Vsetínská radnice se přiznala, že neumí realizovat romské projekty

Vsetínská radnice dnes zveřejnila zajímavé odhalení vlastní neschopnosti. V tiskové zprávě, kterou zveřejnila na oficiálním webu města, se otevřeně přiznala, že již několik let neúspěšně realizuje projekty na zaměstnávání Romů.

Uveřejnění tiskové zprávy má jasný politický cíl. Vsetínská starostka Květoslava Ottová z KDU-ČSL jde ve stopách svého politického vůdce Jiřího Čunka. Komunální volby se přece blíží. A tak se na radničním webu města Vsetín dozvídáme, jak Romové nechtějí pracovat. Co jiného si představit pod názvem „Pracovat vydrželo jen pět Romů“? Jde o tiskovou zprávu o projektu s názvem Pracovní šance, v rámci něhož získalo zaměstnání v Technických službách Vsetín dvanáct Romů. Namísto původních dvanácti osob ale po dvanácti měsících vydrželo pracovat jen pět (CELÁ TISKOVÁ ZPRÁVA ZDE).

Mluvčí radnice Eva Stejskalová v tom má naprosto jasno. „Pracovní morálka Romů se však postupně snižovala a tak nyní, měsíc před ukončením projektu, v technických službách stále pracuje pouze pět ze zmíněné dvanáctky,“ píše Stejskalová v tiskové zprávě. Ovšem manažer projektu Vlastimil Fiala tvrdí následující: „Nízký počet těch, kteří vydrželi v práci, není pouze otázkou nízké pracovní morálky Romů, ale také skutečností, že někteří z nich si v průběhu projektu sami našli jinou práci. Na druhou stranu, řadě z nich se kvůli současnému sociálnímu systému nevyplatilo pracovat, neboť jejich dávky překročily výši mzdy, kterou jsme jim mohli vyplácet.“

A to je přesně co vsetínský Čunek v sukních rád slyší a požaduje radikální změnu sociálního systému. Ano toho sociálních systému co od roku 1990 spoluvytváří její rodná KDU-ČSL. Klasický postup z dílny KDU-ČSL… Nejdříve si problém potichu vyrobíme a pak ho hlasitě začneme řešit.

Ano, sociální systém se musí změnit. Je nemotivující, ale pokud ho chtějí populisticky měnit ti co ho zavedli, tak by to měl být pro voliče jasný signál.

Tisková zpráva pak končí neuvěřitelnou větou a důkazem o neschopnosti vsetínské radnice. „Vsetínská radnice ve spolupráci s technickými službami totiž realizuje podobnou aktivitu již několik let a vždy s podobnými zkušenostmi.“ Rozuměj se špatnými výsledky.

Už se nedivím proč Vsetín nedostal dotaci na terénní sociální práci, protože pokud bez úspěchu realizuje i další projekty, tak by to bylo mrhání prostředky daňových poplatníků. Lepší je takové peníze dát neziskovce, která projekty na zaměstnání Romů umí zrealizovat lépe a s výsledky.

Například sdružení Upre Roma, které donedávna vedl současný ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Marek Podlaha. Upre Roma úspěšně zrealizovalo projekt Šance pro Romy. Pod vedením svého předáka Maria in Santi se skupině 10 lidí podařilo najít práci ve firmě na třídění plastových odpadů. Zaměstnavatel je s nimi plně spokojen, zůstanou zaměstnáni i nadále. Podařilo se to jen díky spolupráci komerční firmy s neziskovkou za podpory Olomouckého kraje. Cílem bylo zaměstnat 10 Romů, což se 100% podařilo. Obce o zaměstnání Romů z různých důvodů zájem neměly.

Někde to prostě jde, ale musí se to prostě umět…

Autor: Zdeněk Ryšavý | pondělí 28.4.2008 23:51 | karma článku: 10,60 | přečteno: 1771x