Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vás zradí vlastní paměť

Představte si, že se ráno probudíte v posteli vedle člověka, kterého ani v nejmenším nepoznáváte. A ten člověk začne tvrdit, že je vaším partnerem už více jak deset let. To jen vy trpíte ztrátou paměti. A tato situace se opakuje každé ráno, už po několik let. 

Probouzet se zbaveni vzpomínek a večer usínat s vědomím toho, že to, co máte a víte teď, nenávratně během noci zase odnese spánek, a ráno nebude nic, jen vy, na tom stále se opakujícím začátku…vědět, že všechno, co se v průběhu dne o sobě dozvíte, budete zítra hledat a nalézat znovu, a stále dokola vám to bude ubližovat…je hodně děsivá představa. 

 

Právě touto zápletkou o ztrátě paměti a neustále se opakující smyčce zaujal v roce 2011 Angličan S. J. Watson velkou řádku čtenářů knih. Jeho prvotina Dřív než půjdu spát sklidila velmi příznivé ohlasy ve 42 zemích, a tak ani tolik nepřekvapilo, že se tomuto psychologickému thrilleru dostalo velkého zájmu i od filmových tvůrců.

Filmová práva koupil Ridley Scott, a ten rozhodl, že scénář k filmu napíše a snímek natočí Rowan Joffe. Hlavní role obsadili známí herci – Nicole Kidman, Colin Firth a Mark Strong. Ti v 90-timinutovém filmu, který právě běží v našich kinech, dostávají velký prostor k prokázání svých hereckých kvalit. Jsou to právě oni tři, kteří se po drtivou většinu děje objevují na plátně a dominují tak příběhu. Dalších, vedlejších postav, se tu vyskytuje jen velice skromný počet. Je potřeba ale dodat, že jich tu stejně není třeba.

 

Nicole Kidman s velkou přesvědčivostí ztvárňuje roli čtyřicetileté Christine Lucasové, která trpí zvláštním druhem amnézie. Každé ráno se probouzí zmatená, vedle muže, jehož vůbec nepoznává, a s pocitem, že je jí 20 let, než jí zrcadlo nemilosrdně nabídne její čtyřicetiletý odraz. Cizí muž ji musí pokaždé vysvětlit, že je její manžel Ben (Colin Firth), i to, kde žijí, nebo jaká nehoda stojí za její ztrátou paměti. 

 

Přesto Ben o své manželce neví úplně všechno. Christine si totiž s pomocí schopného doktora Nashe vede už několik týdnů vlastní záznamy událostí dne. Doktor ji každé ráno volá, aby jí to připomněl. Díky tomu Christine postupně zjišťuje, že ne všechno, co je jí předkládáno jako pravda, pravdou také ve skutečnosti je…

Všichni herci podávají  po celou dobu velmi zdařilé výkony, a zprvu poklidné drama pomalu, ale jistě, táhnou do překvapivého finále. S každou scénou přibývá otázek i napětí, a atmosféra tak příjemně houstne.

Ten, kdo četl knihu, asi nijak výrazně překvapený z děje snímku nebude, protože filmaři se drželi knižní předlohy, až na pár maličkostí, poměrně věrně. Přesto několik podařených „lekaček“ nedovolí nikomu se nudit.

U nás vyšla kniha Dřív než půjdu spát v českém překladu poprvé rovněž v roce 2011, ve druhém vydání a s novou obálkou pak letos v září, současně s uvedením filmu do kin.

Knihu jsem četla před třemi lety a byla jsem z ní upřímně nadšená. S. J. Watson vypráví příjemně čtivě, s rozmyslem i vyváženou dávnou napětí. A poměrně originální zápletka se cení o to víc.

Filmové zpracování jsem si už jen z čisté zvědavosti nenechala ujít. A byla jsem příjemně překvapena, protože stejně tak, jako se kniha výborně četla, tak i na film se koukalo skvěle. Přestože Nicole Kidman nepatří zrovna mezi moje největší oblíbence, tak zrovna tato role jí sedla perfektně a výkon to byl bezchybný. Bez jakékoliv výhrady jsem jí to, i ostatním hercům, celé věřila.

Pokud máte rádi trochu toho napětí a překvapení, zkuste knihu či film Dřív než půjdu spát. Věřím, že vás ani jedno nezklame :)

 

 

         

 

Autor knihy: S. J. Watson

Název knihy: Dřív než půjdu spát

Vydalo nakladatelství: Knižní klub

Rok: 2011, 2014

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Šamánková | pondělí 13.10.2014 18:28 | karma článku: 8,02 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik