Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nigerijské dopisy ze Senegalu, aneb jak jsem objevil Ameriku

V době, kdy českými medii proběhla kauza nigerijských dopisů, jsem pobýval mimo republiku, takže jsem toto téma vůbec nezaznamenal. S pocitem objevu čehosi převratného jsem napsal tento text..

Úmrtní list Freda Camary

Ahoj,

jmenuji se Tobiana, jsem svobodná, věku dvaceti pěti let, překrásná a k pomilování, submisivní, loajální, poctivá, starostlivá, k pomilování, chápavá, věrná, poctivá. Líbí se mi  tvůj profil (Seznamka.cz) a rozhodla jsem se tě kontaktovat, abych s tebou navázala vážnou známost zakončenou manželstvím, když by to byla opravdová láska, nevadilo by mi to. Můžeš mě kontaktovat na mé e-mailové adrese tobianababe_1@yahoo.com, můžu ti poslat svý fotky, abychom lépe poznali jeden druhého a nejenom  to, musím ti sdělit něco důležitého! S láskou Tobiana. 

Tento e-mail napsaný velmi dobrou angličtinou jsem našel ve schránce krátce poté, co jsem podal inzerát do Seznamky.cz. Po rozchodu dalšího z mých tradičně komplikovaných vztahů jsem se uchýlil touto formou nasměrovat své touhy kamkoliv jinam, jen abych nezůstával na mrtvém bodě v kruhu nic neřešících otázek Proč? Ten den jsem se ještě domníval, že se jedná pravděpodobně o jednu z nešťastných dušiček, volající odkudsi z rozvojové země o pomoc, doufající v obdržení zvacího dopisu, popř. ve svatbu kdesi v bohaté Evropě. Co důležitého mi ale může tahle nešťastnice povědět, to jsem opravdu netušil. Zvědavost mě nakonec přemohla a odpověděl jsem. 

E-mail s dopovědí jsem obdržel už za dva dny. Stálo v něm, že ona, slečna Tobiana Fred Camara, je jedinou dcerou bývalého náměstka ministra pro národní bezpečnost v Libérii Freda Camary, který pracoval pod vedením prezidenta Charlese Taylora, jenž nyní žije v exilu poté, co zavinil smrt mnoha nevinných lidí. Jejího otce nechal prezident Taylor zabít hned potom, když ho obvinil z korupčních úmyslů. Znovu se popsala jako ideální žena pro život. Sbírku svých ctností ještě obohatila o důvěryhodnost, lásku k Bohu a zpěvu gospelů, nenávisti k pýše, lhaní, pomlouvání, okrádání a šizení. Přidala několik svých oblíbených kratochvil a přistoupila k jádru věci. 

Rozhodla se mě kontaktovat, aby vyřešila svou bezvýchodnou situaci. Její nevlastní matka, která jí často týrala, se rozhodla zmocnit se bohatství jejího otce hned poté, co byl zabit. Schovala Tobianě cestovní pas, aby nemohla vycestovat do Evropy, ale naštěstí neobjevila složku s důležitými dokumenty Tobianina otce. Tobiana uprchla s dokumenty do utečeneckého tábora zaštítěného Spojenými národy kdesi v Senegalu. Teď mi nabízí dlouhodobou spolupráci. Měl bych jí asistovat při výběru investic v ČR. Její otec nashromáždil za dobu působení ve vysoké politice sedm a půl milionu USD a ustanovil jí svým jediným dědicem. Protože však není z pozice uprchlíka oprávněna se svými finančními prostředky manipulovat, potřebuje prostředníka, který to udělá za ní. Pokud na obchod přistoupím, nabízí mi 5% z výše zmíněné částky, tedy cca. 6.000.000 CZK. Očekává rychlou a vstřícnou odpověď a samozřejmě diskrétnost. Napadá mě, nakolik by mě tahle spolupráce měla přijít, na bezprostřední žádost o peníze si ale budu muset ještě pár dní počkat.  

Její další e-mail mi poněkud vyráží dech. Poslala mi nejen telefonní číslo na faru kostela v Senegalu, ale i kontakt na úředníka Triodos Bank Of Scotland pana Olivera Stockena s telefonními čísly a faxem s předvolbou do Velké Británie. Elektronický kontakt transfer@triodosplc.com působí docela důvěryhodně.Triodos Bank Of Scotland sice opravdu existuje, čísla jsou ale s největší pravděpodobností jednoho z početných mobilních operátorů působících na trhu ve Spojeném království. Zkouším jedno z nich prozvonit. Linka je obsazená, ale alespoň vím, že funguje. Nemám tedy co dělat s naivní dívkou náhodně zkoušející štěstí u solventních Evropanů, ale s docela slušně organizovanou skupinou lidí působících na mezinárodní úrovni. Obracím se tedy na pana Stockena s naivním dotazem, jak mohu být slečně Tobianě nápomocen, a co vše k tomu budu potřebovat. Odpovídá mi obratem, dokonce ze dvou různých adres. Ta druhá, triodosplc@uk2.net, mi už tak důvěryhodná nepřijde. Dozvídám se, že budu potřebovat tři dokumenty. Kopii úmrtního listu pana Camary, kopii výpisu z jeho účtu a zplnomocnění k manipulaci s dotyčným účtem. S dvěma prvními by neměl být problém, zplnomocnění však musí být vystaveno právníkem se sídlem v Senegalu. Tady bude zřejmě zakopaný pes. Z hlavičky mailů je patrné, že kopie byla zaslána Tobianě. 

Další den se dozvídám o nutnosti kontaktovat jejího právníka v Senegalu pana Charlese Mawuri na e-mailové adrese mawurilawfirm@lawyer.com, popř. na telefonním čísle +221-7684-09726. Dá mi instrukce ohledně mých dalších kroků v jednání s bankou. Ochotně přistupuji na podmínky hry a za odměnu se mi téměř okamžitě dostává kopie úmrtního listu pana Camary a výpis z účtu v Triodos Bank. Úmrtní list je vystavený ve Všeobecné nemocnici v Monrovii v Libérii. Je napsaný v angličtině, jako příčina úmrtí se tu uvádí mnohonásobné zranění způsobené střelnou zbraní v povstalecké válce v listopadu 2004. Malinká nesrovnalost s Tobianiným příběhem by se dala vysvětlit zkorumpovaností liberijského státního zřízení, naivita ztvárnění úmrtního listu, na kterém nelze přehlédnou prvky wordovské typografie, ale přehlídnout nejde. Výpis z účtu z Triodos Bank pak působí už jen opravdu úsměvným dojmem. S powerpointem bych to v téhle podobě dal přece dohromady taky. Dále pokračuje s vysvětlením situace ohledně zplnomocnění. Správní poplatky, notářské ověření a samozřejmě skromná odměna pro něj za právnické služby, úhrnem € 1180,- . S žádostí o urychlené zaslání zmíněného obnosu přes Western Union přikládá i plnou adresu. Už jsem si říkal, že se nedočkám.. 

Den na to přichází prosba od Tobiany o rychlé zaslání zmíněného obnosu s příslibem rychléhovrácení i s úrokem. Odpovídám, že v současnosti moje finanční situace není opravdu růžová a že budu dělat všechno proto, abych jí ze současné situace pomohl. Zdokumentované e-maily zašlu interpolu, nic víc v téhle záležitosti opravdu nemohu. Ne snad, že bych předpokládal, že někdo pojede zatknout pana Mawuri kamsi do Senegalu, minimálně o ty žijící ve Velké Británii by se ale někdo zajímat mohl. Ty by totiž, narozdíl od svých kolegů v Senegalu, korupce ochránit neměla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Šamberger | středa 22.4.2009 8:28 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1656x
  • Další články autora

Radek Šamberger

Jsi..

25.1.2015 v 22:30 | Karma: 8,64 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Radek Šamberger

Nad Betlémem hvězda..

24.12.2012 v 11:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 598x | Diskuse| Poezie a próza

Radek Šamberger

Bez tebe..

15.10.2012 v 15:24 | Karma: 8,11 | Přečteno: 724x | Diskuse| Poezie a próza

Radek Šamberger

Řeklo mi dítě..

8.10.2012 v 18:12 | Karma: 8,24 | Přečteno: 965x | Diskuse| Poezie a próza

Radek Šamberger

Život..

7.9.2012 v 11:53 | Karma: 11,02 | Přečteno: 867x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  15:15

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:15

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa...

Policie veze z Ukrajiny šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů

10. května 2024  15:01

Policie veze z Ukrajiny do České republiky šest Čechů zadržených v polovině dubna na Ukrajině v...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19,  aktualizováno  14:39

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při páteční rozlučkové návštěvě Ukrajiny uctila památku 118...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!