Může být rychlé a kvalitní levné?

Stalo se vám někdy, že jste chtěli něco rychle, levně a také kvalitně? Jaký byl výsledek? Když chcete něco levně, může to být rychle, ale cena a rychlost ovlivní kvalitu. Pokud potřebujete zajistit něco kvalitně a rychle, nebude to levné. Třetí variantou je mít levně a kvalitně, ale na úkor rychlosti.

Má-li váš zákazník přání dodat produkt rychle, kvalitně a levně, nejste schopni ho uspokojit.

Tyto tři potřeby jsou v začarovaném trojúhelníku. Splnění dvou potřeb, vylučuje potřebu třetí.

Představte si např. výrobu dortu. Chcete mít dort vyrobený kvalitně, rychle a levně? Ve výrobě dodají kvalitní suroviny. Výroba dortu trvá určitý čas. Dort má podle typu danou cenu. Běžná objednávka je vyřízena do třetího dne někdy i déle podle zakázky. Váš zákazník potřebuje dort do druhého dne.

Můžete zákazníka uspokojit jedině tak, že zákazík ustoupí z ceny. Cena už nebude levně, ale za příplatek. Pokud je pro zákazníka důležité mít dort do druhého dne, rád si připlatí za rychlost.

Důvod příplatku je přesčas pracovníka, který musí dort dodělat ještě večer. Za běžného provozu by byl dort dodělán druhý den, v běžné pracovní době.

Takto si můžete hrát a vymýšlet různé kombinace, proč ne levně, když chcete kvalitu a rychlost. Nebo když potřebujete snížit cenu, jste schopni to uhrát na rychlosti a nižší kvalitě. Produkt dodáte s jinou objednávkou.

Buďte opatrní a nepadněte do této pasti. Mnoho obchodníků pro hon na zákazníka, zapomíná na svoji propagaci. "U nás kvalitně, rychle a levně". Slibují, co nemohou splnit a potom se diví, že je zákazník nespokojený.

Stačí přes vyhledávače trochu prozkoumat internet a uvidíte u kolika stránek, tyto tři potřeby najdete. Všichni mají kvalitní, rychlé a levné produkty či služby.

Autor: Ivana Sáčková | středa 9.5.2012 19:44 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Ivana Sáčková

Obchodníci nebo hyeny?

12.8.2012 v 11:22 | Karma: 22,36

Ivana Sáčková

Patříte mezi ty, co kradou?

17.6.2012 v 11:00 | Karma: 13,30