Co bylo ve škole?

Umývání zadků. Vynášení mís a bažantů. Přestýlání pokálených postelí. Toť vše. Myslíte? Omyl. Za ty dva týdny na fakultě jsem se naučila něco daleko důležitějšího. A pozor, zdaleka ne jen ze sesterského života...

***

1. Lidé, od kterých člověk pomoc podvědomě očekává (bohužel tím myslím ty nejbližší), vám naopak můžou začít házet klacky pod nohy. Pomoc často najdete právě tam, kde ji po několika prvních dojmech ani nehledáte.

 

2. Zápasíte s nějakou manuální činností? Pokud nemáte úplně dřevěné ruce, pak hlavně nepanikařte. Stokrát zkuste, po stoprvé už budete ten který úkon ovládat.

 

3. Pokud vás štve něco s čím nic nezmůžete, zbytečně se tím nezabývejte. V hlavě musíte mít daleko důležitější věci. Třeba Dylevského Somatologii, která bývala pro vašeho profesora ze střední něco jako Bible :-) (to byl vtip).

 

4. Obavy z nedostatku vědomostí je potřeba vymazat z mozku. Pokud se i přes hodiny poctivě prosezené nad knihou má stát to, čeho se bojíte (led(n)ová sprška a nervy, abyste už po příštím termínu měli od nenáviděného předmětu na chvíli pokoj), prostě se to stane.

 

5. S úsměvem jde všechno líp. Staré známé úsloví, které ale platí téměř za všech okolností. Ve škole určitě. Pokud vám něco tak úplně nepůjde a projevíte ochotu svoji chybu napravit, dostanete prostor.

 

6. Před nikým se neponižujte, nad nikoho se nepovyšujte. Teď jste (narozdíl od střední) se svými spolustudenty na jedné lodi a máte (vesměs) stejný cíl.

 

7. Málokdo z vás je skrblík. Tento „živočišný druh" bývá mezi studenty spíš raritou. Přesto se ale vyplatí pídit se po studentských zvýhodněních ať už jde o dopravu, kulturní akce nebo třeba bankovní služby. Ušetřená částka vůbec nemusí být tak malá jak se může na první pohled zdát. Koneckonců o tom jsem tu už jednou psala. Tak proč jsem pořád Švorcová?

 

8. Empatie? To je nějaká nemoc? Naopak. Přemýšlení o tom, jak se asi může cítit někdo jiný, vám pomůže přijímat i jiné názory. Omezenost v této oblasti totiž člověka omezuje v životě jako takovém.

 

9. Teď si budu možná tak trochu protiřečit. Ať děláte co děláte, je to vždy JEN vaše práce. Je proto nutné stanovit si nakolik může váš pracovní (studentský) život zasahovat do toho soukromého. Třeba v ložnici nemá (pokud nejste prostitutka nebo gigolo) vaše škola (zaměstnání) co dělat. Sex a spánek nesmí být ničím rušeny. Takže ano, přemýšlejme a řešme problémy, ale pokud možno tak, aby nás nepohltily.    

 

10. Rady 1 až 9 jsou narozdíl od některých „návodů na spokojenost" z ženských časopisů ozkoušené. Tím ale neříkám, že vám pomůžou za všech okolností. Řiďte se především vlastním rozumem. Ten nám totiž v případě jeho nedostatku nikdo nevylepší silikonovým implantátem a ani nám ho nikdo nemůže odsát pomocí liposukce.  

Autor: Sandra Švorcová | sobota 10.10.2009 11:07 | karma článku: 11,83 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24

Sandra Švorcová

Apríl!

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32