Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O sportovních výkonech, penězích a lajdáctví

Olympiáda skončila skoro před dvěma měsíci. Všichni naši sportovci se dávno vrátili domů. Někteří zase hned odjeli na další mezinárodní klání a závody. A provokativně vyznívající  věta premiéra Topolánka, že za ty prachy mohlo být těch medailí víc, mi stále hlodá v mysli. Těch medailí mohlo být opravdu víc……

Do sportu obecně proudí obrovské množství peněz a sportovci jsou oslavované hvězdy, povětšinou za to, že umí hezky kopnout do balonu nebo šikovně mydlit dřevěným klacíkem do kusu gumy. Obecně to platí na většinu sportů.

Řekněme si na rovinu, že naši přeplacení sportovci zklamali. Jejich výkon nebyl nic moc - až na pár výjimek, od kterých se to ale více či méně čekalo ( Špotáková, Emmons, Kostelecký ). Těch výjimek je v našem sportu po málu.  Do těchto sportovních odvětví plyne málo peněz a jejich výkony, ač na světové úrovni, jsou ohodnoceny velmi bídně. Těch výjimek je dost – např. rychlobruslařka Sáblíková, fourcrossař  Prokop atd. Bafuňáři si jistě kladou otázku : „Proč bychom měli dávat peníze člověku, který je světová špička, když je můžeme vrazit do kapes našich fotbalových reprezentantů, kteří je jistě rádi obratem utratí za štětky a chlast???“  Nic proti zábavě, ať se hoši pobaví, ale v době kdy nereprezentují. I když to oni nedělají už delší dobu.  A to je ještě k zamyšlení, zda by dotyční měli za reprezentování dostávat zaplaceno. Měla by to být čest reprezentovat svou vlast, ještě při výkonech, které mnohdy předvádějí.

Naši fotbalisté a hokejisté jsou jedni z nejlépe placených lidí u nás a někteří si vydělají za rok tolik peněz, které by skromnější rodině stačily na živobytí po několik generací ( záměrně nadsazeno ). Zábavné na tom je, že chtějí stále víc a víc. Viz stávka v NHL. Co je opravňuje k tomu, aby žádali takové částky za šaškování na hřišti – teď myslím spíš fotbalisty a jejich pohyb na hřišti, protože ten se sportováním moc srovnat nedá.

Ale zpět k tvrzení pana premiéra ( ne že bych se domníval, že politici za plat, který dostávají odvádějí náležitou práci ). Olympiáda stála stát téměř 40 miliónů. Říkám si jestli by se to nedalo osekat a ty peníze použít jinak – třeba jako odměnu poslanci, který se toho ujme – hahaha. Osekat by se to jistě dalo, třeba zpřísněním limitů. To by se potom nemuselo stávat, že Katka Baďurová třikrát proběhne při pokusu o základní výšku ve skoku o tyči ( a její přítel výškař Janků a jeho kolega Bába se taky zrovna nepředvedli ). To nebyl výkon, ale výsměch. To je podobné tomu kdyby Lance Armstrong nedovedl nasednout na kolo nebo Phelps skočit šipku. A výmluvy typu, že psychicky nezvládla tlak jsou podle mého dost hloupé. Již nějakou dobu závodí a na velkých závodech již určitě byla. Když manažer nezvládne nároky na něj kladené je propuštěn, doktor, který nezvládne psychicky nějakou situaci, může způsobit smrt pacienta a to je opravdu průser. No možná je to i nelogickou situací u nás – vyhodíme schopného člověka a dosadíme blbce, který zvoral co mohl a vorá dál ( např. dávná výměna eurokomisaře Teličky za pomateného Špidlu, který navrhuje omezení slunečního svitu apod.). Katce nešlo o život, ani jí nikdo nechtěl vyhodit z práce, která ji živí, přesto to nezvládla. Tak na co potom je sportovcům psycholog, který byl jistě součástí týmu?

Peníze, které proudí do sportu jsou jako vyhozené z okna. Kdyby šly na kulturu, vzdělávání, vědu, zdravotnictví byly by jistě smysluplněji využity ( i když i tady mnohdy dochází, a to hlavně díky politikům a jim podobným koumalům, ke zneužívání peněz z veřejných rozpočtů). Faktem zůstává, že sponzoringem Sparty si podnikatel udělá větší reklamu než kdyby dal finance na podporu výzkumu profesora Holého, ale to je spíš do diskuze o stavu společnosti.

Pan premiér měl pravdu když zmíněnou větu vyslovil a my bychom se měli zamyslet nad tím jestli má cenu vrážet peníze do břídilů, kteří mnohdy republiku nereprezentují, ale dělají jí spíše ostudu jako donedávna jistý duchem prostý chlapec z Vigantic závodící ve svém sportovním vozidle ve Francii. Mělo by se spíše uvažovat o větší podpoře handicapovaných sportovců, ti totiž opravdu sportují a podávají výkony. Jen to překonat handicap je výkon, o kterému se naši fotbalisti ani nepřiblíží. 

 

P.S.: omlouvám se spolužačce ze sportovního gymnázia K.B. za tu kritiku, fandím jí, ale olympijský výkon mě velmi zklamal.

Autor: Robert Šafarčík | pondělí 6.10.2008 16:45 | karma článku: 10,55 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Robert Šafarčík

Člověk český (Homo schvejcus)

Tento zajímavý druh se vyskytuje v oblasti Českého masivu po Beskydy a se svými třemi poddruhy: Homo schvejcus pragensis, Homo schvejcus moravicus a Homo schvejcus sileticus zde patří k nejhojnějším.

23.4.2013 v 8:50 | Karma: 10,97 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Robert Šafarčík

Můj opožděný průjem

No když může mít novoroční projev moravský samuraj Tokio, tak můžu k národu promluvit stručně i já. U jeho projevu sem totiž málem usnul a nedočetl ho. Moje škoda. Tolik frází sem dlouho nečetl. Ale o tom psát nechci....

3.1.2013 v 12:04 | Karma: 13,23 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Robert Šafarčík

Politická korektnost je blbost

Naučme se nazývat věci pravými jmény. Ti čtyři "géniové" by měli dostat čas, se nad svým činem - za peníze daňových poplatníků pochopitelně - zamyslet. Ta mediální masáž a výroky jsou, ale trochu moc.

20.10.2010 v 12:46 | Karma: 45,66 | Přečteno: 8051x | Diskuse| Ostatní

Robert Šafarčík

Kostka vs. obdélník

Tak to se zas soudruzi v politice předvedli. Vláda nemá na dotaci na vědeckou knihovnu do Ostravy, která byla příslíbena už jejími předchůdci. No nic šetříme a kultura je první zbytnou věcí, kterou můžeme postrádat. Ale hlavně, že je na zbytečný stadion pro čutálisty.

17.9.2010 v 10:52 | Karma: 14,17 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Ostrava

Robert Šafarčík

Ostravská Maracaná aneb parodie na město kultury

Dnešní MfD přinesly zajímavou zprávu - v Ostravě se bude stavět fotbalový stadion pro 25 tisíc lidí. Stát bude asi 1,25 miliardy. Až dotud nic nového. Zajímavé je na tom to, že Ostravě jako kandidátovi na evropské město kultury 2015 chybí městská galerie, dále krajské město postrádá novou budovu vědecké knihovny ......... !!? Ale stavět se bude plácek pro pár pošahanců honících se za kusem nafouklé vepřovice.

22.1.2010 v 22:58 | Karma: 23,45 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x

Seznam rubrik