Ohlédnutí fejetonisty, aneb jaký byl rok 2012

Blížící se konec roku vybízí k bilancování. Jaký byl ten uplynulý rok. Co se povedlo, co méně a jaký bude ten nadcházející. Rozhodl jsem se na uplynulý rok podívat pohledem fejetonisty, respektive pohledem svých publikovaných článků. A tak jsem si složil mozaiku uplynulého roku, která měla především pobavit, což se dle ohlasů snad podařilo. Tak jaký byl ten můj rok 2012?

autor fotografie: Michaela Samiecová

Začal jsem tím, že jsem se rozhodl opustit své příspěvky politicky zaměřené, jaké jsem publikoval dříve a vydal se cestou, kterou mám sám rád a tou je humor ve formě fejetonů. Jak jsem brzy zjistil, člověk, který chce s trochou nadhledu a humoru komentovat věci kolem nás, ne vždy najde pochopení všech.  Tak samozřejmě stará pravda říká: „není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.“ S tím jsem ani nepočítal. Spíše jsem vycházel z toho, kdyby můj článek pobavil alespoň jednoho člověka, tak budu rád. A v tomto úhlu pohledu jsem nadmíru spokojen. Samozřejmě našli se tací, co mne v komentářích, nebo mailech přesvědčovali, že mám špatné informace, či třeba některé věci zkresluji, či je dokonce neberu vážně. Snažil jsem se na každou reakci odpovědět a to nejčastěji poděkováním za připomínky, některé mi skutečně dodaly nové informace, nicméně jsem také odpovídal s tím, že mé články skutečně nejsou psány jako vážná polemika na dané téma, nýbrž jako fejetony, které mají především pobavit. Podívat se, třeba i na vážnější témata s nadhledem a humorem. Kdo chce, ať se zasměje, kdo ne, tak ne.

   Jak jsem si vybíral témata? Někdy člověku stačí pohled na nadpis v novinách, či na internetu a hned se začnou nabízet slova a věty, která se člověku pod rukama skládají do vznikajícího článku. Někdy myšlenky člověku letí tak, že nestačí psát.  Jindy ho téma zaujme, ale jako by ho papír ještě nechtěl. Většinou píši na počítači. To se tak říká, jako, že papír nechce. Přeci nenapíši: „monitor nechce, nebo hard disk nechce.“  No nic. Prostě, jakoby ještě ten nápad nedozrál. A tak ho nosím v hlavě a pak po pár dnech člověk sedne ke klávesnici a už to sype. Je dobře některé věci nechat dozrát. Jsou pak mnohem šťavnatější a udělají větší radost. A to nejen autorovi, ale i čtenářům.

  Někdy jsem volil témata soukromější, která však leckdo, prožívá podobně, zná podobné situace naopak ze svého života. A tak jsem třeba vařil s jezevčíkem, což mnozí znají ze své kuchyně, kde jim občas „pomáhají“ jejich mazlíčci, nebo jsem si vzpomněl, jaké to je, když si člověk sjedná termín schůzky s kamarádem, aby po čase s někým jen tak pokecal, nebo jaký je zákon schválnosti zákeřný a řekl bych přímo záludný až zlomyslný. Jindy jsem se vypravil postát ve frontě, jaké v Čechách stále neubývají, a to ani v supermarketech, kde pro větší zážitek z nakupování ještě naši spoluobčané staví vozové hradby z nákupních vozíků, čímž nám vytvoří z nakupování interaktivní hru, plnou adrenalinu, tajemství, neočekávaných zvratů a zábavy. I když je fakt, že zábava přichází až mnohem později. Většinou až ve chvíli, kdy si o tom vyprávíme s přáteli a porovnáváme zážitky z obchodu. A co teprve, když vejce vystoupala na rekordní cenu, jelikož slepice požadovali zlepšení svých pracovních podmínek.

   Také jsme se nevyhnuli ekologickým tématům. Například, jak je mráz vlastně báječný. Z důvodů čistě ekologických jsme se zamysleli nad tím, jestli je kvůli zachráněnému stromu skutečně nutné zabít bobra, nebo jestli vařit rajskou i za cenu zvyšování nebezpečí globálního oteplování. Také jsme zaznamenali netopýří chřipku, či opilé potkany. Anebo jsem též vyzýval k větší konzumaci prasátek, abychom se přičinili k záchraně jejich chovu. Dokonce jsme se dozvěděli, díky jedné studii, jak je to s Japonci, kteří možná vymírají. Možná také ne, ale výzkumy jsou výzkumy. Některé mne skutečně pobaví a přímo vybízejí ke zpracování.

  Když už jsem hovořil o přírodě a zvířátkách, také jsem se občas nevyhnul trošce politických témat, ale snažil jsem se je opět uchopit tak nějak s nadsázkou a nebrat je až tak vážně a tak vznikla i bajka o tom, jak si zvířátka v lese sama vládla, kde podobnost s naší společností byla čistě náhodná a někomu snad mohl jejich příběh připomínat například církevní restituce. Jiná zvířátka v mých fejetonech zase neměla podobnost s politikou vůbec žádnou a to bylo dobře. Například taková aktivní klíšťata, prostě byla jen aktivní, nebo kocour zavěšený z okna byl zase jen, možná trochu vyděšený, ale později utěšený a nikomu se nic nestalo. A to je důležité.

   S blížícím se závěrem roku jsem se nemohl vyhnout tématu, konce světa, a jelikož jsem v tomto článku slíbil, že jestli přežijeme, napíši i jak se žije po tomto konci, tak jsem svůj slib také splnil.

   A tak jaký byl ten uplynulý rok? Televizní zprávy už nás nepoučují, oni nás ani neinformují, jen se nás snaží pobavit i vystrašit, sem tam nám padne nějaký ten teplotní rekord a tak si myslím, že v tomto se ten budoucí rok nic moc měnit nebude. Zřejmě bude stejně tak pestrý, jako ten předešlý a já věřím, že poskytne i dostatek témat, která budou přímo vybízet ke zpracování. Důležité, dost možná vůbec nejdůležitější totiž je, když si dokážeme udržet nadhled a humor, abychom se z toho života kolem nás nezbláznili úplně.  A k tomu se tak trochu pokouším přispívat svými články i já. A jestli se mi podařilo pobavit, byť jen jediného čtenáře, a já doufám, že jich bylo snad i více, pak to mělo smysl a děkuji všem, kteří mne letos četli a snad budou číst i do budoucna. Tak hodně štěstí a hlavně hodně důvodů k úsměvu.

Autor: Vladimír Samiec | čtvrtek 27.12.2012 7:31 | karma článku: 7,08 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/