Teplotní rekord opět padl

Podle informací z rádia, televize i internetových verzí tisku, jsme se dozvěděli neuvěřitelnou zprávu. V pátek 27. 4. 2012 totiž padl teplotní rekord za posledních 212 let, tedy z roku 1800. Pro upřesnění dle informace z webu Českého meteorologického ústavu je zápis v Klementinu pro den 27. 4. v hodnotě + 27,9 ˚C. Nevím, jestli se máme radovat, nebo děsit. Zda je vhodné tento fakt oslavit, nebo začít kopat podzemní kryt, protože nám byl znovu připomenut blížící se konec světa. Příznivci teorie globálního oteplování zdvihají varovně prst a říkají: „vidíte? A vy jste nám nevěřili.“ Odpůrci poukazují na teplotní cykly v historii Země a argumentují tím, že se podobné jevy v minulosti už staly. Mimochodem v únoru padaly opačné teplotní rekordy. To byly největší mrazy za posledních x let.

ilustrační fotozdroj: iDnes

Největší argument v tomto směru je, dle mého, právě zmiňovaný rok 1800, kdy byla stejná hodnota teploty vzduchu, jako v pátek. Těžko říci, jak to vnímali tehdy na přelomu 18. a 19. století naši předci. Zřejmě to vzali jako fakt. Zapsali to do kroniky a víc se tím nezabývali. Pochybuji, že se tehdy Prahou a během několika dnů a týdnů i zbytkem českého království, respektive rakousko-uherskou říší nesla zpráva o tom, jak v pražském Klementinu zaznamenali teplotní rekord. Úplně to vidím. Po několikerém přeměření teploty byl odeslán rychlý posel na Pražský hrad, aby tuto zprávu sdělil místodržícímu. V kanceláři místodržitelství začal zmatek. Je ta zpráva dobrá, nebo špatná? Byli svoláni nejpřednější šlechtici země, aby se poradili, jak tuto zprávu podat císaři. Jak na to bude reagovat? To už informace o teplotě letěla Prahou. Na tržištích se nemluvilo o ničem jiném. V hostincích měst pražských to vřelo.  Mezi lidmi se začaly objevovat nejprve letáky, pak i oficiální noviny. Ve vlasteneckých kruzích si o tom povídali v salóncích, kde se scházeli intelektuálové té doby. Policejní ředitel začínal mít obavu, aby se vše nepřetavilo v národní povstání. Ta informace otřásla celým mocnářstvím. Samozřejmě je to fikce. Na povstání si museli ještě nějakou dobu počkat. Celých 48 let. Mimochodem to byl poměrně chladný rok. Tedy co se teplot týče. Je zajímavé, že revoluční roky jsou obvykle spíše teplotně chladné. Jako by příroda byla chladná k našemu konání. „Jen si blbci dělejte, co chcete, stejně bude po mém.“  Mnoho lidí jí stále nechce věřit, ale ona nám to ještě dokáže.

Možná to naši předci ani nebrali jako nějak významné, protože pro ně byl předchozí rekord možná jen pár let starý. V každém případě je zajímavé, že je zapsán také nejnižší teplota zaznamenaná ke stejnému dni a to z roku 1888 a to  -1,1  ˚C. Nevím, jestli na konci 19. století přemýšleli naopak o globálním ochlazování, ale prostě to zapsali. Dle mého názoru se tolik zase nedivili.  Ještě pro zajímavost k těm teplotním výkyvům. Dne 29. 4. 1814, tedy o pouhých 14 let a dva dny později po teplotním rekordu, který padl až letos, byla naměřená hodnota, jen 0,3  ˚C. To je slušný rozdíl.

Je fakt, že naměřené hodnoty, které se v Klementinu zapisují, od roku 1775 jsou zajímavé a mají jistě hodnotu pro meteorology i pro historiky, ale vyvozovat z dnešních výkyvů teplot něco významnějšího mi přijde pošetilé. Ještě zábavnější mi přijde jásání, či strašení při nějakém tom teplotním rekordu, jak se děje dnes a denně v médiích. Ano je to zábava pro občany a odvádí pozornost. A lidé si chtějí hrát. Chtějí jásat a chtějí být strašeni. Jak je ale možné, že jsou ty teplotní rekordy tak často překonávány? To přece není možné, ne? No jo, ale ony existují nejen zápisy rekordů, ale i zápisy všech teplot za uvedené období. No a tak se dá lehce zjistit, že nějaká teplota nebyla překonána za posledních pět let, jiná dvacet let a tak je každý den co slavit. A lidé se v zaměstnáních, či restauracích baví a říkají: „to je dneska vedro, co? To jo. No taky říkali v rádiu, že padnul dneska teplotní rekord. Tak to jo. To je pak jasný.“ Nikdo si nepamatuje, za jakou dobu ten rekord byl. Kdo si vůbec pamatuje, jak bylo před měsícem, natož pak před rokem, či před deseti lety. Vždyť si všichni pamatujeme, že za našeho dětství byly úplně jiné zimy, než dnes a co teprve léta. Ta byla teplá. To jsme se chodili koupat od května až do září, že jo? Paměť je krásná věc. Postupem času nám ukazuje naší minulost mnohem hezčí. To špatné vytěsní a zůstane jen ten krásný obraz, který se nám při vzpomínání vybaví a někdy i vyloudí úsměv a zahřeje duši. Škoda, že nejsme schopni vidět každý náš den takový, jaký si ho budeme jednou pamatovat za pár lety. To by bylo skvělé. Vlastně by byl život mnohem hezčí.

To jsem trochu odbočil, ale to vlastně nevadí, vždyť to je hezký konec. Já osobně mám radost za každý krásný den.  Proč se pořád bavit vážně. Berme život také trochu s nadhledem a nebojme se zasnít. A hlavně se někdy zasmát. Mimochodem dnes 29. 4. by mělo být hezky. Tak asi kolem 28  ˚C. Tedy zhruba stejně jako v roce 1800, možná padne znovu o půl stupně rekord. Přitom teplotní průměr za posledních cca 250 let je jen zhruba 10 stupňů. Ale pozor, již v roce 1814, jak jsem se již zmínil, bylo jen 0,3  ˚C. Je docela možné, tedy alespoň dle historických faktů, že nám hrozí spíše globální ochlazování. Mimochodem v 70. letech tím vědci dost vyhrožovali, podobně jako dnes oteplováním. No a pak si vyberte.

Autor: Vladimír Samiec | neděle 29.4.2012 6:30 | karma článku: 28,24 | přečteno: 4032x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/