I kuřák je člověk

Kuřáci. Stále se jich dotýkají nějaké „sankce.“ Cigarety se rok co rok zdražují v naději, že lidé přestanou kouřit, leč marně. Jak překvapivé. Tím více mě děsí fakt, že se neustále hovoří o celoplošném zákazu kouření v restauracích a hospodách.

I když už jsem nekuřák (jak jsem tu již ve svém prvním blogu psal), tak nesouhlasím s tím, aby se v našich krajích zakázalo kouření v hospodách. Ne však proto, že bych si svůj odnaučený zlozvyk kompenzoval čicháním cizího kouře u piva, ale proto, že to beru jako hrubý útok na lidskou svobodu.

 

Tento stát by si měl uvědomit, že kuřáci (popřípadě i alkoholici) dávají do státní pokladny nekřesťanské peníze na DPH. Jen si spočítejte, kolik korun jde z krabičky cigaret. Ročně to musí být suma kolem miliard. A tím, že zakážete jedno, automaticky padne druhé.

 

Přitom absolutně nechápu, proč se zde chce plošně zakázat kouření, když už několik let platí vyhláška, že si každý restauratér může sám svobodně rozhodnout, jestli se v jeho podniku bude kouřit nebo ne.  Lidé tudíž mají volbu. Když nekouří, tak jdou do nekuřácké, když patří mezi labužníky opojného dýmu, jdou do své. Tak to funguje a myslím si, že si na to lidé velmi rychle zvykli.

 

Tudíž nespatřuji jedinou logiku v zákazu kouření. Kdyby se to stalo, tak nevím, jak rychle by trval bankrot většiny podniků, kde jsou „štamgasti“ zvyklí si k pivu zapálit. Celé by to vedlo jen k tomu, že by se začali organizovat nelegální „nálevny,“ které by připomínaly opiová doupata z konce 19. století.

 

Můj názor? Chceš-li nechat Čecha být, dovol mu kouřit a k tomu pít.

Autor: Michal Sabó | neděle 22.3.2015 19:47 | karma článku: 23,69 | přečteno: 578x