EET do koše? Povolejte Greenpeace

Je to už nějaký pátek, co jsem zde publikoval svůj blog, leč jsem opět zpět, abych si zde chladil žáhu a reflektoval své názory. Inu začínáme přátelé.

 

Úterní ráno jako každé jiné. Jako letitý kuřák, jenž se již mnohokrát pokoušel se svým zlozvykem přestat (viz. mé předchozí články), jsem se i dnes vydal doplnit svou zásobu „hřebíčků do rakve“ do své oblíbené trafiky. Uvítala mě známá tvář trafikantky a bez pobízení mi podávala tu mou značku. Jediným rozdílem bylo to, že mi kromě drobných nazpátek a cigaret také podala účtenku EET. Když viděla můj překvapený výraz, tak se jen usmála, zeptala se, jestli účtenku vůbec chci, načež po mém zakroucení hlavou onen kouzelný papírek zmuchlala, a hodila ho do koše k ostatním. Jen pro pořádek, koš byl účtenek plný. Jak je vidět, tak EET moc lidí nevzrušuje.

 

Co si má o tom všem člověk myslet? O elektronické evidenci tržeb již bylo řečeno mnohé. Není dne, kdy si pustíme zprávy a neslyšíme o EET. EET je v Čechách nový fenomén. Kdyby se měla udělat statistika na to, kdo s ním souhlasí a kdo je proti němu, tak věřím, že jeho odpůrců je valná většina. Nebojím se říci, že EET je jako jed. Otravuje každého. Ať už podnikatele a prodejce, kteří nám musejí účtenky vydávat, tak i nás „konzumenty,“ kteří se začínají brodit mořem účtenek.

 

Je hezké, že si stát od EET slibuje lepší výběr daní a omezení šedé ekonomiky, ale…Pomyslel už někdo na to, kolik papíru se nyní zbytečně vyprodukuje? Kolik nebohých stromů musí padnout za oběť agilního dokumentování naší konzumace v barech a hospodách, o které víme, že jsme na výši, protože Čech a pivo prostě k sobě patří? Kolik nebohých stromů musí ještě zemřít, aby bylo vidět, že drobní podnikatelé jsou likvidování politickou šikanou?

 

Řešení, jak zlikvidovat EET je prosté. Povolejte Greenpeace nebo jiné organizace bojující za ochranu přírody a je to. Nebo můžeme rovnou oslovit nějakou tu zahraniční celebritu, která svědomitě bojuje za životní prostředí. No nebylo by třeba krásné vidět Leonarda DiCapria, jak je „přikurtován“ k bráně Pražského hradu s tričkem s nápisem: Stop EET? Zástupy lidí by se vydali do Prahy manifestovat za záchranu dřeva, které by jinak bylo použito na výrobu papíru, který místo, aby se z něj tiskly krásné magazíny a noviny padl za oběť účtenkám?

 

Pouhá fikce. To se nikdy nestane. Papír jako papír že? Ruku na srdce, koho dnes zajímá, na co se vůbec používá že? Takové malé ohlédnutí za tím, co se kolem nás nyní děje. Šílenec pronásleduje šílence. Můžeme nadávat doma u televize, jak se nám EET nelíbí, nebo také můžeme nadávat s kamarády v hospodě, jak jsme proti němu. Pravdou ale je, že až nám pak barmanka donese účtenku, tak poslušně zaplatíme a vydáme se spokojeně domů.
EET je fenomén doby. Každá doba potřebuje svůj fenomén. Nyní ho příliš prožíváme, protože se jedná o nezaběhlou novinku, ale za rok už budeme řešit jiné věci. Jaké? To nikdo neví. Žijeme v České republice a tady je prostě možné vše.

Autor: Michal Sabó | úterý 7.3.2017 12:52 | karma článku: 25,63 | přečteno: 798x