Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 24. července - Pavel Dostál - už je to pět let

Vy ještě nevíte co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou vybraných událostí které se pojí k datu 24. července. Marie I. a James VI., Alexandre Dumas starší, návrh na zrušení poddanství, Alfons Mucha, objevení Machu Picchu, první dětská železnice, snížení stavu armády, mítink Klubu angažovaných nestraníků, přistání Apolla 11, Adolf Hoffmeister, Aféra Watergate, Pavel Dostál, sedmé vítězství Lance Armstronga... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Události:

1567 – Skotská královna Marie I. byla přinucena k abdikaci. Následníkem se stal její teprve roční syn James VI.

1620 – Na pochod se vydala třicetitisícová armáda katolické Ligy (vedená Maxmiliánem Bavorským) směrem na Linec.

1650 – Císař Ferdinand III. nařídil konat ve všech kostelích v Čechách a na Moravě slavnostní Te Deum na oslavu míru.

 

 

1744 – Mezi císařem Karlem VII. a Fridrichem II. byla uzavřena ve Frankfurtu spojenecká smlouva; císař souhlasil s připojením pravého břehu Labe s Pardubicemi a Kolínem k Prusku za vojenskou pomoc proti Marii Terezii.

1783 – Narodil se Simon Bolívar, jihoamerický osvoboditel († 17. prosince 1830)

1802 – Narodil se Alexandre Dumas starší, francouzský spisovatel († 5. prosince 1870)

1848 – Na třetí schůzi říšského sněmu přednesl nejmladší poslanec, šestadvacetiletý H. Kudlich ze Slezska (z Úvalna), návrh na zrušení poddanství; jednání o Kudlichovu návrhu začalo 8. srpna, 31. srpna proběhlo hlasování. Z celkového počtu 354 přítomných poslanců hlasovalo 174 pro zrušení feudálních břemen za náhradu, proti bylo 144, hlasování se zdrželo 36 poslanců. Z českých poslanců hlasovalo pro náhradu 53 poslanců, proti 14 a zdrželo se 11 poslanců.

1860 – Narodil se Alfons Mucha, malíř († 14. července 1939)

1911Hiram Bingham III. objevil pozůstatky inckého sídliště Machu Picchu.

1935 – V sovětském Tbilisi byla otevřena první dětská železnice na světě.

1956 – Vláda oznámila snížení stavu armády (o 10 tisíc mužů).

1967 – V průběhu oficiální státní návštěvy Kanady pronesl francouzský prezident Charles de Gaulle k davu občanů Montrealu „Vive le Québec libre!“

1968 – V pražském Slovanském domě byl veřejný mítink Klubu angažovaných nestraníků (KAN), kde bylo sděleno, že bylo přijato téměř 50 000 přihlášek do jeho řad, že je financován z dobrovolných příspěvků a též z výtěžků koncertů Karla Gotta. ~ Sovětský akademik Konstantinov polemizuje v listu Pravda s Č. Císařem. ~ Ministerstvo zahraničních věcí vydalo prohlášení, jímž označuje za „politováníhodné a naší zahraniční politice neodpovídající otázky“, které dopisovatel ČTK Karel Král položil mluvčímu sekretariátu OSN. Vyvolaly dojem, že jde o pokus angažovat OSN v otázkách vztahů ČSSR k jeho socialistickým sousedům. ~ Týdeník Reportér uveřejnil článek „Obrodný proces v New Yorku“ s ostrou kritikou poměrů v čs. misi při OSN. ~ Ústředí čs. novinářů vydalo stanovisko k „extrémistickým postojům některých redakcí, zejména Studenta“. ~ Týdeník Obrana lidu a časopis Student sdělily, že nebudou nadále publikovat rozhovory s pracovníky Rádia Svobodná Evropa.

1969Apollo 11 úspěšně přistálo ve vodách Tichého oceánu. ~ Předsednictvo ÚV KSČ schválilo komplex opatření k zajištění pořádku v srpnových dnech všemi prostředky. Doporučilo A. Dubčekovi a O. Černíkovi, aby se zdržovali v těchto dnech mimo Prahu. ~ Na území evropských socialistických zemí se konalo cvičení leteckých sil Varšavské smlouvy, které řídil sovětský maršál P. S. Utachov. ~ Městský výbor KSČ v Praze svolal tiskovou konferenci, aby se zabýval dopisem, který rozeslal městský výbor pražských novinářů svým členům a který byl označen za „spoluvytvářející ovzduší pravičácké hysterie a psychického teroru proti straně“.

1973 – Zemřel Adolf Hoffmeister, spisovatel a výtvarník (* 15. srpna 1902)

1974Aféra Watergate: Nejvyšší soud USA rozhodl, že prezident Richard Nixon je povinen vydat audionahrávky z Bílého domu vyšetřovateli.

2005 – Zemřel Pavel Dostál, český politik (* 25. února 1943)

V roce 1964 dokončil Střední průmyslovou školu chemickou. Dále působil v různých divadelních funkcích. Začátkem 60. let založil (pod vlivem pražského divadla Semafor) v Olomouci soubor Skumafka, který uvedl několik velmi kontroverzních kabaretních představení.

V roce 1966 byl iniciátorem a zakladatelem legendárního DEX-klubu, kde bylo uvedeno několik desítek jeho písničkových textů (hudba Richard Pogoda). V tomto sklepním klubu hostovali Karel Kryl, Miroslav Horníček, Ivan Vyskočil, Pavel Bošek, J. R. Pick a další literáti. Po vstupu vojsk v srpnu 1968 se výrazně politicky angažoval v protisovětském rozhlasovém vysílání olomouckého Rádia Ječmínek.

V roce 1969 vystoupil z KSČ a do roku 1988 pracoval v různých dělnických a technických profesích (např Farmakon Olomouc, VÚFB Praha). V době normalizace pod jinými jmény spolupracoval s Amatérským studiem při olomouckém divadle, pro které (hudba Richard Pogoda) napsal a režíroval 10 autorských muzikálů (např. Gaudeamus Igitur, Výtečníci, Dva na smetišti aj.).

V letech 1990 až 1992 byl poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění. Poté působil jako režisér Moravského divadla v Olomouci a komentátor deníku Právo. Od roku 1996 byl poslancem Poslanecké sněmovny a od roku 1998 ministrem kultury ve čtyřech vládách. Jako ministr kultury se po dlouhou dobu pohyboval na špici žebříčku nejoblíbenějších politiků.

Zemřel na rakovinu slinivky břišní i přes rok trvající léčení jakožto první ministr Vlády České republiky, který zemřel v průběhu výkonu své funkce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lance Armstrong vyhrál posedmé v řadě Tour de France

Svátky:

Svátek mají Kristýna/Kristina, Boris a Gleb.

Občanský i církevní kalendář se dnes shodují na jediném oslavenci, Kristýně nebo také Kristině. Toto půvabné jméno vychází z latinského tvaru přídavného jména s významem "Kristova".

Dnešního dne si světový kalendář připomíná hned dvě Kristiny. Kristina z Bolseny se narodila v tomto městě ve 3. století v Itálii. Byla dcerou pohanských rodičů, avšak jedna služebná ji vychovala v křesťanské víře. Když se její otec dověděl, že neobětuje římským bohům, dal jí zbít metlou a nechal ji uvrhnout do vězení. Zde ji dále mučili, Kristina však snášela všechna příkoří bez hlesu. Její tělo zůstalo jako zázrakem po všem mučení zcela neporušeno. Její otec se však nevzdal a poručil hodit dceru do jezera. Aby měl jistotu, že utone, nechal ji přivázat k čedičové desce. Zázrak však opět vynesl dívku na břeh živou a zdravou. Katani se jí ale opět zmocnili a na místě ji popravili. Stalo se tak v jejím rodném městě kolem roku 304.

Dnes je její tělo uloženo v zajímavé stavbě - tři kostely z různých epoch jsou navzájem spojeny a tvoří jedinečný komplex. Před Kristininým oltářem leží čedičová deska s údajnými stopami svaté Kristiny. Na oltáři se udál v roce 1263 slavný "zázrak s krví v Bolseně", který vedl k zavedení svátku Božího Těla. Každý, kdo navštíví zdejší chrám, je náhle obklopen hlubokým a mystickým tichem. V pozadí jeskyně stojí terakotová socha Kristiny, osvětlená jen matným světlem. Vytvořil ji Giovanni della Robio. Kristina z Bolseny se stala patronkou mlynářů, námořníků a lučištníků.

Druhá Kristina nese přívlastek Belgická nebo také Mirabilis (Zázračná). Narodila se kolem roku 1150 v Brusthemu (Belgie), brzy osiřela a musela si sama vydělávat na živobytí. Záhy se rozhodla pro duchovní cestu a díky asketickému a kajícnému životu dosáhla velmi brzy mystických prožitků. Vstoupila do kláštera benediktinek v Saint-Truidenu, kde také 24. července1224 zemřela. Stala se patronkou hříšníků a lidé ji prosí o pomoc, ocitnou-li se v zoufalých situacích, a modlí se k ní, aby měli pokojnou smrt.

V církevním kalendáři bychom dnes také nalezli jména Boris a Gleb. Oba byli vznešeného rodu. Jejich otcem byl slavný ruský kníže Vladimír I. (956-1015), který zavedl na Rusi křesťanství. Když zemřel, jeho dvanáct synů se krutě utkalo o dědictví. Nejstarší Svjatopluk upevnil svou moc tak, že se zbavil právě Borise a Gleba. Jejich smrt byla přitom zcela zbytečná, protože ani nechtěli bratrovi křížit plány a po trůnu neprahli. Ale jak všichni víme, v politice platí - co kdyby.

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Prameny:
Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů a další zdroje

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | sobota 24.7.2010 13:59 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1525x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 3,53 | Přečteno: 80x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,33 | Přečteno: 128x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 700x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 911
  • Celková karma 5,93
  • Průměrná čtenost 1690x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)