A prezident sliboval a sliboval…

Stejně jako každý rok, i letos nám novoroční poledne zpestřil projev prezidenta. Co nám přinesl? Jak k nám promlouval? Nemáme se bát?

Prezident Pavel na rozdíl od svých předchůdců vyměnil kancelář za nádvoří hradu, a zbavil se tak naškrobené nálepky, jako prezidenti před ním. Žádné "Sbohem šáteček" a mávání sklenkou, ale jasná a srozumitelná řeč bez zbytečných fabulací. Příjemná to změna. Co nám ale prezident slíbil?

 

Bezpečnost státu a kritika vlády? Yes!

Člověk se až diví, že si prezident troufne kritizovat vládu v přímém přenosu, ale: Stalo se tak. Správně prezident Pavel kritizoval vládu za to, že neumí s občany komunikovat a k mému překvapení i vyzdvihl úlohu opozice tj. kritizovat a napadat kroky vlády. Člověk se až nestačil divit.

 

Bezpečností problémy země s přihlédnutím na případ střelce z pražské filozofické fakulty byly vyřčeny citlivě a tak, aby nestrašili národ a nezpůsobovali přehnané výbuchy strachu. Situaci ohledně války na Ukrajině prezident chytře schoval za řeči o tom, že plány NATO na bezpečnost plníme a tím téma uzavřel. Praktické, chytré.

 

Přijetí Eura a ekonomická krize? Máme tu problém

Téma, které zajímalo každého občana: Jak se nám vlastně bude dařit v tom roce 2024? Prognózy a sliby o tom, že letos klesne inflace a stoupnou mzdy sice znějí lákavě, ale řeči o nutnosti přijetí eura...To je pro lidi jako voda na mlýn. Euro ne! Jakmile Čech slyší o tom, že by měl někdy v budoucnu platit eurem, tak se z něj stane ryze popuzený tvor plný vzteku a odporu. Bohužel, tak to prostě je. V očích průměrného Čecha neexistuje budoucnost s eurovou bankovkou.

 

Hodnocení?

Když shrneme celou řeč, tak se povedla. Prezident mluvil přímo a bez obstrukcí. Nemusel se schovávat za trapné citáty, jako jeho předchůdce, a na nic si nehrál. Milé bylo i to, že vyzdvihl roli první dámy.

Hodnocení jako ve škole? Jedna mínus. Pravdou zůstává, že rok 2024 bude opravdu zlomovým a to hlavně pro vládu Petra Fialy. Čekají nás velké změny a je jen na nás, jak se s nimi vypořádáme.

Nový rok je časem pozitivním změn a přání. Snad tento rok bude tím rokem, kdy si budeme moci říci: Máme dobrou vládu, co tu funguje pro nás.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | pondělí 1.1.2024 14:07 | karma článku: 36,87 | přečteno: 9524x