Putin & Lukašenko: Love story stvrzené raketami

Když se včera po dvou letech vydal Putin do Běloruska, vypadalo to jako scéna z romantického filmu. Shledání dvou milenců se šťastným koncem. Jak pro koho tedy.

 

Lukašenko na včerejší tiskové konferenci prohlásil, že Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, které dostalo od Moskvy. Na oplátku Putin prohlásil, že Rusko nemá v plánu Bělorusko „pohltit“, a řekl, že s Lukašenkem během dnešního setkání probíral pokračující spolupráci na společných vojenských cvičeních a vývoji nové vojenské techniky. V překladu řečeno: Lukašenko plný lásky na oko souhlasil, že podpoří Rusko ve válce proti Ukrajině.

 

 

Cesta do pekel

Lukašenko, který svého ruského bratra latentně miluje, de facto přislíbil vojenskou pomoc. Už se nehodlá omezovat na půjčování vzdušného prostoru a nemocnic. Tohle je otevřený vzkaz světu. Jdeme do toho s Ruskem!

 

 

Běloruská armáda? Mýtus plný odpůrců

Doménou běloruské armády jsou výsadkové jednotky. Co se týče tankových vojsk, jsou na tom technicky stejně jako nyní Rusko (Rusové si ty nejlepší tanky už půjčili, takže jich opravdu nemají hojné počty) a co se týče letectva: děs a bída. Putin chce ale živou sílu. Jak odhalila ukrajinská rozvědka: Rusko chystá ofenzivu dle starých tradic tj. masivní úder, s co největším počtem vojáků. To zní "hezky," ale Putin na jedno zapomenul. Bělorusko není Rusko.

 

 

Lid má jasno

Bělorusko má po neúspěšném vládním převratu v roce 2020 v exilu svou demokratickou vládu, kterou vede Svjatlana Cichanouská. Za ní stojí hodně Bělorusů. Lukašenko je diktátor, a lidé v zemi chtějí klid a mír. Jak ukázala válka na Ukrajině: Stovky Bělorusů sabotovali ruské transporty a běloruská legie na Ukrajině patří mezi ty největší. Co by se tedy stalo, kdyby Lukašenko uvrhl zemi do války???

 

 

Revoluce aneb kam se hrabe Rudý říjen

To poslední, po čem Bělorus touží, je zemřít v cizí válce. Dokud se jejich diktátor fotil se Seagalem, jak sbírá mrkev, nikomu nevadil, ale bojovat za Rusko? Celá zem by povstala. Rusku by vznikl nový nepřítel, a museli by vynaložit hodně sil potřebných na frontě k tomu, aby situaci v zemi zvládli. Třeba je to ruský plán, co my víme, že?

 

Riziko zatažení Běloruska do války je vysoké. Pokud je Lukašenko chytrý, tak bude nadále Putina podporovat, ale tím končí. Pokud už mu hrabe stejně jako Vladimirovi, podkopne si židli sám. Sebevražda nebo vypočítavost? Láska nebo zneužívání? Na konec této telenovely si musíme počkat, ale bude to stát za to. Kam se hrabe Esmeralda....

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | úterý 20.12.2022 6:26 | karma článku: 17,66 | přečteno: 284x