Jsou to frajeři. Rozvod je čistě demokratický prostředek.

Británie míří k nezávislosti! Plno politiků a byrokratů se dnes ráno probudí spocených, jejich noční můra o rozpadu té jediné správné říše se stává skutečností.  

Tak jako tolikrát v historii impérium vzniklo, prodělalo rozvoj, svůj vrchol, začalo degenerovat a postupně zaniklo. Dnešní EU mi víc než cokoliv jiného připomíná zhmotnělý sen o Čtvrté říši, kdy německý Führer se svým francouzským registrovaným partnerem diktují prostřednictvím nevolené centrální byrokracie zbytku Evropy svou politiku.

Britové pravděpodobně asi nečetli moudra českých komentátorů a nedali se zastrašit populistickou propagandou, která téměř dělala z odpůrců členství v EU příznivce Putina, rasisty, xenofoby a homofoby.

Stejně jako Československo v roce 1918 nebo Slovensko v roce 1993 se rozhodli pro svou samostatnost.

Zpochybňuje snad někdo historický krok a právo "Čechoslováků" na osamostatnění se od Rakousko-Uherského spolku, který se jim z jistých příčin zdál arogantní a nevýhodný?

Nejneuvěřitelnější komentář, který jsem slyšel, byl, že "Cameron si nezodpovědně zahrává s vypsáním referenda". Ano, vážně. Nezodpovědně se ptá vlastních voličů, co si přejí. Něco tak nebezpečného je možné jen v zemi, která má z celé Evropy nejdelší demokratickou tradici. A za to jim všechna čest!

Britové žijící v evropských státech, "cizinci" s britským volebním právem, Skoti, businessmani, kterým jde o velké finance - ti všichni volí pro setrvání v EU a přece to nestačilo. Jak moc musela být zbylá část rozhodnuta a nespokojena?!

Bude to bolet? Asi ano a nejspíše více Evropu než Britské impérium. Bude to zadarmo? Nebude. U mne konkrétně hrozí, že si třeba budu muset hledat novou práci. 

Ale přejme jim to.

Právo na sebeurčení i rozvod jsou čistě demokratické výrazové prostředky a i kdyby to bylo srdcervoucí, změna je nadějí na lepší budoucnost a třeba i korektnější vztahy mezi (dospělými) partnery. Hysterické výkřiky, že "jestli se rozvedou, Evropa nebude Anglii půjčovat své děti", chápu jako naprosto nemístný pokus o zastrašení a vydírání. 

Snad jsme přece zase neměli pocit, že tvoříme něco "na věčné časy a nikdy jinak!" ....

Pro zbytek EU to může být velké upozornění na to, že ne veškerý diktát Bruselu projde, a také příležitost ke změně a nápravě.

Nezbývá než být zvědaví na blízkou budoucnost a ostrovanům popřát:

LONG LIVE THE BRITISH QUEEN

Autor: Dušan Saiko | pátek 24.6.2016 7:00 | karma článku: 29,42 | přečteno: 910x