Světový nepřítel IS

Házet lidi do jednoho pytle se prostě nedá. Není muslim jako muslim. I u nich se dělí na dobré i zlé. Ovšem ten, kdo dělá aktuálně největší ostudu islámu, je jeho jmenovec: Islámský stát.

 

 

V posledních měsících se po celém světě šíří choroba, která nezná mezí. Odpor vůči muslimům. Jakmile se řekne muslim, hned se všem vybaví terorista. Tohle platí ve světě už od 11. září. Pravdou ovšem je to, že ne každý muslim sympatizuje s terorismem. To, ale nevysvětlíte lidem v době, kdy ze všech stran slyšíte jen o tom, že všechno zlo světa pochází ze Středního východu.

 

Tím problémem je Islámský stát. Právě ten by měl zajímat svět. Zahoďte iluze o možnosti konfliktu mezi Ruskem a USA. Problémem číslo jedna je on. A co je nejvíce znepokojující? Celé dění na Blízkém východě jeho vzniku jen nasvědčovalo. Tohle se prostě muselo stát. Obrazně řečeno: „Tak dlouho jsme muslimy kopali do zadku, až se rozhodli ho nakopat nám.“

 

To, co se děje na jeho území je prostě něco nepopsatelného. Fanatická interpretace islámu v celé své podobě zla. Zabíjení, znásilňování ničení kulturních památek…Připomíná mi to vítězství Pol Pota v Kambodži v roce 75. Jeho řádění a stylizace nového pořádku stála životy miliony lidí. U islámského státu? To ještě dohromady nevíme. Peklo neskončilo.

 

Řešení? Velká západní intervence. Až s podivem se koukám na to, že povstalcům z řad Sýrie, Iráku a Jordánska, na jejichž bedrech je největší tíha boje proti IS, doposud nikdo pořádně nepomohl. Ano jsou tu dodávky zbraní, lékařského materiálu apod., ale celé je to spíše jen taková „náplast na pocit viny.“  Ano, Francie do oblasti poslala flotilu a s USA je podpořilo letecky, ale leteckými útoky se boje nevyhrají.

 

Než „lokálními“ boji na Ukrajině a hospodářskou blokádou Ruska, by se svět měl starat mnohem více o tuto parketu, jinak si nejsem vědom, jak to celé jednou dopadne.

Autor: Michal Sabó | neděle 12.4.2015 17:49 | karma článku: 15,00 | přečteno: 452x