Jak snadno uvěří se bláznům

Vidíme to všude. V televizi, na internetu, vylepené na ulicích. Nabídky půjček jsou prostě všude. Otázka je jen: Jsou všechny zaručeně bezpečné a v pořádku? Nesmrdí to trošku lichvou?

V České republice si opravdu může půjčit prakticky každý. Nemluvím tu o legálních půjčkách v bance, kde máte nastavený stabilní úrok a dobu splátek. Mluvím o pochybných institucích, které si doslova staví byznys na lidském neštěstí a potřebě přežít.

 

Kdo by neodolal veselým reklamám se zvířátky, které si libují v tom, jak jim hodný kamarád půjčí peníze do výplaty a prakticky za hubičku. No neberte to. Vždyť se to tváří tak seriózně. V reálu však člověk hned po podepsání skučí jako pes, neb míra úroku je tak vysoká, že půjčenou částku přesáhne někdy i desetkrát.

 

Baví nás žít na dluh, nebo za to může společnost? Opravdu si musíme zajišťovat životní standart za každou cenu? Morbidním příkladem za všechny je nám známé půjčování na Vánoce. Kdo by přeci chtěl najít pod stromečkem ponožky, rukavice a holé nic. No toto….A proto si lidé půjčí, nakoupí si holé nesmysly, bez kterých dokáže žít a to jen proto, aby se kvůli tomu zadlužil na další roky. Logika je očividně jinde.

 

Kvantum lidí, které takto funguje stále roste a ještě asi dlouho nepřestane. V určitých ohledech jsme prostě maloměšťáci. Peníze dělají člověka. Kdo je nemá, ten je out.  Opravdu to takhle chceme? Není lepší se smířit se situací a začít žít podle toho na jaký standart doopravdy máme?

 

Některé případy je lepší ani nekomentovat. V našich krajích se lidé budou dále spokojeně zadlužovat a to zcela dobrovolně a jen proto, aby se měli jako ti nahoře.

 

Lide český: Procitni! Nevidím to s tebou dobře, pokud budeš dále takto fungovat a nahrávat do karet lichvářům a podobným šmejdům, co se každý den ve skrytu duše těší na to, až jim další „zoufalec“ zavolá.

Autor: Michal Sabó | středa 18.3.2015 17:45 | karma článku: 16,13 | přečteno: 389x