Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dostane se Miloš Zeman do zprávy o extremismu za rok 2015 nebo na vnitru změní názor?

Již skoro 14 dní vytrvale zve uskupení Islám v ČR nechceme (IVČRN) a jeho politické křídlo Blok proti Islámu (BPI) k účasti na shromáždění na podporu Miloše Zemana "v jeho názorech na imigraci a Islám".

Akce se má uskutečnit na pražském Albertově právě dnes, tedy na výročí 17. listopadu. Prezident Zeman  bude na Albertově ve stejnou dobu jako BPI. Ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka připustil možnost, že ke shromážděným lidem promluví.

Miloš Zeman a IVČRN na jedné lodi? Žádné překvapení!

Nebylo by na tom nic divného, názory Miloše Zemana na uprchlíky se názorům zmíněného uskupení podobají nebo jsou dokonce stejné. Nádech absurdního divadla však celá situace dostává v momentě, kdy si připomeneme, že Islám v ČR nechceme a Blok proti Islámu jsou zmiňovány ve zprávách o extremismu.

"Rétorika i organizované akce byly podobné. Za cílem získání volební podpory byly záměrně a účelově využívány informace, které byly často vytržené z kontextu, zobecněné anebo i dezinterpretované," porovnávají autoři situační zprávy o extremismus za 3. čtvrtletí roku 2015 činnost krajně pravicových subjektů a iniciativy Islám v České republice nechceme v čele s Martinem Konvičkou.

Navíc před provokacemi extremistů na výročí 17. listopadu varovali v pondělí i ministři vlády ČR. "Máme avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. "Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt a aby nedali extremistům prostor k tomu, aby šířili nenávist," dodal.

Jaké extremisty měl ministr vnitra Milan Chovanec na mysli? Pokud neobrátil o 180 stupňů a platí informace zveřejněné protiextremistickým oddělením Ministerstva vnitra z konce října, pak určitě i protiislamské uskupení sešikované kolem Martina Konvičky.

Promluví Zeman na akci BPI nebo ne?

Konvičkovci na svém facebookovém profilu uvedli, že se Zeman rozhodl jejich demonstraci navštívit. Původní akce se měla konat na Hradčanském náměstí. Kvůli Zemanovi, který slíbil, že se vrátí na Albertov, kde se loni střetl s několika sty demonstranty, se ale demonstrace přemístila. "Rozhodli jsme se jít za svým prezidentem. Vyjádřit mu podporu ústy našich řečníků Martina Konvičky, Marka Černocha a dalších přímo na Albertově," uvedl Blok proti islámu.

Tyto informace vyvolaly celou řadu otázek a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček musel vysvětlovat. "Nepředpokládám, že by pan prezident demonstroval,“ odpověděl Ovčáček na dotaz, zda se prezident do shromáždění aktivně zapojí. Mluvčí nechtěl mluvit ani o tom, zda prezident demonstraci podporuje. "Pokud se zde sejdou nějací občané a budou zde vyjadřovat svoje názory, tak to je jejich záležitost,“ mlžil v televizi Prima Ovčáček.

"President Zeman se omluvil z účasti na shromáždění k uctění památky 17. listopadu před Hlávkovou kolejí, které se koná od 9:00 a kde měl promluvit jako první řečník. Jeho mluvčí oznámil, že se president Zeman zúčastní ve stejný den odpoledne shromáždění na Albertově, které organizuje Blok proti islámu..." napsal později na sociální síti rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Ano, rektor ČVUT a mnozí další si dali dvě a dvě dohromady, ale podle Ovčáčka je všechno jinak. Na Albertově prý nejde o akci Bloku proti Islámu. "Pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Připomene si zde 17.11.39 a 89."

Na Albertově nejde o akci Bloku proti islámu. Pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Připomene si zde 17.11.39 a 89.— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. Listopad 2015

Opět to krásné Ovčáčkovo mlžení... Takže si to shrňme. Demonstrace Bloku proti Islámu začíná na Albertově ve 14 hodin, prezident má na stejné místo dorazit ve 14:10. Demonstrovat sice nebude, ale možná promluví k nějakým lidem, kteří tam možná budou. Čirou náhodou to asi budou sice účastníci demonstrace Bloku proti Islámu, ale to přeci Miloš Zeman nemůže vědět...

A nebo to možná moc dobře ví, protože jeho mluvčí má jasno: "Skuteční extremisté, kteří ohrožují bezpečí nás všech svou bezbřehou vstřícností k nelegálním migrantům spojenou s nenávistí a pohrdáním vlastním národem, se sejdou na jiných místech v Praze."

Nechtěl bych být v kůži policistů z protiextremistického, protože pokud platí Ovčáčkova tvrzení, pak jsou jejich poslední zprávy o extremismu nesmyslné. Pokud opravdu Miloš Zeman na shromáždění BPI na Albertově promluví, vznikne velmi kuriózní situace. Policisté z protiextremistického, kteří budou monitorovat shromáždění Bloku proti islámu zaznamenají i projev Miloše Zemana a prezident se možná dostane i do výroční zprávy o extremismu za rok 2015. Je však otázka jestli v takovém případě radši na vnitru nezmění názor a nebudou se řídit pokyny mluvčího Ovčáčka...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Ryšavý | úterý 17.11.2015 10:12 | karma článku: 32,37 | přečteno: 3934x
  • Další články autora

Zdeněk Ryšavý

Média kritizují MF DNES a iDNES.cz za článek o údajném dluhu herečky Dudové

Na titulní stránce MF DNES a na úvodní stránce zpravodajského serveru iDNES.cz se 1. dubna objevil článek redaktora Artura Janouška s titulkem "Romská herecká hvězda neplatila za byt". Zatímco drtivá většina diskutérů serveru iDNES.cz byla nadšená a rasisticky článek komentovala, někteří novináři jsou zděšeni, kam až tento dříve "seriozní" deník zašel a stále nechtějí uvěřit, že se opravdu nejedná o Apríl a MF DNES tento článek myslí vážně.

2.4.2015 v 10:55 | Karma: 24,26 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Ryšavý

Soumrak hnutí Úsvit. Kam se vrtne sedm procent malých českých xenofobů a rasistů?

Hnutí Úsvit Tomia Okamury se zmítá ve smrtelných křečích a dvě znesvářené skupiny se rvou o to, kdo z nich utrhne více ze zbylých desítek milionů, které hnutí dostalo za poslední parlamentní volby. Další desítky milionů korun z kapes daňových poplatníků už zřejmě stačili členové hnutí odklonit přes nastrčené firmy do těch správných rukou.

30.3.2015 v 8:00 | Karma: 11,30 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Zdeněk Ryšavý

Gadžo padej dozadu do fronty, Romové mají přednost! aneb jak se vytváří nenávist

"Tak cikáni budou mít přednost na úřadu práce. A taky jim všem budou dávat 60 tisíc, když daj svoje děti na školu a tam budou mít zadarmo jídlo." "To není možný, kecáš." "Je to pravda četla jsem to na Facebooku a psali to na iDNES."

17.3.2015 v 8:00 | Karma: 22,44 | Přečteno: 4102x | Diskuse| Média

Zdeněk Ryšavý

ROMEA: Mediální watchdog není cenzura. Tady jsou důkazy!

Jedna z aktivit serveru Romea.cz spočívá mimo jiné i v monitoringu médií, kontrole pravdivosti či správnosti údajů, které novináři používají, a v následné snaze o nápravu nepravdivých, tendenčních či zavádějících informací. Anglicky se takové kontrole zdola říká watchdog - a nemusí jít jen o tlak na média, ale třeba i na politiky, státní či městské úředníky atd.

4.2.2015 v 8:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Média

Zdeněk Ryšavý

Okamura a Novák Večerníček o táboře v Letech u Písku sprostě lžou

Nejsem, si jistý, zda má cenu na blogu iDNES.cz ještě na něco reagovat, protože to co se tady v poslední době v souvislosti s Romy za tichého souhlasu zdejších administrátorů objevuje nelze nazvat jinak než žumpou. Nicméně příspěvek jednoho z devíti členů hnutí Úsvit, Jaroslav Nováka Večerníčka, je opravdu moc. Tahle mediální manipulace si ale opravdu reakci zaslouží.

6.8.2014 v 11:39 | Karma: 14,63 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3446x
ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.