Aktivní klíšťata

Před nedávnem, už po několikáté tento rok a nebyl to první a asi ani poslední rok, kdy přišlo z televizní obrazovky, v rámci hlavních zpráv, varování před aktivitou klíšťat. Varování doprovázely záběry zanícených štípanců a varování před nebezpečnými nemocemi, které klíště může přenášet. Poté, když už byli diváci dostatečně vystrašeni a ve světle obrazovek se začali prohlížet, drbat, případně prohlížet domácího mazlíčka a ti bázlivější se opatrně rozhlíželi kolem sebe, jestli nějaké to strašlivé klíště nečíhá někde v tmavším koutě pokoje, aby je mohlo zákeřně napadnout a dokonat tak dílo zkázy, právě v tu chvíli naservírovala nemilosrdně další hrůzy světa. Bouračky, vraždy, unesené děti, nemocné děti, okradené důchodce…. Zřejmě televize dnes už nemá informovat o aktuálních událostech, případně poučovat, ale strašit. Celkem se jí to daří, ale nakonec, tak jako v pohádce, vždy všechno dopadne dobře, aby divák neměl pocit, že je ten svět tak hrozný, nasadí nějaký dojemný klip se zvířátkem. Tehdy mě poprvé napadlo, proč by nemohlo i klíště být na konci zpráv. Samozřejmě by muselo být v roli roztomilého zvířátka. Je fakt, že ono klíště moc roztomilé není, ale to už je záležitost kameramana a reportéra, případně grafika. Když můžeme udělat roztomilým doživotně odsouzeného vězně, nebo ministra, v současné době ještě neodsouzeného, proč ne třeba pavouka, nebo právě klíště. Na tu myšlenku mne přivedla ještě jedna záležitost. O té později.

To je klíště - seznamte se - ilustrační fotozdroj: iDnes

Když jsem se jednou díval na předpověď počasí, možná to bylo, když jsem o počasí připravoval jeden ze svých předchozích fejetonů, tak jsem zabrousil na webové stránky ČHMÚ (Český hydrometeorologický ústav), kde je nejen předpověď, ale třeba také historická data a teplotní rekordy, o nichž jsem už také s chutí napsal, našel jsem tam i jednu zajímavou rubriku. Ta se jmenuje „Předpověď aktivity klíštěte obecného.“  Než budu pokračovat, co mne s tímto názvem okamžitě napadlo a jak jsem tu myšlenku rozvíjel, tak jen ve stručnosti, co se tam dá zjistit. Kromě stručného popisu kde se klíšťata nejvíce vyskytují a co hrozí napadeným, následuje tabulka s předpovědí stupňů rizika od 1 do 10, přičemž 10 je nejvyšší, na následující týden. Pod tím je pak legenda, co které stupně znamenají. V podstatě, ať je jakýkoli stupeň, tak si musíte ve volné přírodě dávat pozor a po příchodu domů se prohlédnout a případné klíště ihned odstranit. Klidně by to mohlo být i jen na tři stupně, ale to je jedno. Ano. Klíšťata jsou nebezpečná a člověk se musí snažit se jim vyhnout. Takže samozřejmě záslužná činnost, ale napadlo mne také, že by měla být podobná předpověď i na silnice. Ne jestli budou zacpané, ale jaké riziko je, že vás někdo nabourá, nebo přejede. Možná se to někomu může zdát, jako něco úplně jiného, ale není takové varování před klíšťaty skoro stejné, jako by vám někdo řekl, že dnes je větší riziko nehodovosti. Ono je to stejné také s tak zvanou bio předpovědí, kdy nám radí zůstat doma při zátěži 3, nebo vycházky omezit. Je to záslužné, ale k ničemu, když musím do práce v autě bez klimatizace, nebo v přeplněném autobuse s vydýchaným vzduchem. Pokud bychom se drželi všech těchto rad tak striktně, asi bychom nevycházeli z domu. Na druhou stranu, co případná zemětřesení, nebo kamion nabouraný do domu. Tak nevím, kam bych se schoval. Možná vykopat si zase zemljanky, či chýše z proutí, které i když nás zavalí, tak neuškodí. Jenže zase pak můžou přijít záplavy…. Dost už těch hrůz. Necháme to na odbornících z hlavních zpráv. Ti jsou tu od toho, aby lidi strašili. Hitchcock by se divil, jak se dnes dělá hrůza.

   Vraťme se k aktivním klíšťatům. Jak by také mohla vypadat aktivní klíšťata, aby mohla být roztomilými zvířátky na konec zpráv. Představuji si aktivní klíšťata, jak dovádějí. Běhají, sportují. Taková hodně aktivní klíšťata si možná zahrají i fotbálek. Nejvíce jsou však jejich aktivity směřovány na trénink, který se jim bude hodit v případě napadání, v jejich případě spíše při napadání jiných. Je pravda, že klíšťata jsou zločinci, kteří napadají druhé, protože jim to dělá radost.  Nemohou za to, ale co je nám do toho. Zaslouží si trest a to často dostanou trest nejvyšší. Škoda, že ho nemůžeme využít i u jiných zločinců, ale to je jiné téma. V každém případě, jsou klíšťata tak jako lidi, mnohem aktivnější, když je hezky. To jim také přichází do přírody více potenciálních obětí. Kdyby bylo klíště líné, tak by se neuživilo. Takové aktivní klíště žije zdravým způsobem života, k čemuž patří pohyb na čerstvém vzduchu. Také musí trénovat běh a skok vysoký, aby uspělo, když kolem běží třeba nějaký ten pes, nebo jiné zvíře, včetně člověka. Na druhou stranu klíště nemá rádo vodu. Takže plavání není jeho oblíbeným sportem. Tudíž ve vodě vás nenapadne. U vody pak zase hýří aktivitou komáři. Ti tam cvičí své nálety a přistání s okamžitým přisáním. I komáři musí být aktivní, pokud se chtějí uživit.

   Jak to tak vypadá, nikdo to nemá v té přírodě jednoduché a tak aby se uživil, musí být aktivní. Je zvláštní, že jediné zvíře, které se může uživit, i když není aktivní, je zvláštní druh člověka. Je to politik. Tomu stačí být aktivní jednou za čtyři roky. Po celé ty čtyři roky pak pije obyvatelům svého státu krev a nikdo ho za to nepotrestá. Možná by nás měl někdo varovat před aktivitou politiků. V každém případě, dejte si na ně pozor. Ani tady, stejně jako u klíšťat, či na silnici, opatrnosti není nikdy dost. Takže buďme opatrní, ale nezapomínejme také na humor a nadhled.

Autor: Vladimír Samiec | úterý 17.7.2012 11:55 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/