Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osudný okamžik

Dvě kamarádky, společně strávené odpoledne a jedna zdánlivě nevinná lež, která spustí dlouhý řetězec nedorozumění a tajemství. Může přiznaná pravda pomoci nebo spíše ublížit? Jak naložit s vlastními výčitkami svědomí?

Britská novinářka Rebecca Thornton je autorkou tří románů, z nichž ten poslední nedávno vyšel v českém překladu v nakladatelství Euromedia. Nese název Osudný okamžik a vypráví příběh dvou kamarádek, jimž do přátelství vstoupí lež, která po sobě zanechá nenapravitelné následky.

Sarah a Liza se seznámily před lety na předporodním kurzu. Dnes mají obě pětileté chlapce a za sebou společné zážitky, které je stmelily. Když spolu s dětmi vyrazí do nově otevřeného sportovního centra, má to být jen obyčejný příjemně strávený den. Všechno se však pokazí ve chvíli, kdy Sarah slíbí Lize, že zkontroluje jejího chlapce, hrajícího si na venkovním hřišti.

Sarah ale na svůj slib zapomene a místo toho se dá do řeči s ženou, kterou dlouho neviděla. Když pak malý Jack vyleze na hřišti na sloup, spadne a utrpí těžké zranění, stojí vyděšená Sarah před dilematem: říct pravdu o tom, že chlapce nezkontrolovala a ztratit kamarádku, nebo nepřiznat se a lhát, aby si ji udržela? Rozhodne se pro druhou možnost a tím dává do pohybu události, které ověří nejen sílu jejich přátelství, ale i duševní zdraví jí samotné. Každá lež stejně jednoho dne, ať už dříve či později, vyjde najevo…

Osudný okamžik definují především tajemství, lži, nepochopení a vina. Tato směsice rezonuje mezi oběma hrdinkami a posouvá je blíž a blíž slepé koleji, k níž nevyhnutelně směřují. Pravdou ale je, že občas navzdory veškeré logice. Jistojistě platí, že když jde o cizí neštěstí, lidé rádi spekulují a pomlouvají. Proto jako výsledek šeptandy stojí na okraji dění také drby a klevety, které v pojetí „moderního“ rodičovství nabírají na objemu. Mezi jednotlivými kapitolami lze najít úryvky z chatovacích skupin, přepisy rozhovorů svědků nehody, e-maily a aktualizace stránek na Facebooku.

Samotný příběh se odvíjí prostřednictvím dvou dějových linek. Ty se prolínají a povětšinou také doplňují. V té první sledujeme skrze vypravěče děj okolo Sarah, druhá předkládá dění optikou Lizy. Ambice autorky napsat psychologické drama se však naplnily jen z poloviny.

Vzájemné (a vesměs většinou zbytečné) lži jsou pro obě postavy drtivé a jejich nitra postupně víc a víc rozedraná. Velký prostor pro psychologické rozpracování a progres postav autorka využila více než dobře. S čím si naopak moc rady nevěděla, je technika vyprávění. Pomalejší tempo, chaotičnost a jistá patetičnost způsobují slovní vodopády, jimiž autorka plní stránky, a které zbytečně rozháraně čeří vody, aniž by měly nutný důvod a udržely se v opodstatněných mantinelech. Časté šmodrchání rozličných tajemství pak spletené klubko neustále nabaluje a v konečném důsledku ztrácí díky přeceněné čtenářově trpělivosti kouskem na věrohodnosti.

Osudný okamžik má sice několik nedostatků, ale nepostrádá čtivost, napětí a sálající atmosféru. Nabízí krom jiného i pohled na nepříjemné tlaky v oblasti moderního rodičovství, přátelství, vztahů a rovněž obnažuje lidskou posedlost vahou důležitosti cizího mínění o nás samotných. Oproti boji, který občas svedla autorka v průběhu kapitol sama se sebou, se jí nadmíru vydařilo jemné a empatické uzavření příběhu.

Moje hodnocení: 70%

Autor: Rebecca Thornton
Název: Osudný okamžik / The Fallout (2019)
Počet stran: 376
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Vydáno: 02/2021

Autor: Eva Šamánková | neděle 11.4.2021 18:12 | karma článku: 6,50 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Jiné místo - Netušili, co skrývá mlha

Čerstvá partnerská známost a první společný výlet. Měl to být příjemný prodloužený víkend v centru krásných lázní. Stala se z toho však noční můra a nejděsivější životní zážitek. Co schovala a dosud nevydala pohlcující mlha?

23.5.2023 v 9:33 | Karma: 8,59 | Přečteno: 215x | Kultura

Eva Šamánková

Kožené srdce

Parta detektivů z oddělení vražd a dva případy, které by se ani vyšetřovat neměly. Infarkt vysoce postaveného úředníka by měl být přirozenou příčinou úmrtí a navrátivší se syn jednoho z kolegů by neměl být lhář. Je to ale pravda?

20.4.2023 v 10:40 | Karma: 6,04 | Přečteno: 163x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Ořechy na cukroví

Ořechů není nikdy dost. Vždy se najde někdo, kdo si na nich pochutná. Život obvykle nebývá snadný. Ani ve svém průběhu ani na samotném sklonku. Ale pokud kolem sebe máme alespoň někoho, koho máme rádi a on nás, nikdy není tak zle.

18.4.2023 v 15:31 | Karma: 8,36 | Přečteno: 241x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Slečna Marplová v novém luxusním kabátku

Nenápadná starší dáma se zálibou v pletení, která má to neobvyklé štěstí či smůlu vyskytovat se na místech nejrůznějších zločinů. Slečna Marplová z pera Agathy Christie ožívá v novém kabátku 12 povídek současných světových autorek

16.12.2022 v 15:41 | Karma: 8,03 | Přečteno: 208x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Pozůstalí

Žila ve spokojeném manželství. Když se její život zhroutil následkem sebevraždy manžela, ztratila veškeré jistoty. Teď je potřeba znovu se postavit na vlastní nohy. Podaří se jí to? Najde k tomu sílu navzdory bezbřehé samotě?

4.10.2022 v 12:01 | Karma: 7,03 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik