Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všeobecná pojišťovno, tobě teda není rovno!

O náměty na články týkající se našeho (chcete-li, doplňte přívlastek dle libosti, já tuto nutnost nepociťuji) zdravotnictví nemám nouzi. V posledním z nich jsem zmínila jedno z práv pacienta, které by bez přemýšlení vyjmenoval snad každý, totiž svobodnou volbu lékaře. Právě se svobodou jde ale ruku v ruce i zodpovědnost. A to nejen za svoje zdraví, ale určitou měrou i za celý systém.

Co se týká oné zmíněné svobody, ta samozřejmě platí i pro volbu pojišťovny. Učeně řečeno, v rámci Bismarkovského modelu financování zdravotnictví si ji povinně vybíráme a touto je za nás potom hrazená zdravotní péče ve vymezeném rozsahu. Podstatný je zvláště onen fakt, že se pojištění týká nás všech, ať už ho platí přímo potencionální pacient – osoba samostatně výdělečně činná nebo se na jeho financování podílí zaměstnavatel, případně ho například za důchodce platí stát. Teď už by doufám paní magistra Jedlinská neváhala a tu trojku, kterou jsem si na pátý pokus odnesla z předmětu Zdravotně sociální politika, by mi dala bez přimhouření obou očí. Vás, milí čtenáři, ale o přimhouření očička prosím, pokud jsem někoho urazila vypíchnutím posledně jmenované skupiny osob.

Vězte, že jsem tak učinila jen proto, že právě lidé v důchodu většinou potřebují více zdravotní péče. Ponechme nyní stranou otázku regulačních poplatků a limitu. Nehodlám tu ani polemizovat o tom, jestli je spravedlivé, že ti, kteří chodí do ordinace jen na prevenci a pro „štempl“ doplácí na lidi, kteří se chodí k doktorovi víceméně vykecat nebo v případě notorických ulejváků, kterých pravda v době krize ubylo, vyškemrat neschopenku. Ti šťastnější co se ukážou nanejvýš jednou za dva roky u praktika, dvakrát ročně u zubaře a ženy pak na gynekologii jen na prevenci případně pro recept na hormonální antikoncepci totiž někdy doplácí víc sami na sebe.

Myslím tím konkrétně takové co se spokojí s nekvalitní zdravotní péčí, protože „přece nemají problém, když tam skoro nechodí“ a ani si neověří, jestli na ně jejich lékař nevykázal některé výkony, které neprovedl. Tato možnost se sice právě díky snadnějšímu přístupu k informacím a prosazování již zmíněných práv pacienta minimalizovala, ovšem věřte tomu, že právě oni vykutálení doktůrkové si cestu vždycky najdou.

Jak už jsem zmínila v minulém článku, sama jsem před pár lety byla léčená poněkud svéráznou paní doktorkou (ačkoliv vzhledem k jejímu přístupu bych si ji ani takto nedovolila nazvat). Mimo etických a diagnostických pochybení dle vyjádření matky jedné její pacientky naúčtovala pojišťovně telefonické konzultace, které neprovedla. Podle svých nedobrých zkušeností si to dovedu představit. „Milá“ MUDr. se s dotyčnou pouze chtěla vykecávat (samozřejmě o jiných věcech než zdravotním stavu malé pacientky), přitom paní zřejmě potřebovala pouze dceru objednat nebo přeobjednat. Možná se některé hovory dokonce ani neuskutečnily.

Je jen na nás, jestli se takovým jako je výše zmíněná lékařka budeme svěřovat do péče ať už sami případně je necháme léčit naše děti nebo blízké. Právě na ně doplácejí poctiví doktoři s privátní praxí, kteří někdy na pojišťovny (a to nejen na tu Všeobecnou) nadávají podstatně sprostěji než jen, že jim není rovno. Právě jim bych ráda vzkázala jedno: „To, že si zvlášť jejich vedení vozí svoje ctěné sedínky v Mercedesech jen bije do očí víc než nepoctivost některých vykuků. Až jich ubude, pak se zmenší intenzita buzerací, seškrtávání a možná i ty peníze začnou chodit na účet tak jak mají.“

Autor: Sandra Švorcová | středa 13.4.2011 15:33 | karma článku: 13,14 | přečteno: 1736x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Češi měli na Olympiádě všech pět kruhů pohromadě

V prvních dvou srpnových týdnech jsem měla cukání dělat si čárky, kolikrát uslyším ne slovo Olympiáda, ale termín poněkud jiný. Mnozí, kteří se o tento celosvětový sportovní svátek také zajímali podobně jako můj drahý bratr, už tuší. Ano, jedna věc už po shlédnutí reklamy na onen přípravek slibující pánům lepší ztopoření opravdu zůstává stát. Že by rozum?

19.8.2012 v 0:00 | Karma: 9,34 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Jak vyhonit ego? Přes webku!

Hm, někdo nový si mě přidal na ICQ do svého contact listu. Kdo to asi tak může být? Nemá vyplněný profil, ale co když mám tu čest s někým z lidí, kteří na mě ztratili kontakt a našli ho třeba na tomhle blogu...

6.8.2012 v 22:51 | Karma: 12,25 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Což takhle audience, princi?

Přijde pán do zverimexu s úmyslem pořídit mluvícího papouška. Prodavačka mu povídá: „Ano, takového máme, ale je tu menší problém. Delší dobu strávil v nevěstinci a naučil se mluvit neskutečně sprostě...“ Chvilku se rozmýšlí, ale nakonec se rozhodne opeřence koupit. Po příchodu domů papoušek okamžitě zahlásí: „Jé, novej (ono slovíčko se kromě označení erotického podniku používá jako synonymum pro nepořádek)“ O něco později pak dorazí zbývající část rodiny, matka s dcerou. Výřečný pták opět spustí: „Jé, nový (tušíte správně, horizontální pracovnice)“ Den nato čeká rodinka návštěvu a ne tak ledajakou. Má totiž přijít šéf hlavy rodiny. Hned ve dveřích ho milý ptáček pozdraví: „Ahoj Karle!“

4.8.2012 v 2:23 | Karma: 7,49 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak takhle to začíná?

Všechno je jednou poprvé. Vím, že stejná věta už se v úvodu některého ze článků jiého autora také objevila. Že by to bylo tím, kolik životních premiér se tak o prázdninách odehrává? O dalších souvislostech raději taktně pomlčme. Místo toho stačí jen pro zajímavost začít pročítat články a zanořit se do archivu opravdu hluboko.

22.7.2012 v 12:14 | Karma: 6,63 | Přečteno: 882x | Diskuse| Osobní

Sandra Švorcová

Předsudky? Nic nového pod Sluncem...

A je to tu! Nespokojený národ se bouří. Tentokrát proti vrácení majetků církvím. Že by rozmar, který má v období novinářskou hantýrkou označovaném jako okurková sezóna, vzbudit rozruch? Možná. Rozhodně však vidíme dokonalou ukázku toho jak veřejné mínění ovládají zkreslené představy...

12.7.2012 v 21:43 | Karma: 13,36 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...