byli převedeni na státní vysoké školy. Novým rektorem byl jmenován Jan Fojtík. ~ Na Slovensku bylo zrušeno vydávání Rudého práva ve slovenštině (vycházelo tak od roku 1960). Začalo se dodávat v českém jazyce.

1992 – Poslanci ČNR zvolili předsedou M. Uhdeho (ODS).

1993 – Česká republika byla přijata za člena Rady Evropy.

2003Karel Srba, bývalý tajemník Jana Kavana, byl odsouzen za objednání vraždy novinářky MF DNES Sabiny Slonkové na 8 let vězení.

Svátky:

Svátek mají Šárka, Prvomučedníci římští, Arnošt.

V občanském kalendáři má dnes svátek Šárka. Toto jméno se vztahuje ke kdysi divokému údolí s kamenitými a skalnatými svahy na severozápadním okraji dnešní Prahy. Budeme-li věřit jazykovědcům, jeho původ je prastarý. Bývá srovnáváno s korsickým slovem sar(r)a, jež znamená horský hřbet nebo návrší, srovnání snese i se španělským sierra nebo albánským sharane, přičemž sh zde čteme jako š.

Nejvíce toto jméno asi proslavila bojovnice z ženských šiků Vlastiných. Bylo to za časů, kdy ženy u nás vedly válku proti mužům a Šárka v jednom z příběhů z této doby vynikla jako lstivá svůdnice, která na své vnady nalákala celý oddíl Ctiradův. Mužům se zželelo přivázané děvy, osvobodili ji z pout, aby za chvíli zmoženi medovinou a kouzlem krásné ženy klesli pod zbraněmi Vlastiných bojovnic, jež na ně čekaly v záloze.

V církevním kalendáři si dnes připomínáme památku svatých Prvomučedníků římských. Je to vzpomínka na ty, kteří byli umučeni v Neronově cirku na úpatí Vatikánského pahorku v roce 64. Císař Nero (37-68) vládl Římu v letech 54-68 a jeho vláda byla naplněna násilím, vraždami a terorem. Roku 64 prý nechal zapálit Řím, aby jej mohl přestavět, a svedl to na křesťany, které proto krutě pronásledoval.

Dalším dnešním oslavencem je Arnošt. Základem tohoto jména je německé Ernst, což dříve znamenalo "pevnost rozhodnutí" a lze je vyložit i jako "vážnost".

Dnešní oslavenec Arnošt z Pardubic vážným a především váženým mužem byl. Narodil se kolem roku 1305 v Pardubicích a své mládí prožil v Kladsku, kde jeho otec zastával úřad královského purkrabího. V tamní farní škole se mu dostalo prvního vzdělání a před obrazem P. Marie prožil vnitřní osvícení, které jej ovlivnilo na celý život. Následovala studia v broumovské klášterní škole, v katedrální škole v Praze a nakonec na univerzitách v Bologni a Padově. Po návratu do vlasti (1388) se stal děkanem kapituly při pražské katedrále a jedním z nejbližších rádců Karla IV. Po smrti pražského biskupa Jana z Dražic (14. ledna 1343) nastoupil Arnošt na jeho místo. Díky jeho diplomatickému úsilí bylo pražské biskupství 30. dubna 1344 povýšeno na arcibiskupství a on se stal prvním pražským arcibiskupem. Tentýž den nový hodnostář vysvětil i prvního litomyšlského biskupa Jana a základní kámen ke katedrále sv. Víta v Praze. Jeho činnost byla všestranná. Zakládal kostely, kláštery, ale věnoval se i literární tvorbě. Mnohé jeho myšlenky pozitivně ovlivnily činnost samotného císaře Karla IV. Arnošt zemřel po bohatě naplněném životě 30. června roku 1364 v Roudnici nad Labem, pohřben je v kostele P. Marie v Kladsku (dnešní Kłodzko v Polsku).

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Prameny:
Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů a další zdroje

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 30.6.2010 12:03 | karma článku: 13,77 | přečteno: 2034x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64