Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 23. prosince - Vincent Van Gogh a Lavrentij Berija

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 23. prosince. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Papežská klatba na Jiřího z Poděbrad, Fridrich opustil Slezsko, celní řád pro české země, nová berní soustava, Palackého představa etnického federalismu, Vincent Van Gogh a jeho ucho, nařízení o politických stranách, potopení lodi Alstenrufer, v Bellových laboratořích předveden tranzistor, Lavrentij Berija, 23. prosinec 1967-1970, Taťána Kuchařová, stříhání železné opony, pohřeb Václava Havla..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1466 – Papež Pavel II. uvalil na Jiřího z Poděbrad papežskou klatbu, prohlásil ho za kacíře a sesadil jej z trůnu.

Všichni jeho poddaní byli tím zbaveni vůči němu poslušnosti. Současně vyhlásil proti kališnickým Čechám křižáckou výpravu.

1620 – Král Fridrich po neúspěšných výzvách k novému protihabsburskému boji musel opustit se svým dvorem Slezsko a odebral se do Haagu (v doprovodu nejvyššího kancléře a prezidenta direktoria Václava Viléma z Roupova), kam dorazil v polovině dubna.

1752 – Vydán celní řád pro české země, jenž odstraňoval celní poplatky mezi Čechami, Moravou a Slezskem a naopak vysokými dovozními cly chránil domácí výrobu (zejména proti dovozu z pruského Slezska).

1817 – Vydán patent o zavedení nové berní soustavy, jejímž základem měl být přesný soupis a trigonometrické vyměření veškeré půdy; vyměřovací komise současně stanovily bonitu a výnosnost každé parcely. Zdlouhavé práce na tzv. stabilním katastru trvaly až do roku 1861. Celkem bylo vyměřeno 12 696 katastrálních obcí, z nichž každá obdržela indikační skicu (katastrální mapu v měřítku 1 : 2880); dodnes slouží jako podklad pro katastrální kartografickou evidenci pozemků.

1849 – V Národních novinách uveřejnil F. Palacký článek O centralizaci a národní rovnoprávnosti v Rakousích, v němž podrobně vysvětlil svou představu etnického federalismu a varoval vídeňskou vládu před centralizačními kroky. Krátce nato (14. ledna 1850) se Palacký vzdal veřejným prohlášením další politické činnosti.

1888 – V důsledku záchvatu duševní poruchy si nizozemský malíř Vincent Van Gogh údajně odřezal kus levého ucha a dal ho prostitutce.

Němečtí vědci přišli s novou teorií, jak přišel slavný holandský malíř Vincent van Gogh o ucho.

Dosud se předpokládalo, že si ho v roce 1888 uřízl v depresi či z nešťastné lásky.

Akademici Hans Kaufmann a Rita Wildegansová tvrdí, že mu ucho usekl jeho kamarád, malíř Paul Gauguin, a pak to oba společně tajili, aby Gauguin nemusel před soud.

Malíři a přátelé se hádali v jihofrancouzském městě Arles před jedním z nevěstinců. Gauguin, který rád šermoval, přitom odsekl Holanďanovi ucho šavlí.

Vědci to tvrdí v knize Van Goghovo ucho: Paul Gauguin a pakt mlčení, na které pracovali deset let. Studovali množství policejních zápisů, svědeckých výpovědí a dopisů z pozůstalosti obou umělců.

Tradiční verze je podle autorů knihy plná rozporů a nepravděpodobností, navíc ji nepotvrzují žádní nezávislí svědci. Jediné, co není jasné, je to, zda Gauguin zranil kolegu nechtěně či úmyslně.

Van Gogh useklé ucho poté zabalil do kapesníku a dal jedné z prostitutek. V roce 1890 spáchal umělec sebevraždu, zastřelil se. Gauguin odjel na Tahiti a vytvořil tam svá nejlepší díla.

1938 – Vláda vydala nařízení o politických stranách (č. 355 Sb.), podle něhož mohly být napříště zakládány strany pouze se svolením vlády, která postupovala podle svého uvážení.

1943 – Příslušníci 311. československé bombardovací perutě potopili německou loď Alsterufer. Českoslovenští letci se podíleli na vzdušné obraně Velké Británie, na přípravě invaze a účastnili se i náletů na Německo. Ztráty činily na 560 mrtvých letců.

1947 – V Bellových laboratořích byl poprvé předveden tranzistor, vynalezený Johnem Bardeenem,Walterem BrattainemWilliamem Shockleym.

1953 – Byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, sovětský politik a Stalinův osobní přítel (* 29. března 1899)

Lavrentij Pavlovič Berija (* 29. března 1899 – 23. prosince 1953) byl sovětský politik jeden z vykonavatelů Stalinových čistek ve 30. letech, od roku 1940 je jako šéf vnitra řídil.

Po Stalinově smrti neustál souboj s Chruščovem o moc a byl za podíl na Stalinových zločinech a za zločiny vlastní odsouzen k smrti a popraven.

Narodil se v chudé zemědělské rodině v Abcházii. Od 16 let studoval v Baku na technické stavební škole.

Zde se přidal k bolševikům, ale jeho studium i revoluční kontakty byly přerušeny, když byl v létě 1917 zmobilizován a odeslán na rumunskou frontu.

Po vystoupení z války se vrátil do Baku dostudovat a ve 20 letech získal diplom stavebního technika.

V roce 1919 se přidal k ázerbájdžánským bolševikům a prováděl pro ně špionáž ve vládnoucí straně musavat, do které naoko vstoupil.

Po určité době ale začal být podezříván, proto Ázerbájdžán opustil a pokusil se o podobnou kariéru v Gruzii, kde měli převahu tzv. menševici, ti jej však rychle odhalili a vbrzku byl vypovězen ze země. Původně hodlal dál studovat architekturu, ale na doporučení strany místo toho vstoupil do ázerbájdžánské Čeky.

V ázerbájdžánské Čece se rychle vypracoval na jednoho z nejspolehlivějších terénních pracovníků a brzy se stal šéfem operačního oddělení. Koncem roku 1921 byl přeložen ze stejné funkce do významnější v Gruzii. V roce 1924 zde pod jeho vedením Čeka, policie a armáda potlačily protibolševické povstání, načež zorganizoval pro výstrahu veřejné popravy cca 10 000 lidí. V Moskvě se ovšem objevil názor, že zásah byl až nepřiměřeně brutální a že povstání samo bylo koneckonců vyvoláno nepřiměřenou brutalitou (zejména ze strany Čeky) a do Gruzie byl vyslán Stalinův blízký spolupracovník Grigorij Konstantinovič Ordžonikidze. Berija si ovšem dal velký pozor, aby bylo tomuto muži jasné, že jej obdivuje a plně podporuje, a zároveň velmi horlivě podlézal Stalinovi (pro toho postavil vilu a dával mu najevo svoji absolutní věrnost). Není tedy překvapující, že Ordžonikidze nakonec dospěl k závěru, že vše bylo v naprostém pořádku.

Roku 1926 se stal šéfem gruzínské OGPU. V této funkci se projevoval brutalitou, která byla neobvyklá i na tehdejší SSSR a intrikami proti místním politikům, kteří měli sabotovat jeho práci a štvát lid proti Moskvě. Zároveň začal sbírat všechny možné kompromitující materiály na ostatní funkcionáře - jak pro pracovní použití (měl-li být funkcionář odstraněn, přidaly se do spisu), tak pro osobní potřebu (aby mohl dotyčné vydírat a ovládat).

Postupem času se stal prakticky neomezeným pánem Gruzie, neboť 2/3 teoreticky nadřízených nebo nezávislých funkcionářů strany mělo strach, že je může poslat na popraviště prostě proto, že je to Stalinův přítel, a zbylá věděla, že je může poslat na popraviště, protože na ně má k dispozici kompromitující materiály. V roce 1931 se mu podařilo za pomoci intrik zkompromitovat svého přímého nadřízeného, šéfa zakavkazské OGPU a Stalin jej promptně jmenoval na jeho místo. Krátce poté jej nechal jmenovat prvním tajemníkem ÚV gruzínské komunistické strany a druhým tajemníkem ÚV zakavkazské komunistické strany, obé přes zoufalé protesty drtivé většiny obou uskupení. Krátce poté se stal šéfem strany pro celé Zakavkazsko. V roce 1935 vydal knihu O dějinách bolševických organizací v Zakavkazsku, jejíž hlavním přínosem bylo, že tyto dějiny zcela přepsala, když monstrózně navýšila roli Stalina a některé výrazné osobnosti vůbec nejmenovala. Kniha se stala bestselerem a její „autor“ Berija prorazil do nejvyšší politiky (skutečného autora, Jermolaje Alexejeviče Nediju, nechal Berija později zastřelit).

V době začínající Velké čistky byl jejím hlavním vykonavatelem pro oblast Zakavkazska. Jeho a Stalinovi nepřátelé začali umírat na nečekané infarkty, nešťastné nehody a sebevraždy zastřelením. Dostalo se i na historiky, kteří zpochybňovali serióznost a pravdivost jeho „historické práce“. Existují reálná podezření, že některé oběti zlikvidoval z ryze soukromých potřeb, aniž by se někoho ptal. Dodatečně to pak vždy odůvodnil jejich „podvratnou činností“. Často své oběti popravoval osobně. V roce 1937 bylo v Gruzii nejvíce zatčených na obyvatele z celého SSSR a byl zde i jeden z nejvyšších poměrů popravený - zatčený (ve prospěch popravených).

V srpnu 1938 jej Stalin jmenoval mužem číslo 2 v NKVD a 25. listopadu 1938 postoupil ještě výš: stal se lidovým komisařem vnitra.

Po Stalinově smrti začal Berija usilovat o získání absolutní moci v SSSR. K dosažení tohoto cíle neváhal zásadně změnit své politické postoje; zasazoval se o odsouzení Stalinových zločinů a rehabilitaci jejich obětí, ba dokonce začal prosazovat soukromé podnikání a tržní principy v socialistickém hospodářství. Jeho političtí oponenti si byli dobře vědomi nebezpečí, které by pro ně vyplývalo z Berijova setrvání u moci; i díky tomu byl v kremelském boji o moc nakonec úspěšnější Chruščov, který posléze nechal Beriju zatknout a odsoudit za jeho zločiny k trestu smrti.

1967 – Francouzský Le Monde otiskuje článek o zasedání ÚV KSČ (konalo se 19. – 21. 12.) pod názvem Ústřední výbor KSČ nevyřešil krizi ve vedení strany. Zejména vedení KSČ se rozdělilo v otázkách rozdělení funkcí prezidenta republiky a prvního tajemníka ÚV KSČ.

1968 – Lord Bertrand Russell ve Velké Británii a 62 dalších intelektuálů vyzvali Sovětský svaz, aby okamžitě stáhl svá vojska a tajnou policii KGB z Československa a aby přestal pronásledovat spisovatele. Oznámili zároveň plány na svolání mezinárodní konference, která by protestovala proti okupaci Československa.

Do redakcí sdělovacích prostředků začínají přicházet první rozhořčené rezoluce s požadavkem setrvání J. Smrkovského ve funkci předsedy Národního shromáždění. Nechybějí ani výzvy ke stávkám z různých závodů.

Prezident republiky zve na Pražský hrad A. Dubčeka, O. Černíka, G. Husáka a Č. Císaře, aby ztlumil rozbouřenou atmosféru kolem požadavku Slováků mít svého zástupce ve funkci předsedy Federálního shromáždění. G. Husák ostře zaútočil na české novináře a „jiné nacionalisty“, kteří upírají Slovákům zaujmout ve federaci rovnoprávné postavení.

1969 – Vládním usnesením se nařizovalo zavést systém absolutního plánování, ve kterém jsou úkoly beze zbytku a jednotně dovedeny až k těm, kteří se jimi mají řídit; bylo obnoveno centralizované plánování a stimulování výroby na základě ukazatele hrubé výroby.

1970 – Ministerstvo vnitra zaregistrovalo nové tvůrčí svazy: Svaz českých spisovatelů (předseda přípravného výboru Josef Kainar), Svaz českých dramatických umělců (předsedkyně přípravného výboruJiřina Švorcová), Svaz českých výtvarných umělců (předsedou přípravného výboru Jaroslav Grus), Svaz českých skladatelů a koncertních umělců (předsedou přípravného výboru Josef Páleníček).

1987 – Narodila se Taťána Kuchařová, modelka, Miss World 2006

1989 – V místě zvaném Hraničky (u Rozvadova) došlo k symbolickému přestřižení drátěných zátarasů ministry zahraničí ČSSR a SRN (J. Dienstbierem a H.-D. Genscherem); "železná opona" padla.

V nápravném zařízení v Banské Bystrici vznikly po nevyjasněné smrti jednoho z odsouzených nepokoje, které se později rozšíříly i do dalších NZ. Cílem protestů bylo zlepšení životních podmínek odsouzených.

2011 - Proběhl státní pohřeb Václava Havla.

Svátky:

Svátek mají VlastaJan (Kentský) a Viktorie.

Dnes má v občanském i římském církevním kalendáři svátek Vlasta. Toto staré české jméno známe z pověsti o dívčí válce. Je asi ženským protějškem zaniklého mužského jména Vlast a "vlast" také znamená, i když původní význam slova byl "majetek", "moc" a "vláda".

Vlasta byla přítelkyní slavné kněžny Libuše a po její smrti zvedla odbojný meč proti mužské nadvládě Přemyslových soudruhů. Ženy se opevnily na hradě zvaném Děvín a prý mužům docela zatápěly. Podle starých pramenů tkvěla příčina všeho rozbroje v nespokojenosti žen s tím, jak muži "plní" své manželské povinnosti. Odboj prý začal po památném Vlastině projevu, který zahájila těmito slovy: "Podrobme si ty bradaté kozly, kteří ani nad sebou moci nemají, zpíjejíce se do němoty každou noc. Zvítězíme-li nad nimi, učiníme z nich, co chceme." Tato řeč se prý dívkám zalíbila, a mnoho jich opustilo rodinný krb. Vlasta je pečlivě vyzbrojila a vycvičila k boji. V první bitvě byli mužové na hlavu poraženi a trvalo jim půl roku, než se ze svých ran zhojili. Zpupnost žen neobyčejně vzrostla a Vlasta z Děvína hlásala: "Chceme a kážeme, aby každá dívka toho muže měla, kterého by si sama vybrala, aby žena byla paní a muž otrokem." Pomineme-li útočné fráze, je z výroku patrné, že ženám začali muži poněkud chybět. Zanedlouho se obě strany opět střetly v boji. Hnána nenávistí, pronikla Vlasta hluboko v mužské vojsko a bídně zhynula. Ostatní ženy, vidouce skon své velitelky, se mužům okamžitě poddali - a tak jest do dnešních časů.

V církevním kalendáři má svátek Jan zvaný Kentský nebo také z Krakova, který patří v sousedním Polsku k jedněm z nejuctívanějších světců. Jan se narodil 23. června roku 1390 v Kętech (Polsko). Odtud také pochází jeho pozdější příjmení Cantius. Jan se velice dobře učil, dotáhl to až na profesora teologie a kanovníka krakovské univerzity. Čtyřikrát navštívil Řím a jednou Jeruzalém. Na tom by nebylo až tak mnoho divného, ale on své poutě vykonal pěšky. Při svých cestách všude šířil lásku a přátelství, a tak není divu, že byl uctíván jako světec již za svého života. Zemřel 24. prosince roku 1473 a byl pochován v univerzitním kostele sv. Anny v Krakově. Dodnes je tam zachován jeho byt a soukromá kaple, obojí na půdě univerzity. V roce 1767 prohlásil Jana za svatého papež Klement XIII. Dříve se Janův svátek slavil 20. října. Při novém uspořádání římského kalendáře v roce 1969 byla jeho památka stanovena na dnešní den.

Dnes bychom nalezli v kalendáři také jméno Viktorie, jež má dle občanského kalendáře svátek již 10. března. Jde o Viktorii Římskou, která byla umučena kolem roku 305 v Římě. Udal ji prý její pohanský manžel, kat ji údajně popravil mečem. Podle jiné verze byla roztrhána v amfiteátru býkem.

Dnešní den je v keltském kalendáři jediným v roce, který není ovládán žádným stromem ani odpovídajícím ogamským písmenem. Jeho jméno Tajemství neopracovaného kamene vyjadřuje kvalitu teoreticky možného ve všech věcech.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | pátek 23.12.2011 13:09 | karma článku: 22,40 | přečteno: 3094x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 696x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)