Legalizace korupce

Je to možná neuvěřitelné, tedy pro mne určitě, ale schvalovacím procesem prošel návrh ministra zdravotnictví, který v podstatě legalizuje korupci. Je to poněkud zvláštní, zejména když se tato Vláda holedbá tím, jak bude proti korupci bojovat. Nevím, ale tento způsob, zdá se mi poněkud nešťastným.

ilustrační fotozdroj: iDnes

O co jde? Pokud budete chtít, aby vás například operoval přednosta kliniky, nebo primář, či veřejně známý specialista, tak prostě zaplatíte. Velice mne „pobavilo“ jedno ze zdůvodnění. Prý už nebudeme muset nabízet potupně nějakou pozornost, nebo peníze, když takou službu budeme požadovat. Tak to je opravdu hezké. Skoro mi to vhání do očí slzy dojetí. Tak abychom si nepřipadali trapně při uplácení, možná si trapně připadali i ti uplácení, tak nám to Vláda zlegalizuje.  Takhle se podle našich představitelů bojuje proti zločinu.

Vraťme se k lékařům. Nevím, kdo vám zaručí, že vás skutečně odoperuje primář, i když jste si zaplatili. Možná se vám pak pod jizvu podepíše. V praxi vás uspí a vy víte houby. Když se to povede, tak se už dál pídit nebudete, a když ne, už s tím nic nenaděláte. V každém případě zaplatíte.

Napadlo mne, kam až by se tento podivný způsob řešení korupce dal dotáhnout. Co když se budou chtít inspirovat lékaři i ostatní profese. Například půjdete do obchodu reklamovat nějaký výrobek. Prodavač vám nebude chtít vyhovět a tak budete požadovat vedoucího, abyste věc projednali s někým odpovědnějším. Prodavač bez problémů zavolá vedoucího a zároveň vám naúčtuje 5 000,-Kč, za nadstandard.

Při odjezdu z obchodu vás zastaví hlídka policie. Ta i díky novému zákonu, nebude požadovat úplatek a také díky školení, které absolvovali, se budou chovat naprosto slušně a korektně. Vůbec netvrdím, že už dnes jsou mezi policisty slušní a korektní. Tak tedy. Jeden z policistů vás upozorní, na váš přestupek a zároveň se přizná, že je začátečník a nemá ještě mnoho zkušeností. Je však možnost projednat váš přestupek s jeho kolegou, který slouží u policie už asi tři roky a je tedy také velitelem hlídky. Jenže tento nadstandard si budete muset připlatit. Ale zase se nebudete cítit trapně a poníženě, když poputují vaše peníze do jejich kapes. Potvrzení dostanete. Nakonec je možné, že zkušenější kolega přijde na to, že váš přestupek nebyl tak závažný a bude stačit domluva. Takže nakonec těch 10 000,-Kč bude dobrá investice, ne?

Večer zajdete, celý vyčerpaní a už téměř bez peněz, do restaurace.  Pěkná, mladá blonďatá servírka, k vám přitančí a už máte na stole orosený půllitr piva. Jenže je to půl napůl. Půl piva a půl pěny. To nedojde. Obrátíte se na servírku, ale ta vám oznámí, že by vám ráda vyhověla, ale je tu první týden a lépe to pivo natočit neumí. Leda, že byste chtěl, aby vám ho natočil vedoucí. Ten už je za výčepem přes dvacet let a tak natočí hladinku na jeden zátah. Pivo jen zavíří. Je to požitek ho sledovat při práci. Je to skutečně odborník. Jenže vás to bude stát 5 000,- za nadstandard.

Na úřad snad už raději, druhý den, nejdete. Když jste tam byli naposledy, tak tam seděl takový mladíček, sotva po škole. Ten by vám určitě také doporučil nějakého staršího, zkušenějšího kolegu, ale na to už vám tento měsíc nezbylo.

Jak to tak vypadá, tak nápad ministra zdravotnictví má široké využití. Takhle s tou korupcí konečně zatočíme. Svět se od nás má ještě co učit.

Autor: Vladimír Samiec | úterý 8.5.2012 7:13 | karma článku: 26,99 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/