Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svobodné otroctví

Potkala jsem je v nákupním centru. Bylo jich šest: malý štíhlý Arab středního věku, baculatá dáma, od hlavy k patě v černém a tři nastrojené předškolní ratolesti. A služka, Asiatka ověšená taškami a snažící se udržet pod kontrolou děti, které se ji tu a tam pokusily kopnout.

Chvilenku jsem sledovala tu utahanou paní, snad Indku, už skoro středního věku, jak se za naprostého nezájmu svých zaměstnavatelů pokouší zvládnout tu drobotinu humánními metodami. 

Vnutila se mi vzpomínka na to, jak si jedna z dcer kteréhosi mého dávného zaměstnavatele vyrazila zub... A její maminka, i když byla doma, s  šokovanou a krvácející holčičkou k zubaři poslala řidiče a chůvu.

Pak jsem si vzpomněla na jiného ze svých zaměstnavatelů, který měl pákistánského kuchaře. Kuchař onemocněl rakovinou; operace byla nevyhnutelná, a my obden telefonovali do nemocnice, jestli už by ho nemohli pustit – sice to, ano, platila státní pokladna, ale přece se na útraty království nebude léčit nějaký Pákistánec! Co na tom, že léčbu mu má podle smlouvy hradit zaměstnavatel... A tak jsme tenkrát telefonovali, dokud se nám  nepodařilo přesvědčit ošetřujícího lékaře, že kuchař odletí do Perského zálivu - "ano, má tam zajištěno přijetí v nemocnici. Ano, veškerou lékařskou péči. Ano,  už tam na něj čekají. Hlavně, prosím, nezapomeňte přiložit lékařskou dokumentaci",  posadili kuchaře s výpovědí v ruce na letadlo a šupem ho vrátili domů. Do Pákistánu, bez peněz.

Zemřel měsíc nato.

 

Ve státech Perského zálivu jsou zaměstnány miliony zahraničních pracovníků z Pákistánu, Filipín, Indie, Nepálu, Indonésie, Eritreje a dalších zemí.

Chtějí pracovat. Chtějí pomáhat svým rodinám... a tak zaplatí agenturám za kurs a zprostředkování zaměstnání - někde až tisíc dolarů. Absolvují kurs, kde se lidé z extrémně chudého prostředí naučí, jak používat roztok na čištění odpadů, jak splachovat záchod nebo jak přebalit dítě. Dostanou smlouvu (o níž nevědí, že většina z ní neplatí) a letenku. A naději, že vložené (většinou povypůjčované) peníze se brzy vrátí. Naději, bohužel, často zklamanou.

 

Je běžné, že v hostitelských rodinách pracují i dvaadvacet hodin denně, sedm dnů v týdnu,  za mzdu nižší než 200 dolarů měsíčně. Je normální, že nemají žádné volno, že jejich cestovní pasy jsou zadržovány, že mnohdy nedostávají vůbec žádný plat – ten je jim "uschováván" u zaměstnavatelů a v době, kdy má být vyplacen v celkové výši, se zaměstnancům občas stávají "nehody" – věřitelka třeba ve třetím patře neopatrně myje okna a neštěstí je hotovo... Nikdo se nepozastavuje nad tím, že pomocnice v domácnosti jsou uráženy, bity a znásilňovány. Pokud se svým zaměstnavatelem otěhotní, bývají obžalovány z trestného činu smilstva.

 

 Jejich zastupitelské úřady se mnohokrát vůbec nedovědí, že občan je zadržen, uvězněn nebo hospitalizován. Když zemřou, stává se, že zpátky do vlasti dorazí jejich těla bez některých orgánů. Někdy jsou orgány odebírány i živým zahraničním pracovníkům, bez jejich vědomí.

 

Indonésanka Nour Miyati přišla o prsty na rukou a nohou v důsledku gangrény poté, co ji její zaměstnavatel zamkl a neumožnil jí přístup k jídlu ani k lékařskému ošetření (o vykopnutých zubech a poškozeném oku nemluvě). Když na něj v roce 2006 podala stížnost, byla odsouzena k devětasedmdesáti ranám bičem za křivé obvinění. Teprve letos soudy rozsudek přehodnotily a paní Miyati přiznaly odškodné ve výši 670 dolarů - jen zlomeček částky, jaké jsou v podobných případech  vypláceny občanům Saúdské Arábie. Její zaměstnavatelka bude potrestána pětatřiceti ranami bičem za týrání služebné).

 

Před dvěma lety byli v Saúdské Arábii svými zaměstnavateli brutálně ubiti indonéští zaměstnanci Siti Tarwiyah Slamet a Susmiyati Abdul Fulan; další dva skončili s vážnými zraněními na jednotce intenzivní péče. Za napadením zaměstnanců stálo podezření, že uřknuli člena rodiny svých "sponzorů".

 

Paní Manel ze Srí Lanky v Saúdské Arábii zemřela "při neobjasněné nehodě" poté, co jí zaměstnavatel dlužil plat za několik měsíců.

 

Další indonéská služebná přišla kvůli mučení svými zaměstnavateli o obě ruce a nohu.

 

Anista Marie ze Srí Lanky, která deset let nedostala plat, už nechce čekat na spravedlnost; chce jen sehnat peníze, aby se mohla vrátit domů a uvidět znovu své děti.

 

Takových případů jsou tisíce - většinou jde o pracovníky a pracovnice z Pákistánu, Bangladéše, Srí Lanky, Indie a Nepálu - a změny přicházejí pomalu.

Ostrovní stát Katar letos přijal alespoň zákon, podle něhož už zaměstnavatelé nesmějí svým zahraničním zaměstnancům zadržovat pasy. Mnoho dalších zemí ale s podobným krokem váhá... A zařazení "domácích zaměstnanců" pod zákoníky práce je na Blízkém východě stále v nedohlednu.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.migrant-rights.org/


http://weekly.ahram.org.eg/2007/847/eg10.htm
http://makkah.wordpress.com/2007/09/09/saudi-arabia-migrant-domestics-killed-by-employers-saudi-arabia-prt-migran-dibunuh-majikan/
http://www.hrw.org/en/news/2008/05/20/saudi-arabia-nour-miyati-denied-justice-torture
http://www.wsws.org/articles/2006/may2006/mane-m11.shtml
http://archive.gulfnews.com/articles/07/09/16/10154036.html
http://www.arabnews.com/?page=1&section=0&article=101322&d=18&m=9&y=2007&pix=kingdom.jpg&category=Kingdom
http://www.arabianbusiness.com/548219-foreign-embassies-welcome-qatar-sponsorship-laws

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karíma Sadio | čtvrtek 8.10.2009 15:01 | karma článku: 28,10 | přečteno: 3032x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, evakuovala většinu obyvatel

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:19

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Hasiči kvůli dešti řešili desítky zásahů. D1 zaplavilo bahno, na D7 bourala auta

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2934x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)