Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektrošok pro vládu

Zpravodajství českých médií sice ohledně dění v západoafrickém Senegalu posledních dní mlčí, ale novináři západních zemí ho na lehkou váhu neberou.

Začalo to pozvolna, už před pár lety: nenápadné - a nakonec úspěšné - pokusy současného senegalského prezidenta Abdoulaye Wadea protlačit do politiky svého syna Karima, (proti kterému by valná část národa nic neměla - u voliček mu nahrává i to, že je pohledný a, chudák, tak mladý už ovdověl - kdyby ovšem nebylo onoho tatínkova protektorství), stavba megalomanského památníku, velkolepé plány na výstavbu nové budovy národního divadla a dalších luxusních staveb, čím dál častější výpadky v dodávkách čím dál dražší elektřiny. Podpora rozvoje zemědělství, úspěchy na cestě k potravinové soběstačnosti, zvyšující se počet dětí zapsaných do škol či rozšíření bezplatné zdravotní péče se zdají nicotnými v situaci, kdy stoupá kriminalita, životní náklady rostou mnohem rychleji než mzdy a nezaměstnanost se nedaří snižovat.
.

 


Čtyřiaosmdesátiletý prezident po jedenácti letech v úřadu pravděpodobně nedokázal odhadnout míru frustrace chudších vrstev obyvatel, když z náznaků přešel k realizaci svých cílů: změnit ústavu tak, aby mohl být volen na další období, vytvořit funkci jmenovaného viceprezidenta a snížit procento hlasů, potřebné ke zvolení prezidentem, z více než 50% na 25%.

Nesouhlas, projevovaný do té doby převážně na úrovni petic, organizací spolků na sociálních sítích a slýchaný z kazatelen kostelů nebrala vláda vážně ještě ani v březnu letošního roku. Tehdy se pokojných demonstrací zúčastnily desetitisíce lidí, dotčených výrokem ministra spravedlnosti pravícího, že "organizátoři nepokojů musí být zadrženi".
.
"My vládu neodstraňujeme zbraněmi, ale hlasovacími lístky," prohlašovali svorně senegalští demonstranti i politici v době, kdy Tunisané a Egypťané svrhovali vládu.
.
Když ovšem prezident od svého úmyslu změnit ústavu neustoupil, protesty eskalovaly. Dvaatřicetiletý Malick Ba, otec dvojčat, odešel z domu pro léky pro nemocnou dcerku. Když po nákupu vycházel z lékárny, byl zastřelen členem zvláštní policejní jednotky, zasahující u nedaleko probíhající demonstrace.
.
Malick Ba byl první ze (zatím) čtyř obětí na životech, které srážky policie s demonstranty přinesly. O štěstí v neštěstí může mluvit student čtvrtého ročníku historie, který měl namířeno do menzy. Policejní střela ho zasáhla do oka - o zrak přišel, ale zůstal naživu.
.
Politická opozice už nepotřebovala příliš přesvědčovat občany, aby vyšli do ulic: demonstrace nabíraly na síle. Třiadvacátého června, kdy měla změna ústavy být projednávána, se před budovou národního shromáždění v Dakaru sešel, již spontánně, několikasethlavý dav, žádající odstoupení hlavy státu.
.
Prezident návrh změny ústavy stáhl, ale další tisíce rozhněvaných lidí se vydaly do ulic po osmačtyřicet hodin trvajícím výpadku elektřiny - elektropodnik Senelec totiž patří státu. Jak demonstrace nabírají na síle a nebezpečnosti, je vidět i ze snižujícího se počtu žen mezi demonstrujícími. Hoří už nejen barikády z pneumatik a klestí, ale i kanceláře Senelecu a berní úřad. Shořely rovněž čtyři automobily elektropodniků. Demonstranti podpálili bar, patřící jednomu z politiků a hotel dalšího. Vypáleny byly i dvě nigerijské modlitebny.
.
Při srážkách demonstrantů s policií bylo dosud zraněno asi sto lidí.
.
Policie a armáda nyní střeží kromě strategických bodů země i onen monumentální památník obrození - je zřejmě jen otázkou času, kdy si demonstranti vzpomenou, že nemalá část ze zisku z jeho provozu jde přímo do kapes prezidenta.
.
A volby se blíží...
 
 
 
 
 
----------------------------
 
Nejnovější zprávy: podle rozhlasové stanice Rfm zablokovalo několik set zaměstnanců společnosti Jean Lefevbre Senegal dům prezidentovy rodiny, aby tím symbolicky dali najevo, že prezidentův výrok "nepůjdu přes mrtvoly" neplatí a hlava státu musí projít alespoň přes živé.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karíma Sadio | úterý 28.6.2011 15:11 | karma článku: 11,15 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Karíma Sadio

Hanebnost Sira Nicholase Wintona

Nicholas George Winton se do povědomí světové veřejnosti zapsal tím, že v rámci dobrovolnických akcí na záchranu Židů a dalších ohrožených lidí na nacisty okupovaných územích zařídil v roce 1939 odjezd 669 dětí z Československa do Velké Británie.

26.12.2014 v 8:46 | Karma: 23,40 | Přečteno: 3895x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Srdce temnoty

Středoafrická republika, dříve nazývaná Ubangi Šári, je proslulá množstvím hmyzu, který v ní žije. Za těchto okolností není divu, že střední Afrika přitahuje pozornost entomologů. Kolega bloger Martin Konvička není výjimkou. Poslední článek pana Konvičky se ale bohužel týká výhradně politické situace ve Středoafrické republice a je plný omylů a nepravd.

11.11.2014 v 8:01 | Karma: 13,12 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Karíma Sadio

Dva roky v zemi hrochů

O Mali se v médiích v poslední době hovořilo hlavně v souvislosti s pokusy Tuarégů a islamistů získat vládu nad regionem.

29.4.2013 v 9:32 | Karma: 7,90 | Přečteno: 535x | Kultura

Karíma Sadio

Chuděry singles!

Než se moderními médii zmatené třiceti- a víceleté ženy rozkoukají, ujede jim vlak. V mládí se to moc pěkně poslouchá i proklamuje: můžete si dělat co chcete, žádné pánské ponožky poházené po koberci, žádné nevhodné poznámky a nepříjemné otázky, máte čas sama na sebe, na práci, na zábavu. Za pár desetiletí z takových větroplašek ale budou opuštěné ženské bez rodiny, bez vnoučat a bez pomoci.

5.4.2013 v 20:32 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Společnost

Karíma Sadio

Manželství a strach

Má žena, která se bojí, že jí manžel unese dítě do zahraničí, právo (a možnost) informovat úřady? Jak daleko smí taková matka zajít? Co je přijatelné právně... a co morálně?

4.8.2012 v 17:51 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2935x
Láska nedává nic než jen sebe a nebere nic, co sama nemá.
Lásce nic nepatří, ale ani ona nikomu nepatří.
Lásce totiž zcela stačí samotná láska.
Milujete-li, neměli byste říkat "Bůh je v mém srdci", ale raději říkejte "Já jsem v srdci Boha."
A nemyslete si, že lásce můžete určovat směr, protože láska, pokud jí stojíte za to, určí směr vám.
(Džibrán Chalíl Džibrán, Prorok)