Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uprchlíci a naše budoucnost

Dlouho jsem váhal, zda se mám k nynější uprchlické krizi nějak obsáhleji vyjadřovat, když mnoho chytřejších a méně líných psát už toho publikovalo tolik. Hlavně jsem nechápal a dosud nechápu přístup hlavních představitelů zemí EU.

A tak jsem začal pátrat po možných souvislostech a výsledkem je teorie, která je natolik pravděpodobná, že se o ni musím podělit. Nyní tedy prvky, jejichž vzájemnou interakci jsem bral v úvahu. Jsou to demokracie, sociální stát, TTIP + neoliberální ekonomické trendy, které ovládají politický mainstream od konce studené války. A jak s tím souvisí uprchlíci? Možná víc, než si myslíme.

Začněme TTIP. Tato smlouva má být základem obchodu mezi zeměmi EU a USA. Ovšem podle kusých informací, které o této smlouvě prosakují, je zřejmé, že tato smlouva dává větší sílu nadnárodním korporacím než státům a pro korporace jsou demokratické schvalovací procesy brzdou a překážkou a sociální výdobytky vícenákladem omezujícím zisky. Tzv. boj proti terorismu ukázal, jak mocným nástrojem k manipulaci je strach. A tak máme postupně narůstající omezování svobod, pod záminkou údajného zvyšování naší bezpečnosti a my prostý lid to schvalujeme, protože se o svoji bezpečnost právem bojíme. Položme si otázku: „Je tento kamerami, odposlechy a dalšími opatřeními prošpikovaný svět opravdu bezpečnější?“ Nicméně strašák terorismu v konfrontaci s touto otázkou ztrácí na síle a nedaří se ho plně využít k oslabení demokracie a je úplně nepoužitelný směrem k oslabení sociálního státu. Na druhou stranu boj proti terorismu, daleko od zemí jež ho vyhlásily a které terorismus svojí zahraniční politikou aktivně podporují, produkuje daleko účinnější zdroj strachu – IMIGRANTY. Že je to strašák účinný  vidíme na každém kroku,  ale ty skutečné dopady vnímají jenom nemnozí.

                O jaké dopady jde? Tak především lid obecný získá jasně definovaného nepřítele, který se této úlohy zhostí na 100 procent, protože nemá žádnou šanci prohlédnout  jaká špinavá hra se s ním hraje.  A tak do našeho evropského prostředí přijdou lidé s absolutně jiným vnitřním civilizačním vzorcem a to v takovém množství, že budou mít dostatek sil se vlivu našich hodnot bránit a bez dostatečné motivace je akceptovat a přesně o to jde. Že přeháním? Tak se podívejme, jak to bude fungovat. Tito lidé budou právem frustrováni z nenaplněných iluzí o bezstarostném životě v Evropě, kterými byli motivováni k cestě do ní. Bude pro ně těžké najít pracovní uplatnění a pokud se najde, budou pro kapitál vítaným nástrojem ke snížení ceny práce a to i s dopadem na lid obecný se všemi důsledky. Pokud se nenajde, stanou se zátěží pro sociální systém, který ji neunese a bude vyžadovat redukci. Protože imigranti budou tou příčinou, lid obecný přivítá s potleskem tuto redukci, která dle jeho mínění přiskřípne ty „přivandrovalé vyžírky“, aniž mu hned dojde, že ta omezení se týkají i jej. A až mu to dojde  obrátí svůj hněv ne proti redukující vládě, ale proti těm, jež byli označeni za příčinu redukce. „Rozděl a panuj“ a to ve zcela dokonalé formě. Takže máme hned dva vítané cíle pro otce TTIP: sníženou cenu práce a osekané sociální výdaje.  Zbývá poslední překážka – demokracie. Jak to dopadne s ní? Můj předpokládaný „katastrofický scénář“ vychází z jednoduché premisy. Výše uvedená fakta povedou k vytvoření silné vrstvy tzv. „lumpenproletariátu“, což jsou lidé, kteří fakticky nemají co ztratit a jsou semeništěm zločinnosti a radikálních nálad. Mimochodem takto frustrovaní a sociálně vyloučení z řad imigrantů nebudou muset ani nějakou radikální ideologii hledat. Oni už ji mají a tou je fundamentalistický islám. Je zajímavé, že nikdo z tzv. odborníků na islamismus (nezaměňovat s islámem) neakcentuje právě to sociální podhoubí jeho šíření. A právě tito lidé budou zdrojem masivních nepokojů. A jaké bude řešení? Samozřejmě silové. Maximální represe, diktátorské postupy, které jsou v krizových situacích nezbytné, případně výjimečný stav a maximální okleštění demokracie, která těmto živlům dávala příliš mnoho svobod. A lid obecný to opět rád přijme, protože bude cítit, že to chrání jeho čím dál menší pohodlí, bude vděčný i za tu mizerně placenou práci, která ho bude odlišovat od nezaměstnaného lumpenproletariátu a křesťanské církve mu už rády vysvětlí, proč musí s pokorou přijmout svůj úděl. A………? Někde v budoucnosti se opět začne připravovat nějaká Aurora, abychom si všechny své předešlé omyly jako lidstvo mohli zopakovat, protože jsme prostě nepoučitelní.

Autor: Pavel Sántay | pondělí 26.10.2015 6:44 | karma článku: 33,19 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Pavel Sántay

Jak jsem jezdil a padal - část IV. v ilegalitě

S jarem roku 1983 přišla i změna pracoviště. To samo o sobě není vzhledem k tématu až tak podstatné, ale důležitá změna to byla.

10.4.2016 v 10:48 | Karma: 7,89 | Přečteno: 318x | Diskuse| Osobní

Pavel Sántay

Jak jsem jezdil a padal – část III. první pád

Čas běžel a než se člověk nadál, byl tu konec školního roku, maturita a rozlučka s bezstarostným studentským životem. Pochopitelně, že takové“drobnosti“ člověka neodvedly od základní otázky. Kdy a na čem budu jezdit?

26.1.2016 v 17:18 | Karma: 8,45 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Pavel Sántay

A co my Belgičané?

Závěr roku bývá dobou bilancování a i mě přiměl k malému zamyšlení nad současným děním. Přestože téma je vážné, začnu vtipem.

31.12.2015 v 15:28 | Karma: 25,33 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ostatní

Pavel Sántay

Jak jsem jezdil a padal - část II. první zkušenost

Jak jsem uvedl v první části, řidičák byl v kapse. Když to porovnám s tím, co bylo schváleno nyní, si dodatečně gratuluji, že už se mě to netýká.

5.11.2015 v 18:01 | Karma: 8,86 | Přečteno: 287x | Diskuse| Ostatní

Pavel Sántay

Jak jsem jezdil a padal - část I. řidičák

Rozhodl jsem se, že sepíšu své zkušenosti s motorkou. V porovnání s dneškem jsem vlastně prožil motocyklový pravěk a tak sepsáním svých útržků paměti třeba potěším své vrstevníky s podobnou zkušeností a pobavím i ty ostatní.

14.10.2015 v 10:04 | Karma: 11,32 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1025x
Jsem člověk, kterému není jedno kde a jak žije.

Seznam rubrik