Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 11. května - R. Feynman, Bob Marley a D. Adams

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 11. května. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Byzantion přejmenována na Konstantinopolis, Protestantská unie, baron Prášil, divadlo Bouda, Alfred Windischgrätz, František Antonín Gerstner, první česká značená turistická cesta, Alexandre Edmond Becquerel, Martha Graham, Salvador Dalí, Richard Feynman, Josef Zíma, CDU, Varšavská smlouva, energické odstraňování nedostatků v ČSM, 11. květen 1968, Tomáš Dvořák, Bob Marley, Douglas Adams, dopis České televize..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

300 – Římský císař Konstantin I. Veliký dal přejmenovat Byzantion na Konstantinopolis.

1608 – Byla založena Protestantská unie – jedna z bojujících stran pozdější třicetileté války.

1720 – Narodil se Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, německý voják a cestovatel, známý jako „baron Prášil“ († 22. února 1797)

1786 – V Praze na Koňském trhu bylo otevřeno divadlo Bouda.

1787 – Narodil se Alfred Windischgrätz, český šlechtic a rakouský polní maršál († 21. března 1862)

1795 – Narodil se František Antonín Gerstner, inženýr, profesor, průkopník stavby železnic († 12. dubna 1840)

1889 – Klub českých turistů vytvořil první českou značenou turistickou cestu.

1891 – Zemřel Alexandre Edmond Becquerel, francouzský fyzik (* 24. dubna 1820)

1894 – Narodila se Martha Graham, americká tanečnice a choreografka († 1. dubna 1991)

1904 – Narodil se Salvador Dalí, španělský surrealistický malíř († 23. ledna 1989)

1918 – Narodil se Richard Feynman, americký fyzik († 15. února 1988)

Richard Phillips Feynman, 11. května 1918 – 15. února 1988) byl americký fyzik, který patřil k největším fyzikům 20. století.

Studoval Massachusettský technologický institut (MIT), doktorát složil na univerzitě v Princetonu.

Během druhé světové války pracoval na vývoji jaderné bomby (projekt Manhattan).

Po skončení války pracoval krátce na Cornellově univerzitě a od roku 1951 až do své smrti působil v Kalifornském technickém institutu (Caltech).

V roce 1965 mu byla spolu se dvěma dalšími fyziky udělena Nobelova cena.

 

Vypracoval techniku popisu reakcí elementárních částic poskytující alternativní náhled na chápání kvantové fyziky (Feynmanovy diagramy). Velmi významná byla jeho pedagogická činnost, dodnes jsou pro přehlednost a názornost vysoce ceněné a používané jeho sbírky přednášek a další knihy.

Byl třikrát ženatý. První žena mu zemřela v mladém věku. Se třetí ženou Gwen měl 2 děti. Zemřel na selhání ledvin způsobené rakovinou.

Kromě vědecké práce a pedagogické činnosti se stal známým i svými dalšími zájmy, které jsou popsány v několika knihách, které se staly velmi populárními. Přispěl k rozvoji galvanizačních technik, zabýval se změněnými stavy vědomí (patrně lucidní snění), molekulární biologií a luštěním mayských astronomických tabulek, ale v těchto oborech nic zásadního nepublikoval. Ve volném čase také maloval ženské akty a hrál na bonga (jednou se dokonce zúčastnil karnevalu v Rio de Janeiro jako hráč na bubínek spolu s místními hudebníky).

Po delším váhání se zúčastnil v roce 1986 jako člen vyšetřovací komise zkoumání katastrofy raketoplánu Challenger, kde nejen přispěl k objasnění jejích příčin, ale poukázal i na další systémové chyby ve vedení tohoto projektu. Při veřejné prezentaci výsledků komise se před televizními kamerami mezi Američany proslavil tím, že vzorek raketoplánového gumového těsnění vložil do sklenice ledové limonády a po vytažení demonstroval, jak guma nepruží. Blíž svoji zkušenost popsal v druhé části knihy Snad ti nedělají starosti cizí názory.

1932 – Narodil se Josef Zíma, český herec, zpěvák a moderátor

1945 – Vláda ukončila činnost České národní rady a rozhodla ji přeměnit v přípravný výbor pro volbu Zemského národního výboru. Členové České národní rady byli později perzekvováni.

1950 – V Königswinteru byla založena celoněmecká CDU. Prvním předsedou se stal Konrad Adenauer.

1955 – Ve Varšavě bylo Československo začleněno spolu s Albánií, Bulharskem, Maďarskem, NDR, Polskem, Rumunskem a SSSR do vojensko-politického paktu nazvaného Varšavská smlouva; záminkou pro její vznik byl podpis Pařížských dohod, které umožnily Spolkové republice Německo vstup do NATO. Národní shromáždění schválilo vstup ČSR do Varšavské smlouvy 24. května t. r.

1956 – Sešel se ústřední výbor ČSM a vyhlásil požadavek "energického odstraňování nedostatků" v práci této druhé nejpočetnější organizace; obratu mělo být dosaženo v překonání pozic poslušného nástroje komunistických a státních institucí.

1968 – V polské televizi hovoří zástupce šéfredaktora Trybuny Ludu o tzv. požadavcích na vytvoření opoziční strany „buržoazního typu“ v ČSSR.

Sovětský list Pravda píše o moskevské schůze pěti představitelů – chyběli zástupci ČSSR a Rumunska.

1970 – Olympijský vítěz ve skoku na lyžích z roku 1968 J. Raška se v Rudém právu distancoval pod svého podpisu pod výzvu „2000 slov“ z června 1968.

1972 – Narodil se Tomáš Dvořák, český atlet, desetibojař

1973 – Zemřel Lex Barker, americký herec známý rolí Old Shatterhanda (* 8. května 1919)

1981 – Zemřel Bob Marley, jamajský zpěvák a hudebník, nejvýznamnější představitel reggae (* 6. února 1945)

Bob Marley, celým jménem Robert Nesta Marley (6. února 1945, Saint Ann Parish, Jamajka - 11. května 1981, Miami, Florida, USA) byl jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, spoluzakladatel a významný představitel reggae.

Narodil se v Rhoden Hall, farnosti sv. Anny na Jamajce. Jeho otec Norval Marley byl důstojníkem anglické armády a jeho matka Cedalle pocházela z Jamajky. Krátce po jeho narození je ovšem jeho otec opustil.

Protože vyrůstal mezi černochy, velmi trpěl skutečností, že v něm koluje bělošská krev. Když mu bylo deset let, odstěhoval se s matkou do Kingstonu do ghetta Trench Town.

Mezi pravidla tohoto ghetta patřila skutečnost nevlastnit žádný majetek, všechno patřilo všem, ať jde už o hrnce na vaření, marihuanu nebo střechu nad hlavou.

V šestnácti letech začal profesionálně zpívat. O rok později v triu s kamarády Bunnym Livingstonem (Bunny Wailer) a Peterem McIntoshem (Peter Tosh) pod názvem Teenagers (později též Wailin' Rueboys) nahrávali ve studiu Leslieho Konga svůj první singl Judge not.

V roce 1965 pod názvem Wailers podepsali smlouvu s vydavatelstvím Island, kde vydali několik dalších singlů. V roce 1966 se oženil s Ritou Andersonovou a společně odjeli do USA, kde Bob nevydržel ani jeden rok. Když se vrátil na svou milovanou Jamajku, založil vlastní vydavatelství - Wailin' Soul.

V roce 1969 se v základech změnil Bobův život, neboť on a celá kapela přijali rastafariánskou víru. Wailers vydavali dál a v rytmu reggae, k němuž se přes ska začátky dopracovali, se hýbal celý svět[zdroj?]. Rok 1974 se stal rokem, kdy z kapely odešel Peter Tosh i Bunny Livingstone a on byl donucen postavit nové Wailers (nyní přejmenované na Bob Marley & Wailers) včetně ženského pěveckého tria s Ritou v čele. Díky úspěchu s albem Natty dread se z něj stala hvězda celosvětového formátu.

Když se v roce 1978 zranil při fotbalu, lékaři u něj zjistili zhoubné rakovinné bujení (patrně po otci zdědil predispozice k rakovině kůže, která je jinak u lidí černé pleti velice výjimečná). Byla mu nabídnuta operace, kterou odmítl, protože rastafariánská víra neuznávala „zásahy do lidského těla“. Bez ohledu na horšící se zdravotní stav stále koncertoval. V New Yorku vyprodal obrovskou Madison Square Garden. Na oslavu koncertního tažení vydal dvojalbum Babylon by bus, jež je jednou z nejlepších živých nahrávek celé historie populární hudby.[zdroj?]

Poslední vystoupení se odehrálo 23. září 1980 v Pittsburghu v rámci Uprising tour. Poslední píseň dozpíval s vypětím sil. Když se konečně rozhodl s nemocí bojovat a podstoupil radikální chemoterapii, při níž přišel o osm let nestříhané dredy, bylo už příliš pozdě. Při kondičním běhu v newyorkském Central parku v roce 1980 zkolaboval. Rakovina se rozšířila do jeho mozku, jater i plic.

Zemřel 11. května roku 1981 v nemocnici v Miami na Floridě, jeho poslední slova patřila jeho synovi Ziggymu "Za peníze život nekoupíš". 22. května po slavnostních obřadech v Kingstonu jsou jeho ostatky převezeny do rodného městečka, kde jsou do dnešních dnů uloženy v kopci Nine Miles. Byl pochován spolu se svou kytarou Gibson Les Paul, fotbalovým míčem, marihuanovým pukem, prstenem který mu dal etiopský princ Asfa Wossen a biblí.

2001 – Zemřel Douglas Adams, britský spisovatel (* 11. března 1952)

Douglas Noël Adams (11. března 1952 Cambridge – 11. května 2001) byl anglický spisovatel, dramatik humoristických rozhlasových pořadů a hudebník, který se proslavil knižní sérií Stopařův průvodce Galaxií.

Tato pětidílná „trilogie“, jíž se v tištěné podobě vydalo přes patnáct milionů výtisků, byla nejprve uvedena v rádiu, a posléze přepracována do podoby televizního a komiksového seriálu, počítačové hry a celovečerního filmu (ten byl dokončen až po Adamsově smrti).

Knihy se dočkaly také divadelního zpracování v několika provedeních - rané inscenace čerpaly z aktuálních Adamsových poznámek. Spisovatelovi fanoušci ho znají také pod jménem Bop Ad, které vzniklo chybným výkladem autorova nečitelného podpisu, nebo pod zkratkou jeho iniciálů, DNA.

Kromě Stopařova průvodce Douglas Adams napsal nebo se autorsky spolupodílel na třech dílech sci-fi seriálu Doctor Who (pro sedmnáctou sezónu navíc vytvořil scénář).

Mezi jeho další díla patří romány s hlavní postavou Dirka Gentlyho, dvě knihy Životic, na nichž spolupracoval s Johnem Lloydem, a dokumentární publikace Ještě je můžeme vidět - výprava za vymírajícími živočichy, která vznikla jako doprovod ke stejnojmennému rozhlasovému vysílání BBC. Adams dal také podnět k vytvoření počítačové hry Vesmírná loď Titanic, která byla později Terry Jonesem převedena do románové podoby.

Sám Adams se označoval za „radikálního ateistu“, přátelé a fanoušci ho znali také jako ekologického aktivistu a milovníka rychlých aut, fotoaparátů, počítačů Macintosh a dalších „technických vymožeností". Uznávaný biolog Richard Dawkins zasvětil svou knihu The God Delusion (Bůh je halucinace) právě Adamsovi a popisuje v ní, jak jeho výklad evoluce vyústil v Adamsovo „konvertování“ k ateismu. Adams byl nadšený zastánce techniky - například o e-mailu a Usenetu psal dávno předtím, než se staly populárními a široce rozšířenými. Ke konci života působil jako vyhledávaný lektor, přednášející o moderních technologiích a životním prostředí.

Douglas Adams zemřel 11. května 2001 po cvičení v soukromé tělocvičně v Montecitu v Kalifornii na infarkt. Bylo mu 49 let. Trpěl neodhaleným zužováním koronárních tepen, které v konečném důsledku vedlo k infarktu myokardu a srdeční arytmii. Adamsova pohřbu, který se konal 16. května 2001 v Santa Barbaře, se zúčastnilo několik jeho přátel a spolupracovníků. Schránka s jeho ostatky byla pohřbena na hřbitově Highgate v severním Londýně.

Vzpomínková slavnost se konala 17. září 2001 v kostele sv Martina (St. Martin-in-the-Fields) na Trafalgar Square v Londýně. Stala se vůbec první bohoslužbou, která byla přenášena živě přes Internet televizí BBC. Záznam z této bohoslužby je stále přístupný ke stažení na stránkách BBC.

V květnu 2002 vyšla kniha Losos pochybnosti, která obsahuje velké množství povídek, esejí, dopisů a pochvalných článků z pera Richarda Dawkinse, Stephena Frye (pouze v britském vydání), Christophera Cerfa (v americkém vydání) a Terryho Jonese (v americkém brožovaném vydání). Nachází se v ní také jedenáct kapitol z dlouho očekávaného, ale nedokončeného románu Losos pochybnosti, který by se pravděpodobně stal posledním a závěrečným dílem Stopařova průvodce Galaxií, jak Douglas naznačoval před svou smrtí, ačkoli knize chybělo ještě mnoho měsíců, ne-li let k dokončení.

25. května se na památku Douglase Adamse pořádá Ručníkový den.

2005 – Česká televize odeslala dopis 550.000 koncesionářům, kteří mají u televize dluh s placením poplatků. Podrobnější informace o svém dluhu mohli získat na draze placené telefonní lince.

Svátky:

Svátek mají Svatava, Ignác z Laconi a Lucina.

V občanském kalendáři má dnes svůj svátek Svatava. Ve starších dobách se považovala za protějšek Luitgardy. Nejde sice o překlad, avšak praslovanské slovo svet ("silný") do jisté míry odpovídá slovu gard ze jména Luitgarda, jež označuje "strážce".

Svatava, kterou znají naše dějiny, silnou a mocnou skutečně byla. S touto dcerou polského knížete se oženil roku 1053 přemyslovský kníže Vratislav II. (vládl v letech 1061-92). V pořadí již třetí manželka mu přinesla nebývalé štěstí - český kníže byl roku 1085 korunován na prvního českého krále a jeho manželka Svatava si této pocty užila také.

V církevním kalendáři slaví svátek patron budoucích matek Ignác z Laconi. Jméno Ignác znamenalo, že jeho nositel je urozeného rodu. Základem je snad latinské Egnatius, které má stejný význam.

Dnešní Ignác se narodil 17. prosince roku 1701 v Laconi (Sardinie). Ve svém mládí střežil dobytek svého otce a strýce. V 18 letech těžce onemocněl, a složil proto slib, že vstoupí do řeholního řádu, pokud se zase uzdraví. Po necelých dvou letech nemoc skutečně ustoupila, ale Ignác na svůj slib zapomněl. Až nebezpečný pád z koně mu jej opět připomněl: tentokrát již neváhal ani minutu a krátce před svými dvacátými narozeninami vstoupil do kapucínského kláštera. Od roku 1736 chodil po Sardinii jako žebravý mnich. Vždy přívětivý a skromný mnich takto putoval celkem 45 let. Zemřel 11. května roku 1781 v Cagliari (Sardinie), byl pochován ve zdejším klášteře. Již za svého života činil četné zázraky a uzdravil mnoho lidí. Mimoto měl ještě schopnosti věštecké, a tak není divu, že byl 21. října 1951 papežem Piem XII. svatořečen.

Další dnešní světicí je Lucina z Anicia. Lucina bylo původně jméno starořímské bohyně, která ochraňovala ženy. Později se tak říkalo bohyni Junoně, zvláště za její pomoc při porodech. Základem jména je latinské slovo lux, značící "paprsek" nebo "světlo". Lucina tedy přináší světlo a skutečnost, že šlo o jméno bohyně, toto jméno ještě povyšuje.

Lucina z Anicia se narodila okolo roku 210 v Římě. Byla manželkou vysokého římského úředníka. Vypráví se o ní, že za dob pronásledování křesťanů pochovala mnoho mučedníků, až nakonec sama roku 304 podstoupila mučednickou smrt.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze a další zdroje

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 11.5.2011 13:54 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1896x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 4,01 | Přečteno: 84x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,33 | Přečteno: 128x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 700x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Politici si na Vítkově připomenou výročí konce války, Pavel jmenuje generály

8. května 2024  8:50

Přímý přenos Lidé si ve středu na různých místech Česka připomenou výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

  • Počet článků 911
  • Celková karma 6,17
  • Průměrná čtenost 1690x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)