"Tak takhle vypadá válka, Vladimíre?" Ruské mlžení okolo Krymu

V úterý otřásly výbuchy ruskou vojenskou základnou Saky na Krymu. Šokovaní lidé natvrdo pocítili nejistotu války a začali z poloostrova prchat. Mají se Rusové začít "bát" hrozících útoků? Proč je jejich patron Putin ne

 

Ruskem dosazený správce poloostrova Sergej Aksjonov ve snaze uklidnit obyvatele Krymu neustále mluví o tom, že se nejednalo o vojenský útok, ale o nehodu. Každý, kdo se alespoň trochu vyzná ve vojenství vám potvrdí, že ruská legenda o požáru kvůli odhozené cigaretě je naprostá blbost. Rusové, ale o útoku mlžit musí. Proč?

 

My jsme Rusko, oni nejsou nic

Upřímně bych nyní nechtěl být velitelem sil na Krymu, protože ho nejspíše brzy čeká v lepším případě přeložení na frontu. Důvod? Fakt, že ruská protivzdušná obrana nezaregistrovala letící rakety (a že to na ně podle explozí vypadá) je dost velké fiasko. Rusové si totiž vytvořili auro neporazitelnosti. Lidí z Ruska spokojeně přijeli na dovolenou na Krym, protože je jejich vláda denně masíruje propagandou o tom, jak je ukrajinská armáda v rozkladu. A najednou: tisíce lidí dovádí u moře a sleduje útok v živém vysílání. Mýtus je ztracen, lidé chaoticky prchají z poloostrova pryč. V úterý bylo zničeno nejenom letiště, ale hlavně ruské ego.

 

 

HIMARS: lék, co léčí ruské nemoci

Spekulace zda-li na letiště zaútočily americké rakety s dlouhým doletem jsou ve hře. I kdyby to nebyly ony, tak se činí jinde. A nebezpečí je vysoké. Rusko má panickou hrůzu ze zničení Kerčského mostu, co spojuje Krym s pevninským Ruskem. Kdyby se to stalo, je Krym izolovaná. Pokud ho Ukrajina zničí (a že to má v plánu), dá si sakra záležet na tom, aby ruské letecké a námořní dodávky na poloostrov skončili. Zablokovaný Krym by znamenal převrat ve válce. Rusko by už tohle doma neutajilo a lidé by se museli ptát: Jak nás mohli takto porazit fašisté?? Co naplat, kdyby se mezi obyčejnými Rusy rozšířilo, že je situace tak vážná, že se musejí verbovat vojáci ve vězení, moc nadšení by nebyli. No a když bude nejhůře, strejda Kim z Koreje přece slíbil 150 tisíc vojáků. Rusko si to neuvědomuje, ale strategicky možná nějaké úspěchy má, ale logisticky tuhle válku drtivě prohrálo.

  

 

Kampaň proti kouření v Rusku nehrozí. Jak budou sílit útoky na Krym, bude potřeba svádět exploze na nevychované hlídače, co odhazují špačky ve skladu munice. Lži, lži a jen samé lži. Rusko by mělo dostat Nobelovu cenu za lhaní. Putin zuří, propaganda vyhrožuje, ale reálně: opelíchaný medvěd zahnaný do kouta, co se musí uchylovat k prasárnám jako je tomu v elektrárně v Záporoží. Rusko skončilo. Bude trvat generaci než ho lidi začnou brát vážně. A Putin?? Jednou mu možná postaví památník jako Stalinovi, který se hodně rychle zbourá...    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | čtvrtek 11.8.2022 6:24 | karma článku: 29,60 | přečteno: 771x