Bělorusko jde do války aneb nová hrozba pro Ukrajinu?

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že Ukrajina před několika dny začala s raketovými útoky na jeho zemi. Příkaz z Moskvy a nebo důkaz o agresi?

"Bělorusko tento týden sestřelilo rakety, které na jeho území vyslala Ukrajina." Uvedl to v sobotu běloruský prezident. Podle něj rakety mířili na vojenské cíle v jeho zemi a všechny byly včas sestřeleny protivzdušnou obranou. Jedná se o cíl vyvolat válku nebo je to pravda? A co na to strýček Putin?

 

Dobrá záminka pro vstup do války

Co lépe použít jako důvod pro napadení souseda než to, že na něj zaútočil. Pravda je taková, že Ukrajina v současné době nemá důvod ani motivaci střílet drahocené rakety do Běloruska, když na východě země probíhají tuhé boje o záchranu země. Logicky: Veškerý potencionál sází na boj s Rusy, proč by otevírali druhou frontu? Bělorusko má k této lži jiné důvody.

 

Po tvém boku, Vláďo až do smrti.

Prezident Lukašenko latentně miluje ruského prezidenta tak, že by pro něj udělal cokoliv. Nejenom, že mu dovolil ze své země útočit na Ukrajinu a nechal ho ve své zemi rozmístit rakety a letadla, která teroristicky bombardují Ukrajinu, ale zároveň mu poskytl běloruské nemocnice, aby tisíce raněných a zmrzačených ruských vojáků v ulicích nedemoralizovali ruské obyvatelstvo. Lukašenko by pro Putina udělal cokoliv, a to cokoliv nyní přijde.

 

Podivné cvičení

4.května spustila běloruská armáda přechod z mírového stavu na válečný. Z cca 80000 vojáků se rozrostl stav zhruba na 300 000 mužů ve zbrani. Lukašenko to nazval cvičením. Otázkou je, proč do cvičení povolal i záložáky a rezervisty ve věku do 65 let. Hned poté oznámil, že mu Rusko dodá nové zbraně včetně raket dlouhého dosahu. Když si vzpomeneme na tu blamáž, co předvedli s Ruskem v únoru, je vše jasné. Válka bude. Kdy, ale?

 

Čerstvá potrava pro děla

Rusku se kromě kvalitních zbraní nedostává jedné hlavní komodity. Vojáci. Rusko na Ukrajině vede speciální operaci ne válku (to mohl vymyslet opravdu jen imbecil), a proto nesmí zahájit mobilizace. A i kdyby jí zahájilo, tak by tím Putin ohrozil sám sebe. Desítky odvodních center pro vojáky už bylo Rusy vypáleno. Mladí muži odmítají jít do nesmyslné války. Rusko proto nemá vojáky na frontu. Podle Ukrajinců ztratili okolo 35000 lidí. Podle západu zhruba 20000. Když použijeme základní model války, že na jedno mrtvého přichází také 3 ranění, tak i lajk pochopí, že má Rusko obrovské ztráty. A proto je zde Bělorusko. Pokud by totiž zaútočili na Ukrajinu ze severu (kde mimochodem Rusové už v počátku invaze dostali obří sodu a vykrváceli) tak by se narušil poměr sil. Nemluvě o tom, že kdyby zaútočili směrem na Lvov, tak by se narušily vojenské dodávky z Polska. Ukrajina by musela transformovat vojsko a bojovat ve všech směrech. Katastrofa nebo další ostuda?

 

Ukrajina by získala

Běloruská armáda by utrpěla fatální prohru. Celá Ukrajina útok z Běloruska očekává měsíce a proto tam soustředí více než polovinu své armády (něco okolo 200-300 tisíc mužů), takže by nezkušení Bělorusové útočili na připravené pozice. Prohra, ale pro Rusko výhra. Využili by situace a zvýšili tlak na východě a jihu. Putin se rozhodl obětovat svého vazala pro blaho svého útoku.

 

Bělorusko zaútočí. To je holý fakt. Otázkou je kdy. Můžete pochybovat, ale dejte na mě. Až bude Rusku opravdu téct do bot, přispěchá Lukašenko a vtrhne do války. Kdy? V srpnu kdy mají dojít ruské zbraně a nebo dříve? Bláznovi do hlavy nevidíte. Ukrajinu čeká další dlouhá bitva, ale jak vidíme, ona přežije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | neděle 3.7.2022 6:11 | karma článku: 20,30 | přečteno: 652x