Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 12. prosince - Hana Brejchová a Jan Faltýnek

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 12. prosince. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Mír mezi českým státem a Uhry, nový Dvorský řád, Gustav Flaubert, Rakousko v protiruské koalici v krymské válce, Jan Šrámek, Jiří Mahen, Marconiho první transatlantické bezdrátové spojení, Frank Sinatra, Antonín Švehla, československo-sovětská smlouva o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci, Emerson Fittipaldi, Hana Brejchová, V. Široký premiérem, 12. prosince 1968-70, Rudolf Cortés, Jan Faltýnek, útok na Groznyj, Joseph Heller, Josef Bican, OOP..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1363 – Polský král Kazimír a vévoda Bolek Svídnický zprostředkovali mír mezi českým státem na jedné a Uhry a Rakousy na druhé straně.

1576 – V Linci se císař Rudolf zabýval uspořádáním poměrů u dvora a svou péči završil vydáním nového Dvorského řádu; ten představoval jeden ze základních zákonů o uspořádání vlády v monarchii.

1821 – Narodil se Gustav Flaubert, francouzský spisovatel († 8. května 1880)

 

1854Rakousko uzavřelo smlouvu s Anglií a Francií, kterou přistoupilo k protiruské koalici v krymské válce; v únoru t. r. zahájilo Rakousko mobilizaci svých vojenských sil, v dubnu uzavřelo smlouvu s Pruskem a po souhlasu s Tureckem obsadilo v srpnu t. r. podunajská knížectví Valašsko a Moldavsko. Po pařížském míru (30. března 1856) muselo Rakousko vyklidit obě knížectví a kolísavou politikou se ocitlo v mezinárodní izolaci.

1870 – Narodil se Jan Šrámek, český římskokatolický kněz a politik († 22. dubna 1956)

1882 – Narodil se Jiří Mahen, český spisovatel († 22. května 1939)

1901Guglielmo Marconi provedl první transatlantické bezdrátové spojení.

1915 – Narodil se Frank Sinatra, americký zpěvák a herec († 14. května 1998)

1919 – Zavedena 1 % daň z obratu spojená s 10 % daní z prodeje luxusních předmětů.

1933 – Zemřel Antonín Švehla, předseda vlády Československa a předseda Agrární strany (* 15. dubna 1873)

1943 – V Moskvě podepsána (v přítomnosti E. Beneše) československo-sovětská smlouva o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci; byla původně uzavřena na 20 let, v roce 1963 však prodloužena.

1946 – Narodil se Emerson Fittipaldi, brazilský automobilový závodník, mistr světa F1

Narodila se Hana Brejchová, česká herečka

Většinou u herců bývá zvykem, že svoji kariéru začínají malými roličkami, než se dopracují k rolím větším. U Hany Brejchové je to naopak.

Hana Brejchová, sestra slavné Jany Brejchové, přišla na svět 12. prosince roku 1946 v Praze. Její otec pracoval jako řidič dálkové dopravy a rodina byla velmi početná. K filmu se dostala zcela náhodou. Mladičkou, teprve osmnáctiletou Hanu si vybral Miloš Forman a obsadil ji do její první role ve filmu Lásky jedné plavovlásky.

Nutno podotknout, že Miloš Forman byl tehdy švagrem Hany Brejchové a manželem její starší sestry Jany.

Snímek zaznamenal velký úspěch a hvězda byla na světě. Ve filmu hraje Andulu, která stráví noc s Mildou od kapely, jehož hrál Vladimír Pucholt. Následuje její příchod do rodiny Mildy, která o ničem neví. Film je plný hlášek a senzačních scén. Přišel ohromný úspěch v celém světě, kde se promítal, diváci se baví i po 45ti letech od jeho vzniku. "Objevitel" Hany Brejchové, Miloš Forman, jí nabídl roli ve svém životopisném snímku Amadeus.

Ve filmové kariéře pokračuje filmem Žirafa v okně a Po stopách krve, což jsou kriminální příběhy a byly natočeny bravurním způsobem. V roce 1968 natočila Nejkrásnější věk, roli mladé mamínky Vránové, která si chce vydělat peníze tím, že stojí sochařům modelem. Objevila se též počátkem 80. let v menší roli v komediálním snímku Matěji, proč tě holky nechtějí.

Po těchto úspěšných filmech se z povědomí diváků ztratila.
Její kariéra ještě neskončila. Ale větších rolí se již nikdy nedočkala, už to byly jenom epizodky.

Poslední léta žije Hana Brejchová v ústraní, naposledy před filmovou, resp. televizní kamerou, stála v první polovině 90. let. V roce 2009 ji potkala nemilá věc. V bytě, kde Hana Brejchová žila, vypukl požár a paní Hana se musela uchýlit do náhradního bydlení. Bylo zničeno hodně osobních věcí paní Hany, naštěstí fotografie z natáčení zůstaly ohněm ušetřeny.

1954 – Ustavena nová československá vláda, jejímž předsedou byl jmenován V. Široký.

1968 – Na mimořádné schůzi předsednictva ÚV KSČ byla projednána informace o rozhovorech představitelů KSČ a KSSS v Kyjevě (7. a 8. 12.). Předsednictvo se dále zabývalo návrhy kádrových změn ve federální a české vládě. Byla vytvořena komise pro šetření záležitosti O. Šika.

Byro ÚV KSČ pro řízení stranické práce v českých zemích bylo rozšířeno o Č. Císaře, V. Matějíčka, K. Šimka a V. Trojánka.

V Ostravě se konaly ustavující sjezdy Českého a Slovenského svazu vynálezců a zlepšovatelů. Bylo mj. uvedeno, že Čs. svaz vynálezců a zlepšovatelů byl v roce 1951 zrušen administrativní cestou, což způsobilo těžko vyčíslitelné škody v celkovém technickém rozvoji naší země.

V Příbrami před Vyšším vojenským soudem byl zahájen proces se sedmi bývalými příslušníky StB, obviněnými z vraždy a podílu na vraždě Petra Konečného a Františka Novotného v létě a na podzim 1948: M. Pichem - Tůmou, J. Čechem, L. Zelenkou, B. Šedivým, A. Liškou, B. Vávrou a J. Volfem.

V Moskvě a na mnoha dalších místech v SSSR se konala slavnostní shromáždění k 25. výročí podpisu smlouvy mezi ČSSR a SSSR. Při té příležitosti přijal L. Brežněv delegaci, vedenou J. Pillerem a V. Koucký, velvyslanec ČSSR uspořádal recepci.

Německý týdeník Stern přinesl výsledky průzkumu veřejného mínění a v žebříčku „nejvíce vzrušujících mužů posledního půlstoletí“ se A. Dubček umístil na 9. místě.

1969 – Historikové sdružení v Čs. výboru pro dějiny protifašistického odboje přijali rezoluci proti kabinetní politice, cenzuře a dalším ústupkům od polednové politiky v lednu 1968.

1970 – Na zasedání ústředního výboru Svazarmu ČSR rezignoval na funkci předsedy A. Dvořák, na jeho místo byl zvolen generálmajor K. Kučera.

1986 – Zemřel Rudolf Cortés, český herec a zpěvák (* 16. března 1921)

1989 – Na společné schůzi obou sněmoven Federálního shromáždění byl zvolen novým předsedou S. Kukrál (bezpartijní).

1990 – Po napjatém jednání mezi slovenskou a českou reprezentací schválilo Federální shromáždění novelu ústavního zákona č. 143/1968 Sb. o československé federaci (tzv. kompetenční zákon); na jeho základě byly delegovány na republiky pravomoce, které měla dosud v rukou federace. Novela byla 13. prosince doplněna o rozpočtová pravidla na rok 1991 v poměru: 35 (ČSFR) : 40 (ČR) : 25 (SR).

1995 – Zemřel Jan Faltýnek, český herec (* 12. dubna 1936)

Jan Faltýnek se narodil 12. dubna 1936 v Ostravě hereckým rodičům. Jeho otcem byl herec Arnošt Faltýnek (1906 – 1991) a matkou operetní subreta Míla Janů (1917 – 1999).

Zpočátku to vypadalo, že se jeho cesta bude ubírat jinak, než cesta rodičů. Vyučil se elektrikářem, a jako technik a inspicient začínal v operetě Krušnohorského divadla v Teplicích, kde později začal dokonce i hrát (1954 – 1959).

Všiml si ho však hostující režisér Oldřich Nový a nabídl mu v Praze hostování ve „Zvonokosích“. Poté prošel jako člen Městským divadlem v Příbrami (1959 – 1962), pražským Divadlem Jiřího Wolkera (1962 – 1967), Divadlem S. K. Neumanna (1967 – 1986) a Městskými divadly pražskými (1986 – 1992), z nichž odešel do předčasné penze.

V 80. letech hostoval také v pražském Národním divadle („Lucerna“, „Krvavý soud aneb Kutnohorští havíři“, „Život Galileiho“).

Jako skvělý klaun, šansoniér a zpěvák rozvíjel své dovednosti na pěveckých večerech, recitálech a poetických sešlostech ve Viole (ve které předváděl své autorské večery „Lavina“ z roku 1979 či „Požár“ 1985), televizi (RŮŽOVÝ HUBERT), rozhlase a od roku 1968 ve skupině Šanson, s níž vystupoval v programech „Večery šansonů“ na scénách Umělecké besedy a Divadla hudby. Jeho ženou byla herečka Jaroslava Tichá (*1929). Herečkou je také dcera Jana Marková (*1976), která svou podobnost získala od svého otce a dědy.

Faltýnek byl osobitým a svérázným představitelem figurek stejných vlastností. Jeho komika, mimika, charakterizační zkratka a zdánlivě klidný hlas ho předurčovaly do menších charakterních komických a tragikomických divadelních rolí („Dobrý voják Švejk“, „Skapinova šibalství“, „Hrátky s čertem“ či „Lišák Volpone“). Jeho nejlepší divadelní léta se odehrála pod taktovkou režiséra a herce Václava Lohniského. Mezi přáteli byl znám také svou veselou povahou, vypravěčskými a pěveckými schopnostmi. Smutným faktem je, že Faltýnek přežil svého otce Arnošta o pouhé čtyři roky a naopak matka přežila svého syna Jana také o čtyři roky.

Podobně jako Arnošt Faltýnek, tak také jeho syn Jan ve filmu představoval pouze epizodní a menší herecké typy: výčepní (NADĚJE), horolezec František Malát (ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE), detektiv (KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA), německý feldvébl (MARATÓN), Holan (LEKCE), Havránek (TŘI NEVINNÍ), číšník (MATURITA ZA ŠKOLOU, DVOJÍ SVĚT V HOTELU PACIFIK), manžel (MOTIV PRO VRAŽDU), kouzelník (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), Karel (DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ), tatínek (NEOHLÍŽEJ SE, JDE ZA NÁMI KŮŇ), Turek (DIVOKÝ KONÍK RYN), Škarda (SAMOROST), taxikář (S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT), poručík Doubrava (ZÁTAH) a také Štěpánův otec (HRY PRO MÍRNĚ POKROČILÉ).

Pro diváky jistě nejznámější Faltýnkovou úlohou se stal švestkami potřísněný strážmistr, jenž nepřímo zapříčiní komický omyl svérázné tety Fany (Nataša Gollová), která snoubence své neteře a účetní Hermínky (Iva Janžurová), číšníka Michala (Jiří Hrzán), pokládá za lupiče a vraha v Podskalského detektivní komedii DRAHÉ TETY A JÁ (1974). I když divák tohoto filmu nezná Faltýnkovo jméno, jeho zdrcenou tvář ano.

Jako herec pracoval také v rozhlase („Potrestaná pýcha“, „Kabarety veselé Prahy“, „Delfín“, „Sto dukátů za Juana“, „Ljubov Jarová“, „Paní ministrová“, „Komisař Mejzlík zasahuje“, „Pec pro štěstí“, „Betlém“, „Ztracený hlas“, „Les“, „Příběh koně“, „Urfaus“ atd.), dabingu (SEDMÁ VELMOC, TAJUPLNÝ OSTROV, PODIVNÉ DĚDICTVÍ, KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, SMRT DAREBÁKA, ŽIVOT PLNÝ MALÉRŮ, SYMPATICKÝ DAREBA), televizních inscenacích (CHVÍLE ROZHODNUTÍ, BELLEVUE, CHLÉB A PÍSNĚ, PŘÍBĚH SE STAROU LENOŠKOU, STOKORUNA, KRÁLOVSKÉ ŘÁDĚNÍ, O HRUŠKÁCH UŠATKÁCH A JABLÍČKU PAROŽÁTKU, SNÍDANĚ V PÁNSKÉM PYŽAMU, HAD Z RÁJE, PERNÍKOVÝ DĚDEK, OHNIVÉ ŽENY, NÁUŠNICE či VE VLAKU JE ŠERIF) a seriálech (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MY Z KONCE SVĚTA, TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, PLECHOVÁ KAVALÉRIE, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, BAMBINOT, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE a CHLAPCI A CHLAPI). Jan Faltýnek zemřel předčasně 12. prosince 1995 v Praze ve věku pouhých padesáti devíti let.

1999 – Byl zahájen útok na Groznyj.

Zemřel Joseph Heller, americký spisovatel (* 1. května 1923)

2001 – Zemřel Josef Bican, český a rakouský fotbalový reprezentant (* 25. září 1913)

2004Mahmúd Abbás, nástupce Jásira Arafata ve funkci předsedy Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), se při návštěvě Kuvajtu omluvil za podporu, kterou tehdejší palestinské vedení vyjádřilo iráckému prezidentu Saddámu Husajnovi po obsazení Kuvajtu Irákem v roce 1990.

Útočníci z palestinské militantní organizace Hamás a z Fatáhu, frakce OOP, vyhodili do vzduchu kontrolní stanoviště izraelské armády na hranici mezi Egyptem a Izraelem okupovaným pásmem Gazy. Při výbuchu zahynulo 5 vojáků okupačních vojsk a 6 bylo zraněno, byl zabit rovněž nejméně jeden palestinský útočník.

Izraelem vězněný vůdce palestinského povstání (intifády) Marwan Barghútí se vzdal kandidatury na post prezidenta Palestinské autonomie a podpořil oficiálního kandidáta OOP Mahmúda Abbáse. Volby nástupce Jásira Arafata mají proběhnout 9. ledna 2005

Mezi Českými Budějovicemi a Vídní začaly jezdit dva páry přímých vlaků, z nichž jeden je prodloužen do Plzně. Obnovilo se tak důležité dopravní spojení, které zpřetrhala druhá světová válka a železná opona.

V prezidentských volbách v Rumunsku zvítězil těsným poměrem opoziční kandidát, starosta Bukurešti Traian Basescu. Porazil současného premiéra Adriana Nastase.

Při bojích v irácké provincii Anbar zahynulo osm příslušníků americké námořní pěchoty.

Svátky:

Svátek mají Simona, Jana Františka (de Chantal) a Přibyslava.

Dnes má v občanském kalendáři jmeniny Simona. Simona k nám přišla z francouzštiny, ale původně je to jméno hebrejské s významem "naslouchající" a je vlastně ženským protějškem Simona, po našem Šimona. Získává si stále větší oblibu nejenom u nás, ale po celém světě.

V církevním kalendáři je dnes vzpomínána Jana Františka de Chantal. Celým jménem se jmenovala Jeanne-Franćoise Frémyot de Chantal a v římském martyrologiu je o ní psáno, že je slavena pro svou "svatost ve stavu panny, ženy, vdovy a zakladatelky řádu".

A taková skutečně byla. Přišla na svět v Dijonu dne 28. ledna roku 1572 v rodině předsedy burgundského parlamentu a ve svých 20 letech se provdala za barona Kryštofa de Chantal. Ve spokojeném manželství dala svému muži hned šest dětí, ale po deseti letech se manžel smrtelně zranil a brzy potom zemřel. Mladá vdova se nyní musela o své děti starat sama. Když překonala nejhorší bolest, slíbila Františka trvalou čistotu a chtěla se věnovat jenom výchově svých dětí. V roce 1604 se seznámila s mnichem Františkem Saleským a uzavřela s ním duchovní přátelství.

Ještě dnes jsou zachovány dopisy obou světců. Když se bratr Františka Saleského oženil s Janinou dcerou a i ostatní děti byly zaopatřeny, uskutečnila vdova spolu s Františkem plán, který již léta nosila v hlavě. V roce 1610 spolu založili Řád Navštívení P. Marie, jehož sestry se nazývaly salesiánky. Tato řádová společnost nebyla nijak přísná. Měla napomáhat výchově mladých dívek a dát jim možnost svatého života bez přísných pravidel a zápovědí, které by mnohé z dívek nebyly schopné splnit a dodržet. Mateřský klášter vznikl v Annecy u stejnojmenného jezera na jih od Ženevy a rychle se rozšířil po celé Francii.

V roce 1621 František Saleský zemřel a starost o celý řád náhle spadla jenom na Janu Františku. Musela se tak věnovat nelehké řídící práci, a navíc žít i duchovně (mysticky), což bylo velice těžko slučitelné. Poslední léta života prý pro ni byla utrpením, které jí způsobovaly četné bolesti. V tehdy napsaných dopisech se vypovídá ze svého neštěstí, ale i z víry, že se jedná jenom o krátké Boží zkoušky, které dovedou její duši k jistému spasení. Po těžkém, ale naplněném životě zemřela Jana Františka Frémyot de Chantal dne 13. prosince roku 1641 na vizitační cestě v klášteře Navštívení v Moulins (departement Allier, Francie). Dnes je zde lyceum Banville. Tělesné pozůstatky zakladatelky řádu přenesly řeholnice do Annecy a pochovaly je v tamějším kostele salesiánek. V té době dosáhl řád již 86 filiálek. Papež Klement XIII. prohlásil Janu Františku v roce 1767 za svatou. Do roku 1969 slavila svátek 13. prosince, ale s ohledem na sv. Lucii, která má ten den také jmeniny, byl o jeden den přeložen.

Dnes má také svátek Přibyslava, která je ženským protějškem Přibyslava a znamená, že nositelce tohoto jména "přibylo slávy". Ctihodná Přibyslava byla Češka, vdova a vnučka sv. Ludmily. To znamená, že jejím bratrem byl kníže sv. Václav. Podle Kristiánovy legendy, "sloužila prý Kristu Pánu podle přikázání evangelia bez úhony". Část jejích ostatků je v Saské kapli chrámu sv. Víta v Praze.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | pondělí 12.12.2011 12:48 | karma článku: 19,37 | přečteno: 2115x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 696x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

OBRAZEM: Zkáza ukrajinského Donbasu pohledem reportérů iDNES.cz

4. května 2024  16:04

Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Doněcká oblast byla se svými čtyřmi miliony obyvatel nejlidnatější částí Ukrajiny. To změnila...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)