Máte strach z práce obchodního zástupce?

Chcete být obchodním zástupcem, ale máte strach, že to nezvládnete? Bojíte se, že nevyděláte? V duchu si říkáte, vždyť Já nic neumím, nemám praxi, kdo by mě vzal? Potom se Vám v hlavě zase ozve, když se Ti práce obchodního zástupce líbí, tak to vyzkoušej. Takto se ve Vás míchají protichůdné pocity a Vy jste stále nerozhodní, nevíte, co máte udělat.

Rozhodněte se, že to dokážete a běžte do toho. Zkoušení nechte jiným, ten kdo jenom zkouší, předem prohrává. Staňte se vítězem.

Někteří jste na začátku a hledáte firmu, kde byste mohli začít své první kroky, v obchodní kariéře. Někteří jste dál, čeká Vás pohovor a rozhodující verdikt. Šťastnější z Vás už byli přijati na místo obchodního zástupce, ale strach nezmizel.

Doporučení, která Vám v začátcích pomohou:

Při hledání firmy a produktu vybírejte pečlivě. Jste v situaci, kdy se Vám líbí produkty, ale máte nastoupit na ŽL. Pokud s prací na ŽL nemáte žádné zkušenosti, máte z toho strach, pokuste se s vedením firmy domluvit na klasickém pracovním poměru. Pokud to nejde, hledejte dál, kdo hledá, najde.

Základní rozdíly, mezi prací na ŽL a zaměstnance, najdete v článku "Obchodní zástupce jako OSVČ nebo zaměstnanec?"

Najděte takové produkty nebo služby, které Vám jsou blízké. Které bude umět prodat, protože Vás zajímají, jsou Vašim koníčkem. Vaše nadšení a zaujetí pro věc, je 75% prodejního úspěchu.

Najděte si pracovní region co nejblíže Vašemu bydlišti. Bydlíte například v Brně, je rozhodně praktičtější jezdit po Jižní Moravě než na Ostravsku. Ušetříte hodiny za volantem, opotřebení auta a pohonných hmot. Takto ušetřený čas, věnujete obchodu. Znalost regionu, kde žijete je výhodou hlavně v začátku. Znáte mentalitu lidí, lépe se orientujete při sjednávání obchodních jednání.

Vystupujte sebevědomě, nikdo na Vás nesmí poznat, že máte strach a jste nejistí. Než půjdete na jakýkoliv pohovor, napište si, co umíte, co jste kdy dělali za profese. Podívejte se na své znalosti a zkušenosti z pohledu Vašeho případného zaměstnavatele, co firmě Vaším nástupem přinesete. Můžete třeba znát produkty z pohledu pracovníka, který je používal, když poskytoval další službu svým zákazníkům. Zákazník Vám řekl, proč byl nebo nebyl s daným produktem spokojený, co mu vyhovovalo a co ne. Takové informace jsou pro výrobce velice užitečné. Zkušenosti koncových zákazníků, mohou výrazně pomoci vylepšit daný produkt.

Pracovní doba, bývá flexibilní, je nutno ji přizpůsobit podle potřeb zákazníků. Připravte se na to předem, určete si hranice, kam jste ochotni až jít. Přespávat pravidelně po hotelech nebo jenom ojediněle. Končit pozdě večer, ráno vyjíždět později, nebo opačně stávat velice brzy a končit o něco dřív. Vše záleží na oboru a jeho zvyklostech.

Nastoupili jste do práce, jako obchodního zástupce, nevíte kde začít?

Jak na to, najdete v PDF knize zdarma: Nastartujte kariéru obchodního zástupce, snadno a chytře.

 

Autor: Ivana Sáčková | sobota 11.2.2012 19:26 | karma článku: 13,23 | přečteno: 2719x
  • Další články autora

Ivana Sáčková

Obchodníci nebo hyeny?

12.8.2012 v 11:22 | Karma: 22,36

Ivana Sáčková

Patříte mezi ty, co kradou?

17.6.2012 v 11:00 | Karma: 13,30