Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zasaď strom, zploď syna, postav mu dům.

"Neúcta ke stáří pramení i z neúcty k mládí, stačí se podívat, jak jsou na tom dnešní mladí lidé, které zrůdný systém a komunističtí rodiče vyhánějí zcela nebo nepřímo na ulici resp. k celoživotním dluhům u lichvářských bank. ... Těžko se dnes někdo bude starat o rodiče, když ti ho jako běžnou normu vykopávají do nicoty a dluhů, zatímco jim ve většině případů střechu nad hlavou dali zadara komouši nebo jejich rodiče,"

našla jsem mezi komentáři na svém blogu.


Rodina, v níž rodiče pečují o dospělé děti, je ideálem i pro čtenáře serveru Novinky.cz, který napsal: "děti stojí hodně peněz, studia jsou drahé, pak jim musíte postavit barák, koupit auto."

Potomstvo je třeba zabezpečit, o tom žádná. Nezletilé dítě potřebuje mít co jíst, co si obléknout, kde spát. Potřebuje chodit do (pokud možno dobré) školy, možná i do nějakých (pokud možno dobrých) kroužků.  To všechno je povinnost i nejlepší zájem rodičů. Ale plně hrazené výlohy na vysokoškolská studia? Dům? Auto?

Rodiče by, podle mě,  měli dítě především vychovat tak, aby si "studia, barák a auto" dokázalo zajistit samo. A hlavně ne tak, aby případné pořízení čehokoli z výše uvedeného rodiči považovalo za samozřejmost, nebo dokonce povinnost rodičů.

Můj příbuzný má syna - třicátníka. Platil mu školu, kterou syn nedokončil. Koupil mu byt, který syn prodal a peníze rozházel. "Poučen", koupil můj příbuzný synkovi na další byt už jen smlouvu – přece jen, nenechá potomka – v té době už s manželkou a miminem – na ulici. Z bytu s regulovaným nájemným mladíka vystěhovali. Neplatil.

Říkám si, jestli by se onen mladý muž choval stejně, kdyby si na školné vydělával nočními brigádami, na byt si vzal půjčku a věděl, že z jeho vlastních průšvihů ho nikdo jiný tahat nebude?

Ten příbuzný, o kterém byla řeč, je dobře situovaný muž - podpora nezdárného potomka mu velkou hmotnou újmu nepůsobí. Ale existují i obětavější rodiče:

"Přibližně 5000 bytů ročně se v poslední době v Praze uvolňuje tím, že se jejich majitelé odstěhovali na chaty a chalupy. Zhruba 20 až 30 procent vlastníků prázdné byty dále pronajímá, ostatní je třeba prodají nebo poskytnou svým dětem a vnoučatům.Kromě Prahy se stěhování na chaty týká hlavně Brna, výjimkou ale není například ani v Ostravě nebo Plzni. 
Většina lidí, kteří se takto z měst stěhují, patří spíše mezi seniory.    
Hlavní motivací pro ně většinou není pronájem bytu, ale jeho přenechání dalším generacím, soudí Diblík; lidé volí bydlení na chatách a chalupách jako levnější alternativu ke koupi rodinného domu.

"Po zateplení a dalších úpravách je investice nižší. Je to však  vykoupeno kvalitou bydlení," informoval Jan Kratochvíl z MEXX Reality."
 

Podle tohoto článku starší lidé, kteří po životě plném práce a povinností zasluhují žít ve všem pohodlí, často upravují své chaty a dobrovolně souhlasí se snížením kvality bydlení, aby jejich děti měly všechen luxus... a byt (většinou) zdarma. Přesto se k nim v naší společnosti chováme hůř, než leckde jinde, kde se dospělé děti tolik nerozmazlují. V mnoha zemích se po vyslovení některých myšlenek lidé polekají: Dát staré rodiče nebo prarodiče z domu? Nepostarat se o ně v nemoci a ve smrti? Co je to za nápady? Rodičům přece člověk vděčí za život! Dluh rodičům se nikdy splatit nedá, i kdyby se rodiče dítěte vzdali hned po narození.

Díváme se tu na to jinak: lidé chodí do práce, nemají čas, nemají peníze, aby zůstali doma... nebo si to myslí. Málokdo je ochotný změnit zaměstnání, domluvit se s partnerem, aby jeden mohl být vždycky doma a postarat se o – třeba celá léta – umírajícího dědečka. A taky, kdo by chtěl mít senilního starce doma? Je pohodlnější říkat "dědeček potřebuje specializovanou péči, tu my mu doma nikdy dát nemůžeme," případně "otec nás opustil, když jsem byl malý, tak teď si ho domů brát nebudu!". Rodičům tu splácíme "něco za něco", i v našich pohádkách to tak bývá. A často "za něco" nedáváme nic.

Letošní březnové zprávy uváděly, že většina důchodců  dospělým dětem pravidelně finančně vypomáhá, mnohdy i úsporami nebo finančními rezervami. Přestože téměř polovina těchto starých rodičů počítá s tím, že děti na ně nebudou mít čas. Přestože 71% dotazovaných se nedomnívalo, že by kvůli jejich nemoci děti přestaly chodit do práce.

Ojedinělý průzkum prováděný sdružením Život 90 naznačil možnost, že 13% českých seniorů má zkušenost s fyzickým týráním a 20% se setkalo s týráním psychickým. Případy násilí na starých lidech bývají odhaleny jen vzácně (o.s. Život hovoří o pouhých šestnácti procentech): samy oběti týrání tají, ze studu, že se jim nepodařilo vychovat vlastní děti (jsou-li to ony, kdo tak jednají), z pocitu viny nebo ze strachu.

Představa, že by rodiče měli finančně podporovat dospělé děti, je u nás tak zakořeněna, že i mnohý důchodce, balancující na samé hranici důstojné existence, podstrkuje peníze nadprůměrně vydělávajícím dětem - nebo se trápí pocity viny proto, že podstrkovat nemůže.

Také já se u čtenářů tu a tam setkám s pohoršením nad bezcitností mé rodiny - to poté, co si přečetli pasáže o tom, jak jsme žili bez teplé vody a neměli co jíst... a jsou názoru, že rodiče mi měli pomáhat. 

Bez ohledu na to, že rodiče by mi jistě pomohli, kdybych je o to požádala, tu myšlenku s (některými) čtenáři nesdílím. Proč by měli rodiče podporovat dospělé a zdravé dítě, pokud to není opravdu nezbytně nutné?

Moji rodiče nám, dětem, nedali byt, dům ani auto. Maminka nám dala něco lepšího - život. Nosila nás devět měsíců, porodila nás. Kojila nás, chovala, utírala nám zadečky, foukala na rozbitá kolena, plakala, když jsme měly horečku nebo nás něco bolelo.  Rodiče se s námi učili, když jsme chodily do školy, vyprávěli nám pohádky. Trpěli naše pubertální nálady a báli se o nás, když jsme cestovaly.   

Auta a dům? Ty si můžou nechat.

Rodičům vděčíme - my všichni - za to, že nás přivedli na svět a dali nám (aspoň většina z nich) lásku. To ostatní si můžeme pořídit sami.

 

Další články autorky: http://manzelka.bloguje.cz

 

http://www.zivot90.cz/4-socialni-sluzby/14-senior-telefon--telefonicka-krizova-pomoc/143-tyrani 

http://portal.justice.cz/justice2/soubor.aspx?id=78946 

http://www.sreality.cz/reality/stehovanim-na-chaty-lide-casto-resi-bydleni-deti-a2783


http://www.novinky.cz/ekonomika/134951-vetsina-duchodcu-dava-penize-svym-dospelym-detem.html
Foto v perexu: http://www.freedigitalphotos.net/

Autor: Karíma Sadio | pondělí 16.11.2009 8:16 | karma článku: 24,30 | přečteno: 3722x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)