Jak NATO Rusku na lep skočilo

Včera ve večerních hodinách americký prezident Biden oznámil, že vydal pokyn pro 5000 vojáků k přípravám na potencionální nasazení v Evropě pro případ, že by Rusko spustilo útok na Ukrajinu. Vyplatí se mu to?    

Od minulého týdne proudí na Ukrajinu tuny výzbroje a vybavení pro případný konflikt s Ruskem. Británie, Kanada, USA a mnozí další spojenci, tak ve snaze o odvrácení katastrofy možná jednu velkou pohromu spustí.

Ukrajina není členským státem zemí NATO a přesto se všichni snažíme o jeho záchranu. Z pohledu hájení světové demokracie záslužný čin. Z politického a dlouhodobého pohledu problém. Slíbili jsme Ukrajině něco, co nemůžeme splnit. Regulérní vojenskou pomoc. Kdyby nepřítel napadl členský stát, je pochopitelné, že mu ostatní přijdou na pomoc, ale pomáhat nestraníkovi? Hloupost! Celé tohle ukrajinské dobrodružství může ohrozit celou Evropu, ale to si mnozí neuvědomují.

Rusko potřebuje záminku. Takovou, co bude nezpochybnitelná. Tu nyní má. Vyzbrojujeme stát na jeho hranici a to by mohl použít jako obhajobu, proč zaútočí. Celé se to otočí proti nám. Nebude už situace: Rusko plánovalo útok, ale: Rusko preventivně zaútočilo na stát, co na něj připravoval válku. Scénář jak z roku 1939. Němci vtrhli do Polska protože to se chystalo k útoku. A pak nezmůžeme nic.

Nyní jsme ve fázi si říci: "Stojí nám Ukrajina za to?" Budiž dodávejme zbraně, ale nevyhrožujme tím, že tam nastoupíme, když to nemůžeme splnit. Když dojde ke konfliktu, tak NATO nikdy nedorazí Ukrajinu. Důvod? Budeme hájit, co je naše. Rozmístíme se v Polsku a Pobaltí a konec. A USA? Po trapasu v Afghánistánu hoši z Ameriku nevypadají, že by se jim chtělo mrznout v okopech Ukrajiny.

A co Rusko? To se směje. Jsou tam kde chtěli. Osobně si nemyslím, že by chtěli válku. O co jim jde? Pod tlakem výhružek dosáhnout svých požadavků a v druhé řadě: Zkouší nás. Rusko není hloupé a ví, že by válku ekonomicky neutáhlo, ale to, co se nyní děje mu hraje do karet. V živém přenose sleduje diletantismus a nesourodost Evropy, kdy se nedokážeme jednohlasně dohodnout, co a jak. Zkráceně: Vlk dostal nažrat a koza zůstala celá. Putin se v Kremlu směje a my, jako Evropa jsme ti, co mají lejno na hlavě.

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | úterý 25.1.2022 7:53 | karma článku: 30,84 | přečteno: 1139x