A co my Belgičané?

Závěr roku bývá dobou bilancování a i mě přiměl k malému zamyšlení nad současným děním. Přestože téma je vážné, začnu vtipem.

Skupina Romů žijících v Belgii se připlete v Bruselu na demonstraci. Následně zasáhne policie a zavelí:"Valoni vpravo, Vlámové vlevo." Romové zůstanou stát sami uprostřed náměstí a ptají se:"Kam máme jít my, Belgičané?"    

Tato anekdota se mi v myšlenkách vrací právě v těchto dnech, kdy jsme svědky neuvěřitelné polarizace společnosti. Opět se nám vrací do společenské diskuse postoj:"Kdo nejde s námi, jde proti nám." Diskuse přestává být prostředkem ke sblížení stanovisek a hledání řešení. Stává se pouhým klackem sloužícím k utlučení oponenta. Není ani tak důležitá váha argumentů, ale hlasitost jejich přednesu a kde chybí argument, je po ruce nálepka, čím více dehonestující, tím lepší.

Několik příkladů: Mám výhrady k některým konkrétním výrokům a činům prezidenta Zemana, pokud to dám najevo jsem dekadentní příslušník pražské kavárny a darebák? No jo, jenomže já jsem prezidenta Zemana volil, protože kandidát té tzv. kavárny byl pro mne absolutně nepřijatelný. Jsem tedy příslušník společenské spodiny, jak s oblibou definují "kavárníci"?

Jsem proti zákazu islámu. Jsem tedy multikulturní sluníčkář a vlastizrádce, který podporuje vznik evropského chalífátu? No jo, ale já jsem ateista a vím, že dle fanatických vyznavačů islámu nemám právo na život. To konečně nemám ani podle fanatických křesťanů, ale ti se už naučili svoji nenávist lépe skrývat. Jenom prostě jako člověk s určitým historickým vzděláním vím, že zákazy jakékoliv víry jsou kontraproduktivní a navíc víra je hodně intimní věc každého věřícího a i ti věřící jsou lidé, kteří se dělí na dobré a zlé bez ohledu na víru. Na druhou stranu je pro mě nepřijatelné, aby např. ve školách byly dělány různé výjimky na základě náboženského vyznání (muslimské šátky apod.). Jsem tedy xenofob?

Mám pochopení pro utečence, kteří prchají před válkou a jsem ochoten participovat na pomoci jim. Jsem tedy opět vlastizrádce, který podporuje rozvrat našeho evropského prostoru? No jo, ale já zároveň odmítám nekontrolovaný pohyb přes hranice, který umožňuje pod krytím uprchlické vlny i volný pohyb kriminálních živlů. Jsem tedy xenofob a nedejbože snad i rasista?

Celkově jsem znepokojen prostředím, kde vzduchem létají nálepky - rasista, xenofob, nácek, fašista, vlastizrádce apod. aniž by ti, kteří těmito nálepkami mávají přemýšleli nad skutečným obsahem těchto slov a bojím se, že až přijdou ti skuteční, tak je ani nepoznáme. Přeji tedy nám všem v roce 2016 chladnou hlavu a racionální mysl, abychom zde měli místo i my "Belgičané".

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Sántay | čtvrtek 31.12.2015 15:28 | karma článku: 25,33 | přečteno: 1350x