Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V nelítostných chapadlech fašismu i poválečného režimu

2. světová válka připravila o život miliony lidí a dalším milionům přepsala budoucnost. Ti, kdo přežili, neměli na růžích ustláno ani poté. Nový politický režim dokázal brát a ničit znovu...

O útrapách války, poválečné doby, ale i o komplikovanosti rodinných vztahů vypráví česká spisovatelka Vlasta Dušková ve své románové prvotině Kavky nad městem, kterou před nedávnem vydalo nakladatelství Knižní klub.

Román Kavky nad městem mapuje osudy několika členů jedné česko-německé rodiny, žijící v Čechách, od roku 1917 do roku 1958. V jejich osobních příbězích hrají hlavní roli, jak už to tak v životě chodí, rodinná pouta, splněné i nesplněné sny, politický režim a v neposlední řadě i láska a velikost lidského srdce.

 

První stránky knihy vsadila autorka do roku 1957, kdy na nemocničním lůžku právě umírá pětinásobná matka Gréta Vilhumová. Ta, ač německého původu, se v mládí provdala za Čecha, což její poměrně zámožná rodina nesla těžce. Pokud by ale někdo v jejím činu hledal čistou lásku, pak by hledal marně. Mladá Gréta, už jako svobodná matka, si Jáchyma vzala z ryze praktických důvodů.

 

Jáchym přesto celý život manželku bez výhrad miloval a byl jí naprosto oddaný. Grétiným ocelovým srdcem to však nikdy výrazněji nepohnulo a oplácet lásku většinou nebyla schopna. Stejně tak byla chladná a odmítavá i ke svým dětem. Je ale možné, že v posledních minutách svého života toho bude litovat...

 

Od Grétina životního příběhu, jenž otvírá vyprávění celého románu, se odvíjejí i ty další v následujících kapitolách. Ať už je to životní osud nejmladšího syna Norberta, který nedostatkem mateřské lásky trpěl snad nejvíce z dětí, nebo příběh dcery Heleny, nadějné začínající divadelní herečky, kterou se nový režim v poválečné době rozhodl v ničem nešetřit, či neradostný příběh Grétina bratra Frederika, nevázaného bohéma, jehož nitro bylo ve skutečnosti jiné, než jaké ukazoval světu ...

 

Během snídaně nenastala vhodná příležitost něco vysvětlovat, protože se mnohem dřív, nečekaně, dostavil ředitel zdejšího divadla. Těsně v patách mu pochodoval nažehlený, převoněný prcek. V proužkovaném obleku s přehnaně sebevědomým výrazem a s miniaturním cvikrem na pršákovitém nose vypadal dost směšně. Možná proto působil ředitel tak nervózně - kvůli svému mrňavému průvodci, který se ukázal být Němcem jako poleno. I slepý by poznal, že hlavní jednání právě začalo.

 

Jednotlivé osudy postav tak společně vytvářejí celý rodinný příběh, když ho postupem stránek střípek po střípku skládají dohromady. Nějaká další dramatická zápletka, která by se nad tím vším vinula, tu není. Jsou to zkrátka "obyčejné" životy několika lidí.

 

Přestože knize dominují samá těžká témata, čte se příjemně lehce a uvolněně. Může za to především měkký, místy úžasně poetický, styl vyprávění autorky. Ten z této knihy dělá jednoduše "krásně smutný" příběh.

 

 

Těsně nad lenivě plynoucí řekou se vznášely první oparové pásy. Obloha, hustě posetá zlatou krupicí, připomínala obrovský rozevřený deštník nad utichlou zemí. V domě nad řekou panovalo pokojné mlčení spánku. Listy na hrušni se nehybně třpytily odleskem jasné noci a hvězd. Nikdo se prozatím neprobouzel. Ani ptáci.

 

Vlastě Duškové na jeho sdělení stačilo 215 stránek. Prostor pro dalších 200 stránek tu zůstal nevyužitý. A je to dobře, protože právě v tom, že autorka nic nevypráví polopaticky, ale mnohdy jen v náznacích, kdy naťukne a pak nechá na čtenáři, aby si sám dosadil, domyslel nebo spojil, je ukryté velké kouzlo knihy.

 

V záplavě všech osvědčených bestsellerů je toto trochu "neviditelné" dílko vítanou změnou a přesvědčivým příběhem o rodinných hodnotách.

 

 

Autor: Vlasta Dušková

Název knihy: Kavky nad městem

Nakladatelství: Knižní klub 

Vydáno: 9/2014

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | pátek 10.10.2014 18:00 | karma článku: 7,33 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Okamura předčítal Trumpův projev a na obstrukce dorazil i hokejový králík Bob

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  11:39

Přímý přenos Do parlamentu, na bitvu o korespondenční volbu, dorazil i maskot hokejového šampionát, králík Bob v...

Raději europoslancem než ministrem. V Polsku končí čtyři členové vlády

10. května 2024  11:33

Polský premiér Donald Tusk vyměnil čtyři ministry své vlády, a to v resortech vnitra, kultury,...

„Do války se chodí zabíjet.“ Ukrajinský ministr hájil i povolávání vrahů

10. května 2024  11:02

Ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska se domnívá, že z vězeňského systému by mohlo být...

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček. Nejsou predátorské, hájí se

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  10:59

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v podezřelých...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik