31 je obráceně 13

31 je obráceně 13 v pořadí číslic. 6 je zase 9, ale vzhůru nohama. Hra s čísly může být velice zajímavá a nemusíte být odborníky na matematiku. Já mám čísla rád a zajímám se i o numerologii. Než se vrátím ke své oblíbené třináctce, zastavím se u té devítky. Devítka je jedno z nejzáhadnějších čísel.  Když ji vynásobíte jakýmkoli číslem, poté sečtete jednotlivé číslice ve výsledku, vždy vám vyjde zase číslo 9.  Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Když například vynásobím 9x156, vyjde mi 1404. Když pak sečtu jednotlivé číslice: 1+4+0+4, vyjde 9. A co třeba 9x15 478? Vyjde 139 302. Tam pak po sečtení jednotlivých číslic: 1+3+9+3+0+2 = 18 a potom 1+8 je opět 9. Věřte, že to funguje s každým násobkem devíti.  Neuvěřitelné, magické, úžasné.

Michaela Samiecová

Podobně se sčítají jednotlivé číslice data narození, abychom získali výsledné číslo, které nás charakterizuje. Mě tak vychází například číslo 3. Nebudu tady psát, co které číslo znamená, ale znám několik lidí ve svém okolí, včetně mě, kterým to vychází. Je to podobné, jako postavení hvězd při narození, nebo znamení zvěrokruhu. Samozřejmě tomu můžeme věřit a nemusíme. Stejně tak samozřejmé je zneužívání těchto věd, které jsou vědami už od starověku, i když je někdo může zpochybňovat a rozčilovat se nad označením věda. Slovy Járy Cimrmana: „můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, ale to je tak jediné, co proti tomu můžeme dělat.“   Dle mého názoru to věda je. Za pravdu mi v tomto dávají učení muži od starověku přes středověk.

   Zajímavé je i číslo 2. Je to totiž jediné sudé prvočíslo. Pro upřesnění, prvočíslo je takové zvláštní číslo, které je dělitelné jen samo sebou a jedničkou a to beze zbytku. Je to např.:1,2,3,5,7,11 a má oblíbená 13. Samozřejmě ta řada pokračuje, třeba i číslo 101, 331, nebo také 523 jsou prvočísly.  Tato čísla mají své kouzlo, svou magii. Jsou často využívaná i různými náboženstvími, bájemi, ale i pohádkami. Například tři. V křesťanství svatá trojice. V bájích, či pohádkách, třeba tři sudičky, tři přání, nebo v příslovích: „do třetice všeho dobrého.“ Sedmička je zase symbol štěstí. Naopak 13 je všeobecně považována za nešťastné číslo. Spousta pověr tak zapříčinila i to, že v mnoha domech, či hotelích nemají pokoj č. 13, nebo 13. patro. Možná i to zapříčinilo mou oblibu tohoto čísla. Vždy mne pobaví, když se blíží pátek 13. A ve všech médiích se objevují varování. Přitom dle statistik jsou to úplně jiné dny, které jsou mnohem tragičtější.  

   Chorobný strach z třináctky se nazývá triskaidekafobie. Ale kde se vzal? Proč zrovna třináctka je tím prokletým číslem? Přitom dle kabaly, starého židovského učení, je třináctka naopak číslem šťastným. Stejně tak v Mexiku je považována za pozitivní číslo, které určuje počet třinácti bohů a nebeských sfér.  Zajímavé je, že i z počátku křesťanství byla vnímána kladně. Vždyť Ježíš pozval 12 apoštolů a sám tak byl třináctým u stolu. Dokonce dle staré tradice papež Řehoř zval denně ke stolu 12 chudých, aby s nimi jako třináctý pojedl. Dokonce ve starých matriarchálních kulturách byl rok rozdělen do třinácti měsíců po dvaceti osmi dnech, které souviselo s lunárním cyklem žen. Takže, kde se vzala ta antipatie ke třináctce? Už jsem se zmínil o poslední večeři Ježíše. Těžko říci, kdy se karta obrátila, ale pozdější výklady braly právě jako třináctého Jidáše, který Ježíše zradil a tím mu přivodil smůlu. A tady to začíná. Stejný příběh trošku obrátíme a ze šťastného čísla máme Ďábla.  Smůlu, měli spíše později templáři, když z rozhodnutí krále Filipa IV. Sličného z pátku 13. října 1307, začalo jejich pronásledování, mučení a rozpuštění jejich řádu, přičemž jich spousta skončila na hranici. Tomu říkám smůla, ale svádět to na pátek 13., to mi přijde podivná konstrukce. V každém případě na toto číslo jsou různé pohledy různých kultur a dnes jde spíše o to pověstné a oblíbené strašení v médiích, stejně jako konec světa, globální oteplování a další.

   Já jdu rád proti proudu a naopak mě tyto proklínané věci fascinují. Nejspíše by mě ve středověku církev odsoudila a nechala upálit a možná to v nějakém mém předchozím životě i udělali. Kdo ví. Stejně to mou duši nezměnilo.  Možná i to je jeden z důvodů, proč jsem si číslo 13 oblíbil. Mám ho rád už od dětství. A když jsem jako žák hrál basketbal, chtěl jsem dres číslo 13. Bohužel jsem měl smůlu, protože mi ho jeden spolužák vyfoukl a tak jsem použil náhradní variantu a řekl si o číslo 31. Také jsem léta nosil na klíčích přívěšek s číslem 31, s třináctkou jsem tehdy nesehnal, a přestal jsem ho nosit, až když byl úplně hladký a to, že je na něm nějaké číslo, už jsem věděl jen já. Samozřejmě jsem si přívěšek uschoval.

    Ještě jedna zajímavost z oblasti numerologie. Jedním z velikých příznivců a obdivovatelů numerologie byl i náš nejslavnější, nejmocnější a nejoblíbenější panovník, který pozvedl naši zemi a to císař a král Karel IV. Ten dokonce nechal položit základní kámen Karlova mostu dle číselné kombinace tvořící pyramidu lichých čísel po sobě jdoucích a to 1-3-5-7-9-7-5-3-1, což znamenalo, rok 1357 dne 9. 7. v 5:31 hod. Ten most stojí dodnes a to už je 655 let. Mimochodem tato kombinace obsahuje jak číslo 13, tak jeho obrácenou verzi 31.

   Takže věřte, že čísla mají svou magickou moc, ale také hodně záleží, jaký výklad zvolíte. A tak zatím co jeden výklad jasně hovoří o pozitivní a silné energii, toho kterého čísla, tak druhý ho považuje za jednoznačně negativní. Ono je to totiž spojeno i s námi samotnými. Ona ta magie je totiž i v nás a našem přesvědčení. Takže pokud budeme věřit v nešťastné číslo, je možné, že se nám bude skutečně smůla lepit na paty, ale jen kvůli tomu, že jsme si jí sami spojili s tímto číslem a tak sami na sebe seslali negativní energii. Proto věřme ve štěstí a mysleme pozitivně. Třeba se nám smůla také nevyhne, ale nesvádějme to na čísla a věřme, že bude zase lépe. Ono nám nic jiného ani nezbývá.

Autor: Vladimír Samiec | úterý 31.7.2012 7:13 | karma článku: 13,83 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/