Jako rána kladivem

Jinak se nedají popsat pocity, které jsem měl, když jsem se dozvěděl o teroristických útocích v Bruselu. Další z mnoha odporných útoků Islámského státu.

Dnešní den, mohl být normální jako každý jiný den v týdnu. Evropa se připravuje na oslavy Velikonoc, lidé si žijí svůj život, tak jak ho mají zařízený, ale veškerou realitu pohltil odporný čin, o kterém se nedá ani slušně psát. To, co dnes předvedli teroristé z IS, dokonale zapadá do jejich repertoáru. Scénář teroru a vyvolání strachu proti těm, kteří se opovážili proti nim zasáhnout. Oko za oko, zub za zub.

 

Bilance útoku se zatím předpokládá na 34 mrtvých a okolo 200 raněných. Tyto čísla ovšem k ohledu na zranění lidí nemůžeme ještě prohlásit za konečná. Spousta lidí je v kritickém stavu. Brusel stejně tak jako zbytek Evropy je v šoku a lidé nevědí, co se nyní bude dít.

 

Šlo o mstu za dopadení jednoho ze strůjců atentátu v Paříži Salaha Abdeslama, nebo se jednalo o další ze série promyšlených útoků proti Evropě? Nevím, jak vy, ale já se přikláním k první variantě. Přirozená lidská reakce typu: „Zavřeli jste nám přítele, tak trpte.“

 

V EU to vřele. Nikdo neví, co bude teď následovat. Máme se bát dalších útoků, nebo stejně jako v případě listopadových událostí v Paříži zaujmeme stanovisko typu „stalo se,“ tak jedeme dál, dáme pár truchlivých statusů na Facebook, ukážeme lítost, ale jinak nic? Už v případě atentátů v Paříži jsem psal, že proti síle je třeba bojovat jen silou. Jinak to prostě nejde. Nemůžeme neustále přehlížet fakt, že se něco někde děje. Toto se týká nás všech. Možná až trochu s nadsázkou si položím otázku, jak je možné, že Evropa se svým potencionálem a silou nedokáže „zatočit“ s IS? Opravdu žijeme ve lži, že všechna zloba jednou povolí a bude klid?

 

To, co se dnes stalo v Bruselu je odporná ukázka síly proti bezmocným lidem. Tento čin, je neomluvitelný a já doufám, že to je poslední útok svého druhu v Evropě. Doufám, že nám už konečně dojde, že pokud nezakročíme, tak nebudeme mít nikdy klid. Hlubokou soustrast Bruselu a Belgii….

Autor: Michal Sabó | úterý 22.3.2016 17:04 | karma článku: 23,11 | přečteno: 469x