652 kroků pro novou generaci

Kde vzít nové poctivé a pracovité politiky? Jak postupně měnit ovzduší v české politice? Proč jít volit? Co mohu změnit? Tyto mnohé otázky si lidé kladou před každými volbami. Odpověď je jednoduchá. Jít volit! Jít volit novou generaci.

Volby do poslanecké sněmovny na začátku léta ukázaly, že je opravdu možné svým hlasem něco změnit, něco podpořit, něčemu zabránit. Další výzvou jsou podzimní komunální volby. Někde jsem slyšel, že průměrná docházková vzdálenost do volební místnosti a zpět je 652 kroků. Tolik kroků stačí ke změně. 652 kroků stačí k tomu, aby mohla přijít nová generace. Lidé, kteří nejsou poznamenaní stigmatem komunistické minulosti nebo divokou privatizací devadesátých let. Komunální politici jsou stavebním kamenem krajské a „velké“ parlamentní politiky ve všech vyspělých demokraciích. Pokud chce za čtyři či osm let vybírat z nových energických, vitálních a zároveň zkušených komunálních politiků, musíme dnes postupně obměnit generaci současných zastupitelů. Jsou zastupitelstva, která dobře „kopou“ za svoje město, za zájmy jejich občanů. Ale stejně jako ve fotbale se takové týmy postupně mění. Citlivě a s rozvahou. I tým, který ve fotbale vyhrál Ligu mistrů, prochází přirozenou obměnu. Vítězný tým potřebuje jak zkušeného lídra, pečlivého obránce či kreativního režiséra hry, tak dynamického útočníka nebo odpovědného a nápaditého centra. A tak by to mělo fungovat i v politice, tu komunální nevyjímaje. V žádném případě to neznamená, co staré je špatné! Vždy se musí stavět na osvědčených hodnotách s vizí do budoucna.

Spousta dnešních třicátníků však mají nejen elán a nadšení, ale také dobré vzdělání a zkušenosti, umějí jazyky, mají nadhled a vůli věci posunout zase někam dál… Je potřeba doplnit a posilnit týmy, přinést novou energii či inovativní myšlenky. 

652 kroků stačí k tomu, aby Vaše obec a město dostalo dostal novou energii, nové nápady – novou generaci. 652 kroků není zas tak moc…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šafařík | středa 25.8.2010 10:25 | karma článku: 8,46 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Jan Šafařík

Příležitost krize

12.4.2021 v 13:31 | Karma: 6,86

Jan Šafařík

Partner, který vás podpoří

26.9.2016 v 19:42 | Karma: 9,15