Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je cesta z krize na obzoru, nebo se teprve teď máme na co těšit?

Tak krize je prý pomalu za námi, nezaměstnanost nám sice ještě trochu vyskočí, ale pak se vše začne vracet k normálu. To jsou hlavní poselství pro veřejnost. Nevěřím těmto optimistickým zprávám z posledních dnů ani co by se za nehet vešlo.

Proč?

Navazuji zde na svůj předchozí článek Koho se dotkne krize? Krev, pot a slzy pro každého.

Už koncem devadesátých let došlo ve Spojených státech k recesi podobné této, ne však rozsahem. Začala se zvyšovat nezaměstnanost a snižovat spotřeba, tedy to, co pozorujeme stále, až dodnes. Způsobeno to bylo pozvolným přesouváním výroby do Číny a jiných levnějších zemí, zvyšováním produktivity výroby doma (tedy propouštěním), masivním nástupem informačních technologií, kdy jeden účetní systém nahradil práci mnoha účetních (opět propouštěním) – a slučováním firem do větších za účelem vyšší produktivity (stále propouštění). Propouštění, nebo snižování platů vedlo k úbytku peněz mezi lidmi.

Tehdejší americká vláda ve spolupráci s FEDem se rozhodla tento problém řešit. Bohužel dost nešťastně, protože se na radu Alana Greenspana a FEDu rozhodla dodat do oběhu větší množství peněz prostřednictvím levných hypoték a úvěrů, které byly dávány téměř každému. A to se dělo prakticky až do roku 2008. Jak se zvyšovalo množství peněz v oběhu, tak také klesala jejich hodnota, jak je vidět v grafu. Krátkodobě to ekonomice pomohlo, pak ale pokračoval pád.

Graf znázorňuje propad hodnoty dolaru vůči koruně. Pomineme-li možnost, že se česká koruna stala nejrychleji zpevňující měnou na světě, tak nám zbývá jen ta možnost, že se hodnota dolaru v roce 2008 propadla až na třetinu své hodnoty roku 2001 (38,70 Kč - 15,10 Kč)

Pokud by krize skutečně začala problémy na hypotečním trhu v USA a pak se přelila díky špatným aktivům do Evropy, resp. celého světa, tak je to stále veřejnosti prezentováno, měl by být její konec za námi již dávno. Banky, akcionáři a drobní střadatelé by měli odepsat své ztráty, několik (desítek, stovek?) subjektů ohlásit krach a to by mělo být vše. Proč se tedy stále propouští? Proč stále klesá průmyslová výroba a maloobchodní tržby? Ukazuje se, že hypoteční krach byl jen mimovolným důsledkem jiného nezvratně postupujícího trendu a sám o sobě nepodstatnou událostí. Nikoliv tedy příčinou! Čtěte dále, pokud vás to zajímá.

Tento masivní tisk peněz v kombinaci s jejich dostupností vedl k „vyšroubování“ cen nemovitostí do neskutečných výšin a bylo jen otázkou času, kdy se hypoteční trh složí jako domeček z karet. To vše proto, že se nepodařilo zvrátit trend nejdůležitější, totiž nárůst nezaměstnanosti. Naopak, tento trend se neustále prohlubuje. Pokles hodnoty dolaru byl nejmarkantnější v roce 2008, od té doby se lehce zvedl z neuvěřitelných patnácti korun na nynějších cca osmnáct. Nevím nakolik je růst dolaru způsoben poklesem hodnoty koruny, nebo ostatních měn, či zlepšeným stavem ekonomiky...

To je ovšem jen jedna strana mince zvaným finanční krize. Druhá je ta, že USA spotřebovávaly 75% světové produkce a vyrobily jen 25%. Zjednodušeně řečeno, do Spojených států proudilo zboží a výrobky, ze Spojených států dolary. FIAT měna dolary! Největším obchodním partnerem USA jsou Německo, Japonsko a Čína. Nemusíte věštit z koule, abyste uhodli, kdo má největší devizové rezervy na světě a také největší problémy na světě. Čína má zásoby dolarů v hodnotě 2,13 bilionů, Japonsko a Německo po 1,01 biliónu dolarů.

Nemám tušení, co tyto země říkají na zprávy o Obamových plánech pro americkou ekonomiku, totiž přilévat další a další peníze. Už teď se jim hodnota těchto rezerv oproti roku 2001 smrskla téměř na třetinu! Pokud by chtěly dolary prodat a zbavit se jich, tak by jejich cenu srazily sami svou aktivitou někam ke dnu a tak teď sedí na hromadě papíru a neví co s ním. Proto se teď také vynořují zprávy o nahrazení dolaru jiným platidlem, nějakou globální světovou měnou.

Je paradoxní, že jmenované země byly ještě donedávna považovány ze ekonomické tygry a dávány za příklad všem ostatním. Ve světle těchto úvah mi spíše vychází, že mírně řečeno hrály podle amerických not. Co se děje v Číně, asi není nutné popisovat a ani by se to do tohoto článku nevešlo. Tam je kombinace amerického kapitálu, americko-čínských metod podnikání a komunistické diktatury naprosto smrtícím koktejlem pro místní obyvatelstvo a potažmo celou světovou ekonomiku.

Co dál? Je jasné, že stávající systém je za a) nevýhodný pro všechny kromě Američanů (zdaleka ne ale všech) a za b) neudržitelný. Není možné neustále pro někoho vyrábět a obratem za to získávat peníze stále nižší hodnoty a navíc pak čekat až budou znehodnoceny úplně, bez možnosti to jakkoliv ovlivnit.

Můžeme samozřejmě doufat, že opět nastane původní status quo a vše bude jako dřív, ale je to reálné? Aby Američané zase mohli dávat světu práci, budou nejdříve muset dát práci vlastním lidem, aby ti následně mohli své peníze utrácet za produkty vyrobené mimo USA. To bude v souvislosti s již popisovaným neustálým tlakem na zvyšování produktivity a nahrazováním lidské pracovní síly technikou prakticky neproveditelné.

Cesta z krize může vést jen jedním směrem a to zvyšováním zaměstnanosti a ne zvyšováním produktivity, což ovšem odporuje všem současným ekonomickým principům. Žádná firma nebude zaměstnávat lidi jen proto, že musí být zaměstnaní. To už tu bylo a také to nedopadlo nejlépe. Je zajímavé, že na tyto trendy již v roce 2000 upozornil profesor ekonomie Bernard Lieataer a situaci, která vloni nastala již tehdy předpověděl ve své knize Budoucnost peněz. Jeho myšlenky se snaží zájemcům z česka zprostředkovat web Cestazkrize.cz.

U nás se snaží nastartovat proces levných půjček ČNB, která snížila mezibankovní sazby na 1,25% a doufá, že to banky dotlačí k půjčování levnějších peněz. Tím by se do oběhu dostaly peníze, které začínají chybět a ekonomika by se mohla dočasně oživit. Ale se všemi průvodními jevy, které jsme pozorovali v USA. Tedy, to je hlavní důvod proč sledovat vývoj v USA, protože pokud se celý svět (včetně ČR) ubírá stejnou cestou, tak se vývoj v Americe s několika měsíčním zpožděním projeví i u nás. Na příkladu Ameriky vidíme, že toto řešení není řešením, ale jen odsunutím problému až do infarktové situace.

Nejsem ekonom a můj pohled je jen logickou úvahou o tom, jaké procesy právě pozorujeme. Uvítám názor odborníka k mému článku, pokud si ho tedy nějaký přečte… :-) Vlastně uvítám jekékoliv názory a připomínky do diskuze.

Z těchto zdrojů jsem čerpal některé informace ke článku
Japonsko, finanční a daňový sektor Německo, finanční a daňový sektor

Autor: Vít Šafránek | pondělí 2.11.2009 7:43 | karma článku: 14,39 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Vít Šafránek

Sputnik pro každého, V jako Hybrid

Jedním z cílů hybridní války je ztráta důvěry veřejnosti ve vlastní vládu a instituce. To se nám tady v Czechii daří svědomitě i bez přispění Ruské federace :-)

16.4.2021 v 13:51 | Karma: 15,33 | Přečteno: 360x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Divný roky

Když se nám před sedmi lety narodil hendikepovaný syn s vážnou diagnózou, tak se mi na chvíli zhroutil život. Byl jsem naštvaný na celý svět, bral jsem si to moc osobně.

21.9.2020 v 11:15 | Karma: 18,47 | Přečteno: 918x | Diskuse| Osobní

Vít Šafránek

Proč jsem byl „nejen“ na Letné i já.

Když v roce 2004 vyhrál Václav Klaus volbu prezidenta, tak jsem dočasně „emigroval“ a odjel do Anglie. Nechápal jsem, jak si můžeme zvolit člověka, který od revoluce pracuje na přesunu majetku státu do rukou kamarádům.

1.7.2019 v 12:10 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Občanské aktivity

Vít Šafránek

Zeman a Šlouf na věčné časy

Dobrý den, dnes vám nabízím k pobavení další obrázek. Sliboval jsem, že se polepším a nebudu se strefovat jen do Klause. Tak zde je můj druhý oblíbenec. Ten první se už totálně odrovnal sám a schytal to i od nás blogerů celkem dost.

11.1.2013 v 14:24 | Karma: 13,53 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Vít Šafránek

Čert pro Klause

Dovolím si tu namalovat Klausovu nejmodřejší noční můru. Po poslední sérii výroků a chytrostí si opět hradní dědek zasloužil moji pozornost. Ještě tu pár kresbiček před tím, než se Jeho výsost odsune z úřadu do svého fanklubu mezi Svobodné asi přibude... Odpusťte mi to.

14.12.2012 v 16:11 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2062x
Žiji teď a tady v ČR. Žeru muziku, fotím pro radost a jsem založením optimista. Co se týče politiky, tak tam to neplatí. I když... Karta se snad začíná obracet! 

V diskuzích mám nickname vteck.