Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KHL, neboli Králové Hradecká Liga. Naše liga. Cosa nostra.

Už je na spadnutí. Druhá nejlepší liga na světě, s ambicemi být tou úplně nej je na cestě k nám do Hradce. Chce to už jen pár maličkostí. Přebudovat šatny a sehnat 300 až 400 miliónů korun

Ruští šéfové už to tu okoukli, arénu shledali vyhovující a chtějí jen kvalitnější šatny a finanční záruky. Paráda, to je maličkost. Bude mega-extraliga, zajásá nejeden hradecký patriot! Perníkáři z Pardubic se budou k nám do Mechova jezdit dívat na pořádný hokej! Do města potečou investice proudem, rozhýbe se hokejový trh v České zemi (nebojte, Moraváci také nepřijdou zkrátka) a spokojenost bude všeobecná.

Investice do města

Prý jsou téměř jisté. Jásat by měli především hoteliéři, restauratéři a možná i taxikáři budou čelit náporu nevídanému. Že se sem s ruskými investicemi, hráči a fanoušky přesune i kriminalita a ruská mafie? Božíčku, tomu by snad věřil pouze nějaký xenofobní maloměšťák, že? Bohapusté pomluvy, optat se můžete v Karlových Varech. Ruská kuchyně také není špatná, pořádná ruská restaurace nám tu v Hradci chybí. Majitelé nemovitostí také možná pookřejí, třeba tu ruští investoři nějaké byty nakoupí a udrží vysoké ceny, které nám všem Hradečákům tak vyhovují. Žádné jiné stotisícové město v česku se nemůže pochlubit tím, že má ceny bytů srovnatelné s Prahou.

Investice od města

Prý nebude potřeba. Peníze na provoz již hradečtí radní sehnali od několika firem, škoda jen, že nám tají jejich jména. Město Hradec Králové poskytne jen záruky. Taková záruka, to je přeci jednoduchá a neškodná záležitost. Platíte pouze, pokud se něco nepovede a to se stává pouze výjimečně, že? U nás v Hradci máme s investováním radních bohaté zkušenosti, stačí připomenout rekonstrukci pivovaru. Kolují tu takové fámy, že nové krajské centrum za jeden a půl miliardy bylo mírně řečeno předražené a práce odfláknutá. Na zdech kanceláří podle zaměstnanců kondenzuje voda ze špatně udělané klimatizace, archív se díky zatékající vodě nedá používat. Ale to jsou jistě jen pomluvy, navíc co má společného hokej s pivovarem, že?

Půjde o naprosto odlišnou záležitost, maximálně se s postupem času může objevit nějaká zajímavá smlouva o spolupráci mezi novým klubem a firmou, spojenou s nějakým bývalým/současným radním. Nadhodím prodej vstupenek. Výnosy z prodeje vstupenek jsou v takovém rozpočtu zanedbatelné – a vlastně i rizikové. Město přenechá to „riziko“ na deset, dvacet, padesát let, zaručující příjem v řádech milionů korun někomu ochotnému to riziko nést. Absurdní? No jednu takovou absurdní smlouvu už tu máme. Hradečáci vědí kam mířím, pro ty ostatní zmíním výběr parkovného firmou Atol. Smlouva by mohla být uzavřena tak, že pokud by „férovému“ podnikání bránily nějaké nečekané překážky, město by po celou tu dobu dorovnávalo vzniklou ztrátu v plné výši.

KHL neponese žádná rizika, ta budou na bedrech HK

Co když se sezóna jaksi nepovede? Co když nebudou chodit diváci, sponzoři se rozutečou, hráči budou chtít své výplaty a klub skončí dříve než se to celé pořádně „rozjede“? Toto riziko podnikání tu je vždy a 400 miliónů není Hradecký největší průšvih... Jakákoliv banka ráda městu na „rozumný úrok“ půjčí a město to rádo zaplatí. A s ním každý občan města, i kdyby na hokej nikdy neměl v úmyslu jít.

Osobně bych si kvalitní hokejovou soutěž u nás přál, hokejově by to prospělo všem. Český hokej je na mezinárodním ústupu, medaile asi naše reprezentace nějakou dobu vozit nebude a mládeži by pohled do světa rychlého a moderního hokeje velmi prospěl.

Proč v tom tedy spíš větřím velký průšvih? Vidím to moc černě? Jsem moc podezíravý? Možná ano, jenže po předchozích zkušenostech mi nezbývá nic jiného. Město by takovéto spekulace dopředu mělo vyvrátit jasným zveřejněním partnerů, zárukami, které hodlá poskytnout a vůbec vyložit karty na stůl. Jenže pohledem radních - naše město, náš hokej, naše liga, naše věc. Cosa nostra.

P.S. - 2016 - jak to dopadlo s KHL v ČR se můžete dozvědět zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/HC_Lev_Praha 

Autor: Vít Šafránek | středa 31.3.2010 10:38 | karma článku: 16,35 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.