Za nárůst zhoubných ideologií můžou sami politici, pane prezidente!

V proslovu prezidenta republiky Václava Klause na vzpomínkové slavnosti k 70. výročí 17. listopadu 1939 jsem se dočetl, že za vznik hrůzných ideologií nemohou negativní lidské vlastnosti, nýbrž ideje.

Vidí, nebo nevidí?

Domnívám se, že tento názor je správný pouze z poloviny, protože negativní a zhoubné ideje vznikají jako následek projevů negativních lidských vlastností jako je mocichtivost, chamtivost a pohrdání svými bližními.

Z tohoto důvodu soudím, že tak jako došlo Římské ipérium rozvratu v důsledku výsměchu svým hodnotám a morálního úpadku Římanů samotných, jako začalo křesťanství ztrácet svůj vliv na smýšlení lidí vlivem rozporu mezi výkladem Zákona a rouhačským životem církve, což v důsledku uvolnilo cestu k rozpadu evropských monarchií, jako následkem sociálního zbídačení nejnižších vrstev evropského obyvatelstva došlo k rozkvětu tak zrůdných ideologií jako je fašismus a komunismus, tak i naší generaci pravděpodobně čeká nástup nové neotřelé zhoubné ideologie v reakci na bezcharakterní a nemorální jednání zástupců nynější vládnoucí garnitury.

Je nutné si uvědomit, že radikální politické směry vždy vznikaly a budou vznikat jako odpověď na bezvýchodně se jevící situaci. Je třeba si uvědomit, že i samotná myšlenka přechodu na demokracii byla ve své době většinou vládnoucích evropských rodů považována za myšlenku kacířskou a extrémistickou, stejně tak jako byli před tím pronásledováni zastánci osvícenectví proklamující racionalitu, svobodu myšlení a nezávislost na církvi, a neměli bychom se nechat ukolébat představou jedinečnosti a jedinné správnosti stávajícího zřízení, neboť touto představou sešlo každé ze zřízení předchozích.

Uvědomíme-li si příčinu a následek, pak je zapotřebí definovat příčinu zla, jako zlo primární. Dokud se politici budou chovat vzpupně, drze a vyzývavě, dokud budou mít lidé na dolním okraji společnosti důvod k pocitu, že zákony platí pouze pro ně, zatímco se jim mocní okázale smějí do očí ve víře ve svou nepostižitelnost, bude vždy část společnosti inklinovat k radikálnějším a jednodušším cestám k řešení nespravedlnosti.

Je čirým nesmyslem volat po sociálně spravedlivém státu. Rozdíly mezi třídami ve společnosti tu byly, jsou a budou, a to za každého státního zřízení. Je však povinností každého slušného občana volat po fungujícím právním státu, kde zákonné normy platí pro každého bez ohledu na společenské postavení a kde moc výkoná, zákonodárná a soudní neklade překážky průchodu vymahatelnosti práva.

Varuješ-li dnes kdo před nástupem zhoubných idejí a z nich se rodících ideoligií, měj na paměti, že se takové směry rodí právě v důsledku bezpráví a dbej na to, abys sám nebyl ten, kdo rozsévá semínka beznaděje a pocitu křivdy, protože pouze svým správným postojem a jednáním ubíráš vzniku těchto myšlenek a názorovým proudům vítr z plachet.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Šamberger | úterý 17.11.2009 12:03 | karma článku: 18,01 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Radek Šamberger

Jsi..

25.1.2015 v 22:30 | Karma: 8,64

Radek Šamberger

Nad Betlémem hvězda..

24.12.2012 v 11:00 | Karma: 10,15

Radek Šamberger

Bez tebe..

15.10.2012 v 15:24 | Karma: 8,11

Radek Šamberger

Řeklo mi dítě..

8.10.2012 v 18:12 | Karma: 8,24

Radek Šamberger

Život..

7.9.2012 v 11:53 | Karma: 11,02