Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Venca Upír Manipulátor, těší mě...

Jejich revírem není jen dálnice. Oni totiž můžou být kdekoliv. Jejich tempo nemusí být vražedné. Oni ho šikovně přizpůsobí situaci. Jejich protivníci nejsou zloději aut nebo překupníci. Můžete jimi být třeba zrovna i vy. Že nevíte, o kom mluvím? Dovolte, abych se představil. Manipulátor jméno mé.

 

Manipulátor číslo 1: typ VRÁNA A LIŠKA 

Jak své oběti ovládám?  

Znáte tu bajku o vráně a lišce? Stačí tomu hloupému ptákovi nakukat, jak krásně zpívá a jídlo, které teď drží v zobáku, bude moje. Ukažte mi někoho, kdo nemá rád chválu. Stačí zjistit, na čem si moje oběť zakládá a jaké má zájmy. Svojí schopností takto manipulovat si ale můžu dokonce i vydělávat. Třeba jako pracovník reklamní agentury. Vždyť je to zábava vymýšlet něco, na co se potom spousta lidí třeba jen nevědomky nachytá. Stejně tak je můžu snadno nalákat, aby se stali třeba členy nějaké sekty.

Co mi dělá radost?

Když je oběť mojí manipulace ješitná. Taková osoba totiž pravý účel mých lichotek málokdy odhalí. Taky mi hraje do karet, když mé ovečce dlouhodobě odpírali city a nedostalo se jí ocenění. Takoví lidé taky daleko méně zkoumají, jestli není za pochvalou skrytý nějaký vedlejší úmysl, jsou prostě rádi za jakoukoliv lichotku.

Co mi moji práci komplikuje?

Hlavně ať mají moje ovečky co nejméně informací. Pokud toho totiž vědí příliš mnoho, na případné nerealizovatelné sliby mi neskočí. Zdravá sebekritika mou schopnost ovládat dokonce snižuje téměř k nule.

 

Manipulátor číslo 2: typ DESPOTA

Jak své oběti ovládám?

Tak jak mi to přísluší z titulu mojí funkce nebo sociální role. Když jsem třeba šéf, politik nebo manžel, jehož žena je na nadvládu muže zvyklá, můžu téměř vše. Ponižovat, zastrašovat, zasypávat výčitkami, srovnávat s ostatními, trestat jen co je libo. Stydím se to přiznat, ale někdy je pro mě tento styl chování jakousi náhražkou přirozené autority, jejíž zbytky jsem ale paradoxně právě tímto ztratil.

Co mi dělá radost?

Když se mi povede přesvědčit o neschopnosti, nevděčnosti nebo lenosti mojí hlavní oběti i ostatní. Ti potom odvedou velkou část práce za mě, protože oběť v tom, co říkám, utvrzují. Často mi taky hraje do karet nedostatek času, který by mohla má ovečka využít k přemýšlení. Báječným pomocníkem je mi hlavně nejistota druhých.

Co mi moji práci komplikuje?

Není nic horšího než když si moje oběť zachová schopnost zdravého sebehodnocení. Fatální pro mou snahu ale bývá zejména fakt, kdy zjistí, že moje tresty a omezení může snadno obejít, nebo když přijde na to, že na mě vlastně není až tak závislá, jak se jí snažím přesvědčit.

 

číslo 3: typ CUKR A BIČ

Jak své oběti ovládám?

Ovečka je přece zvíře, takže ji nejde vycvičit jinak než pomocí odměn a testů. A to byste se divili, jak lze takto ovládnout i muže. Proč je tahle metoda někdy tolik účinná? Protože si má oběť začne myslet, že city jsou podmíněné. Navíc někteří z nás skvěle kalkulují i se soucitem. Mnohé oběti totiž nejvíce deptají pocity viny, pokud udělají něco, čím mě zklamou. Jsem přece jejich rodič, nejlepší kamarád nebo manžel, tudíž někdo, koho mají rádi...

Co mi dělá radost?

Když si moje ovečka myslí, že takhle je to přece normální. Jistě, pochvala a trest přece do výchovy patří. Jen aby nerozšifrovala, že jak lichotky tak sankce většinou trochu přeháním a promítám do nich spíš svá přání a emoce než abych reflektoval přímé důsledky jejího chování pro ní. Tohle si většinou koneckonců neuvědomím ani já. Pokud jsem jeden z těch, který těží ze soucitu druhých, pak mi vyhovují zejména nenapravitelní samaritáni. Ještě že jich pár takových je. 

Co mi moji práci komplikuje?

Bojím se jako čert kříže toho, až si moje oběť jednou náhodou prosadí svůj cíl. Pokud jí pak někdo vysvětlí, že pocity viny vůbec nemusí mít, už na to nebudou stačit ani ty nejpřísnější tresty. Nenahrává mi ani fakt, že podstatná část lidí na tuto „politiku cukru a biče“ zareaguje i tím, že se postaví do opozice. Někdy to dovedu skrýt, ale je mi krajně nepříjemné, když mi řekne asertivně NE (to hrozí hlavně u oněch rebelů).

 

Podle chytrých knížek se dělíme asi na dvacet typů. V podstatě ale těžíme z podobných věcí. Buď působíme především na tu pozitivní stránku lidské osobnosti nebo zneužíváme slabin své oběti, případně obě dvě možnosti kombinujeme. Všichni máme v podstatě podobný cíl – dostat oběť tam, kam chceme, ovládnout je. A jak řekl Machiavelli, „Účel světí prostředky...“ Nebo ne? „Tak to já mám trošku jiné heslo. Můžeš donutit koně, aby šel ke brodu. Už ho ale nedonutíš, aby se napil...“ „Mlč! Co jsi vůbec v životě dokázala?! Ty jsi tak blbá, líná, nevděčná...“

Autor: Sandra Švorcová | čtvrtek 13.5.2010 13:20 | karma článku: 13,34 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!